بهگزارش میراثآریا، آیین رونمایی از کلاه عروس ترکمن که به قوم تکه تعلق دارد، در دومین روز از نمایشگاه ملی صنایعدستی با حضور مریم جلالی معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور، محمدجواد ساوری مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان گلستان و جمعی از علاقهمندان و فعالان صنایعدستی در بخش نمایشگاهی استان در این رویداد ملی واقع در سالن ۸ و ۹ محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد.
این اثر با استفاده از نقره، طلا و سنگ عقیق ساختهشده و در سال ۱۴۰۲ بهعنوان اثر فاخر گلستان توسط وزارت میراثفرهنگی مورد تأیید قرار گرفت.
این اثر شامل روسری ابریشمی با حاشیههای هندسی است که نماد پیوند و شور زندگی قوم ترکمن محسوب میشود. کلاه مذکور، اقتدار و ابهت عروس ترکمن در کنار همسر جنگاورش را نشان میدهد و سابقه کاربردی در میان قوم تکه داشته است.
پژوهشگران و صنعتگران ترکمن در سال ۱۴۰۲ تحقیقات جامعی بر روی این اثر انجام دادند و نمونههای بازآفرینی آن را تولید کردند. این اثر که متعلق به استادکار رشته رودوزی سنتی، زهرا منوچهری است، موفق به دریافت مهر اصالت ملی در سال ۱۴۰۱ و مهر اصالت بینالمللی در سال ۱۴۰۳ شد.
هدف از بازآفرینی این آثار، انتقال فرهنگ و هنر مادران ترکمن به نسلهای جدید و کمک به ارزآوری برای استان و کشور است.
معرفی آثار شاخص سوزندوزی قزاق و شاهکوه در این آیین
در این آیین، دو اثر دیگر نیز معرفی شدند؛ ازجمله سوزندوزی قزاق که به دلیل در معرض خطر بودن این هنر با حمایت استادکاران گلستان طی پنج سال گذشته آموزش و بازآفرینی شده است. همچنین سوزندوزی شاهکوه، که مهر اصالت ملی دریافت کرده و نماد فرهنگ و هنر قوم قزاق استان گلستان است، رونمایی شد.
قوم قزاق بیش از یک قرن در گلستان ساکن بوده و آثار ارزشمندی از صنایعدستی آنها بهجامانده که نیازمند توجه و حمایت ویژه برای حفظ و انتقال به نسلهای آینده است.
انتهای پیام/