شناسهٔ خبر: 69759752 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: بازتاب | لینک خبر

شگرد جدید سوداگران در خشکاندن تدریجی جنگل‌های هیرکانی/ فیلم

صاحب‌خبر -

به تازگی فیلمی در فضای مجازی منتشر و دست به دست شده که در آن روایتگری یک حامی محیط زیست نشان می دهد تعداد زیادی از درختان جنگلی مربوط حوالی روستای “گاسگر محله ” شهرستان نور از سوی عده ای از افراد ناشناس و سودجو در قسمت پایین تنه دچار کت زنی یا به عبارتی پوست کندن درختان با تبر به شکل حلقوی شده است.

این فیلم با موجی از نگرانی کاربران فضای مجازی و حامیان محیط زیست و طبیعی همراه شد و از مسوولان امر به ویژه منابع طبیعی و آبخیزداری خواستار شناسایی و برخورد قانونی با عوامل نابودی این گونه های ارزشمند شده اند.

بنا به گفته کارشناسان و صاحب نظران جنگل، پوست کندن درختان به شکل نواری در قسمت پایین تنه درختان سبب مانع شیره نباتی به ساقه و شاخه درختان شده و در نتیجه به مرور زمان منجر به خشک شدن آن ها می شود و آنچه کارشناسان و مسوولان منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر در بازدید از این عرصه جنگلی نظر داده اند آن بوده که این اقدام ناپسند کار قاچاقچیان بوده چرا که یک قاچاقچی علاوه بر قطع درختان و حمل چوب آلات، با کت زنی مسیر جمع آوری چوب های خشک شده از جنگل را هم هموار می کند.

مسوولان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران – نوشهر هم پس از مشاهده این فیلم واکنش نشان داده اند و آنچه گزارش شده در بیستم آبان ماه امسال به محض در اختیار گرفتن این فیلم در عرصه جنگلی حوالی روستای گاسگر محله رویان، گروهی متشکل از فرمانده یگان حفاظت این اداره کل، رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نوشهر – رویان و شماری دیگر از کارشناسان اعزام تا از نزدیک عمق خسارت های وارده به این درختان که اغلب از نوع گونه های ارزشمند افرا، توسکا، انجیلی و … بوده ارزیابی کنند و پس از تهیه گزارش نسبت به شناسایی عوامل نابودی این گونه های ارزشمند هیرکانی اقدام کنند.

در این پیوند مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران گفت : پس از در اختیار گرفتن این فیلم و مشاهده آن بدون فوت وقت به مسوولان مرتبط ماموریت داده شد تا از نزدیک صحنه خسارت های وارده را ببینند و در بیستم آبان ماه این اتفاق افتاد و طبق گزارش ها مشخص شده از سوی عده ای از افراد سودجو با کت زنی یا به عبارتی پوست کندن تنه درختان با تبر به حالت حلقوی با سودای خشک کردن و استفاده هیزمی به دنبال انتقام از ماموران منابع طبیعی بر آمده اند.

مهرداد خزایی پول افزود : پس از تهیه گزارش به همکاران به ویژه فرمانده یگان حفاظت این اداره کل ماموریت داده شده تا هر چه زودتر نسبت به شناسایی این افراد متخلف اقدام و پس از سیر مراحل قانونی برای آنان تشکیل پرونده و به مراجع قضایی معرفی شوند.

وی اظهار کرد : در بازدید ها عمق خسارت ها در آن حدی نبوده که سبب خشک شدن درختان شود و با هماهنگی های به عمل آمده از کارشناسان گیاه پزشکی و پرورش دهندگان گل و گیاه هم خواسته شد تا به منظور پانسمان این گونه ها همراهی کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران – نوشهر با قدردانی از حامیان محیط زیست، منابع طبیعی و فعالان رسانه ای در نشر این فیلم گفت : تلفن گویای ۱۳۹ و ۱۵۰۴ در طول شبانه روز آماده دریافت اطلاعات و اخبار مردمی از تخلفات، تجاوزات به اراضی ملی، حریق و ساحل خواری است.

در شهریور ماه امسال هم فیلمی از چنین اتفاقی مربوط به عرصه های جنگلی منطقه لفور سوادکوه شمالی که نشان از پوست کندن به حالت حلقوی تنه درختان نشان می داد سرانجام در ۱۹ شهریور ماه همان ماه این فیلم و گفت و گو با مسوولان با اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران – ساری نسبت به علل و عوامل وقوع این اتفاق و تبعات آن برای این عرصه جنگلی منتشر و رسانه ای شد.

جنگل‌های هیرکانی با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت از آستارا در شمال استان گیلان شروع می شود و تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد. بخشی کوچکی از جنگل‌های هیرکانی هم معادل ۲۰ هزار هکتار در کشور آذربایجان قرار دارد.

قدمت جنگل های شمال ایران به حدود ۳۰ الی ۴۰ میلیون سال قبل بر می گردد و دارای ۹۰ گونه درختی و ۲۱۱ گونه درختچه ای و هزار و ۵۵۸ گونه علفی و بوته ای است، مساحت این عرصه ها در حدود یک درصد جنگل های اروپاست ولی تعداد گونه های آن ۱۶ درصد گونه های موجود در کل قاره اروپاست.
این مقایسه ها نشان می دهد جنگل های هیرکانی در شمال ایران با وجود مساحت کم، تنوع گونه ای بسیار زیادی دارد و از این نظر و به دلیل تنوع زیستی و گستردگی ذخایر ژنتیکی، شایسته تحقیقات زیادی است.

مازندران دارای ۲ حوزه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری یکی در ساری مرکز این استان و دیگری نیز در نوشهر غرب مازندران است.

به گزارش ایرنا، حوزهٔ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران ـ نوشهر با وسعتی بیش از ۶۶۲ هزار هکتار، معادل ۲۸ درصد از مساحت مازندران را در بر دارد.