به گزارش اقتصادنیوز، بر اساس آنچه خبرگزاری الجزیره در گزارشی با عنوان «اردوغان؛ خنجر پنهانی به آرمان فلسطین» ادعا میکند، در حالیکه درگیریها در غزه زیر آتش و خون ادامه دارد، گزارشها حاکی از آن است که دهها هزار از سربازان ترک در ارتش اسرائیل در حال خدمت هستند و چهار هزار نفر از آنان حضور فعالانه در جنگ غزه داشتهاند و تاکنون ۶۵ نفر از آنان در این درگیریها کشته شدهاند.
اما حقیقت ماجرا از چه قرار است؛ هرچند که نمیتوان حضور سربازان ترک را در میان ارتش اسرائیل نادیده گرفت اما این مسئله ربطی به سیاستهای دوگانه اردوغان در بحران غزه ندارد. طبق گزارشهای منتشرشده، پارلمان ترکیه اوایل ماه ژوئن با بررسی پیشنویس قانونی ارائهشده توسط حزب محافظهکار کردی «هدا-پار» درمورد سلب شهروندی شهروندان ترک با تابعیت دوگانه که در جنگ غزه در صفوف ارتش اشغالگر اسرائیل شرکت میکنند، موافقت کرد. در این پیشنویس که مورد حمایت گسترده تمامی احزاب پارلمان به جزو ۲ حزب جمهوریخواه خلق و حزب دموکراتیک خلقها قرار گرفت، همچنین آمده بود که اگر این افراد تا سه ماه بعد از تصویب این قانون به ترکیه بازنگردند، اموال آنان نیز مصادره خواهد شد.
همچنین طبق گزارشهای منتشر شده، اکثر این سربازها، تابعیت اسرائیلی و ترکی دارند و یهودی بهشمار میروند. اما مشخص نیست که این لایحه بهطور بالقوه بر چه تعداد سرباز ترکیه تاثیر میگذارد؛ زیرا هیچ رقم رسمی در مورد تعداد اتباع ترکیه در ارتش اسرائیل وجود ندارد.
همکاریهای نظامی ترکیه و اسرائیل
البته خبرگزاری الجزیره در ادامه گزارش ادعایی خود و برای اثبات این موضوع که اردوغان بازی دوگانهای را در پیش گرفته، مینویسد: در دهه ۱۹۹۰، زمانیکه روابط نظامی بین ترکیه و اسرائیل آغاز شد، این همکاریها عمدتا بهعنوان گامی استراتژیک برای تقویت قدرت نظامی ترکیه تلقی میشد. در سال ۱۹۹۶، ترکیه قراردادی را برای خرید سامانههای راداری پیشرفته "فالکون" از اسرائیل به ارزش حدود ۱.۵ میلیارد دلار امضا کرد. این سامانهها برای ارتش ترکیه طراحی شدهاند تا قابلیتهای شناسایی و پدافند هوایی ارتش ترکیه را ارتقا دهند. همچنین ترکیه در دهههای بعد، سامانههای پدافند هوایی «اسپیدر» و تجهیزات پیشرفتهای مانند پهپاد «هرون» را به ارزش مجموعا بیش از ۲ میلیارد دلار از اسرائیل خریداری کرد.
اما پس از مدتی ماجرا تغییر کرد و یکی از جنبههای مهم این همکاری مخفی آشکار شد؛ ارائه تجهیزات نظامی به رژیم صهیونیستی از جمله پهپادهای پیشرفتهای که در حملات وحشیانه به غزه استفاده میشوند؛ پهپادهایی مانند هارپی که اکنون توسط صنایع نظامی اسرائیل هم تولید میشوند. بر اساس آمار سال ۲۰۲۰، ترکیه بیش از ۱۵۰ میلیون دلار قطعات هواپیماهای بدونسرنشین را به اسرائیل صادر کرده که برای اهداف نظامی در غزه نیز استفاده شده است. این همکاریهای نظامی نشان میدهد که دولت ترکیه در تضاد کامل با ادعای حمایت از فلسطین عمل میکند.
روابط تجاری پویا بین ترکیه و اسرائیل
الجزیره همچنین اینگونه ادامه میدهد: روابط تجاری ترکیه و اسرائیل در سالهای اخیر شاهد رشد قابلتوجهی بوده است و حجم مبادلات اقتصادی در سال ۲۰۲۲ به ۸ میلیارد دلار رسیده و ترکیه سهم زیادی از نیازهای اسرائیل را بهویژه از طریق صادرات مواد غذایی، پتروشیمی، پوشاک و قطعات صنعتی تامین میکند. بهعنوان مثال، ترکیه در سال ۲۰۲۲ حدود ۱.۵ میلیارد دلار موادغذایی، ۲ میلیارد دلار محصولات پتروشیمی، ۱.۲ میلیارد دلار پوشاک و ۱.۱ میلیارد دلار قطعات صنعتی به اسرائیل صادر کرده است.
از سوی دیگر، اسرائیل نیز با ارائه تجهیزات پزشکی، تجهیزات نظامی و فناوریهای پیشرفته به ترکیه به تقویت زیرساختهای این کشور کمک میکند. اسرائیل در سال ۲۰۲۲ میلادی حدود ۸۰۰ میلیون دلار تجهیزات پزشکی، ۵۰۰ میلیون دلار تجهیزات نظامی و ۶۰۰ میلیون دلار فناوری کشاورزی و صنعتی به ترکیه صادر کرده است. این تبادلات اقتصادی موجب تقویت روابط تجاری و افزایش همکاریهای دوجانبه در زمینههای مختلف شده است.
آیا اردوغان به مردم کشورش خیانت میکند؟
الجزیره در ادامه نیز ادعا میکند، در این میان مردم ترکیه بارها مخالفت خود را با جنایات اسرائیل اعلام کردهاند. تظاهرات و راهپیماییهای متعدد علیه اقدامات اسرائیل، دلیلی بر تعهد و حمایت صادقانه مردم ترکیه از آرمان فلسطین است. با این حال، دولت اردوغان به همکاری اقتصادی و نظامی با اسرائیل ادامه میدهد و خواستهها و اعتقادات مردم خود را نادیده میگیرد. این رفتار خیانت آشکار به اعتقادات و اصول مردم ترکیه است که بارها برای دفاع از فلسطین به خیابانها آمدهاند. پس ملتهای مسلمان باید دولتهای خود را تحت فشار قرار دهند تا در برابر این خیانت آشکار موضعی قاطع و متحد اتخاذ کنند و به اردوغان و هر دولتی که به آرمان فلسطین پشت میکند، هشدار دهند.