شناسهٔ خبر: 69759100 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: میراث آریا | لینک خبر

رونمایی از اثر هنرمند قزوینی دارای مهر اصالت جهانی در نمایشگاه ملی صنایع‌دستی

همزمان با سی‌وهفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی تهران، ساز کمانچه اثر هنرمند رشته سازسازی سنتی قزوین با حضور مریم جلالی معاون صنایع‌دستی و هنرهای‌سنتی کشور در غرفه قزوین رونمایی شد.

صاحب‌خبر -

به‌گزارش میراث آریا، محمدرضا حاج‌اکبری هنرمند دارای مهر اصالت جهانی یونسکو و خالق ساز کمانچه روز جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ درباره  این اثر هنری گفت: این اثر یک کمانچه با شماتیکی از کمانچه آذرخش، اثر راه‌یافته به برنامه داوری شورای جهانی صنایع‌دستی ۲۰۲۴ در کشور ازبکستان از استان قزوین، بود که امروز با حضور مسئولان در سومین روز از نمایشگاه ملی صنایع‌دستی رونمایی شد.

رونمایی از اثر هنرمند قزوینی دارای مهر اصالت جهانی در نمایشگاه ملی صنایع‌دستی

او با اشاره به ویژگی‌های این اثر گفت: کمانچه تال در بخش‌های زیادی از کشوردر شرق ایران منطقه خراسان و غرب در استان‌های ایلام، همدان، لرستان و قزوین گستردگی دارد و مهمترین ویژگی آن استفاده از تکنیک خراطی در تمامی بخش‌های این اثر است.

این هنرمند افزود: کمانچه تال با استفاده از سه هنر خراطی، معرق و سازسازی سنتی ساخته شده و دارای نشان ملی اصالت در هشتمین دوره داوری مهر اصالت ملی است.

حاج‌اکبری خاطرنشان کرد: این اثر دارای ۶۸۶ گروم وزن است و در ساخت آن از چوب گردو، چوب افرا، چوب آبنوس، پوست و صدف و در ساخت آرشه آن از دم اسب استفاده شده‌است.

رونمایی از اثر هنرمند قزوینی دارای مهر اصالت جهانی در نمایشگاه ملی صنایع‌دستی

او همچنین با اشاره به ویژگی‌های کمانچه آذرخش که موفق به دریافت مهر اصالت جهانی شده افزود: اثر ساز کمانچه ایرانی (کمانچه آذرخش) با کاربرد نوازندگی در موسیقی ایرانی دارای ۸۱۲ گرم وزن بوده که با استفاده از مواد اولیه چوب، فلز برنج، پوست و لاک الکل ساخته شده‌ است.

این هنرمند قزوینی با بیان اینکه آذرخش اولین سازی بود که در ایران با تلفیق چند هنر منبت، معرق، سازسازی و لایه‌چینی ساخته شده بود، اظهار کرد: برای اولین بار از هوش مصنوعی در ساخت این کمانچه استفاده شد تا به واسطه آن بتوانیم داده‌های صوتی را آنالیز کنیم.

حاج اکبری ادامه داد: در ساخت چوب این کمانچه از آزمونه‌های غیرمخرب با مشورت و همراهی استاد مهران روح‌نیا صورت گرفته است.

او با بیان اینکه آذرخش در ابتدا توانست نشان ملی اصالت را دریافت کند اظهار کرد: این اثر در رویداد صنایع دستی ۲۰۲۴ موفق به اخذ مهر اصالت یونسکو شد و با امتیاز بالا مقام گرفت.

این هنرمند افزود: بیش از ۱۲ سال بود که ایران نتوانسته بود در حرفه سازسازی به نشان ملی یونسکو دست پیدا کند که این مهم با حمایت‌های اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان قزوین رقم خورد و آذرخش در موزه بخارا به نمایندگی از کشور ایران ضبط و نگهداری شد.

انتهای پیام/