شناسهٔ خبر: 69757789 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

راهپیمایی اعتراضی بومیان نیوزیلند به سمت پایتخت این کشور

به دنبال ارائه لایحه‌ای در پارلمان نیوزیلند مبنی بر تجدیدنظر درباره قوانین و حقوق اقوام، مردم بومی این کشور راهپیمایی اعتراضی را به سمت پایتخت انجام دادند.

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، پس از رای گیری در مورد لایحه بحث برانگیز در پارلمان که سند تاسیس ۱۸۴ ساله نیوزیلند را دوباره تفسیر می‌کند، هزاران نفر به راهپیمایی گسترده بومیان به سمت ولینگتن ملحق شدند.

چندین تظاهرات علیه این طرح تحت عنوان «لایحه اصول معاهده» در شهرهای سراسر نیوزیلند برگزار شده و یک راهپیمایی ۹ روزه به سمت ولینگتن در جریان است که انتظار می‌رود روز سه شنبه به پایتخت برسد.

در این لایحه سعی شده است که مجموعه‌ای از قوانین تصویب شده در قانون اساسی نیوزیلند از جمله «معاهده وایتانگی» که در سال ۱۸۴۰ بین روسای قبایل مائوری و ولیعهد بریتانیا امضا شده بود، حذف شود.

معاهده وایتانگی پیمانی است که اولین بار در ۶ فوریه ۱۸۴۰ (۱۶ دی ۱۲۱۸) توسط نمایندگان بریتانیا و روسای مائوری نیوزیلند امضا شد. این سند به سندی با اهمیت قابل توجه برای تاریخ، قانون اساسی و اسطوره‌های ملی نیوزیلند تبدیل شده‌ است و در تنظیم روابط سیاسی بین دولت نیوزیلند و جمعیت مائوری، به ویژه از اواخر قرن ۲۰ تاکنون نقش مهمی دارد.

پلیس نیوزیلند در بیانیه‌ای اعلام کرد که حدود ۱۰ هزار نفر از منطقه «روتوروا» در ۴۵۰ کیلومتری شمال ولینگتن به سمت این شهر راهپیمایی کردند. صدها تن از معترضان که برخی لباس‌های سنتی به تن داشتند، پرچم مائوری را به اهتزاز درآوردند و شعار دادند.

روز پنجشنبه، رهبران بومی مائوری در اولین جلسه استماع پارلمانی این لایحه‌، رقص اعتراضی هاکا که مخصوص مائوری‌های بومی نیوزیلند است را اجرا دادند.

هانا-روهیتی مایپی-کلارک، قانونگذار بومی ۲۲ ساله نیوزیلند یک نسخه از لایحه را پاره کرد و در حالی که سایر اعضای مائوری به او پیوستند، رهبری این حرکت اعتراضی را بر عهده گرفت.

مائوری و حامیان آنها می‌گویند که این لایحه حقوق مردم بومی کشور را که حدود ۲۰ درصد از جمعیت پنج میلیون و ۳۰۰ هزار نفری را تشکیل می‌دهند، تضعیف می‌کند.

شرکای ائتلافی، «حزب ملی» و «نیوزیلند اول»، تنها از سه خوانش اول از این قانون حمایت می‌کنند. هر دو حزب گفته‌اند که از تبدیل شدن آن به قانون حمایت نخواهند کرد، به این معنی که این طرح به طور قطع شکست خواهد خورد.

کریستوفر لوکسون، نخست وزیر نیوزیلند روز پنجشنبه تاکید کرد که حزب ملی به رهبری او از پیشرفت لایحه فراتر از اولین قرائت حمایت نخواهد کرد.