نامه نیوز - روز گذشته یکی از اخباری که توجه جهانی را به خود جلب کرد، خبر دیدار ایلان ماسک با امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل بود. خبری که بسیاری از رسانههای ایرانی و خارجی را به گمانهزنیهای متعدد و متفاوتی واداشت. این خبر را اولین بار فرناز فصیحی در نیویورک تایمز منتشر کرد.
شبکه خبری سیبیاس نیز به نقل از دو منبع مطلع نوشت که این دیدار در اقامتگاه سفیر ایران در نیویورک انجام شده است.
نیویورک تایمز به نقل از دو مقام ایرانی موضوع دیدار ایلان ماسک و امیرسعید ایروانی را بحث در مورد چگونگی کاهش تنش بین ایران و ایالاتمتحده توصیف کرد؛ که این دو مقام آن را مثبت و خبری خوب توصیف کردند.
با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری 2024 آمریکا، حالا همه نگران هستند که در شرایط پرتنش منطقهای، وضعیت ایران چگونه خواهد بود.
بازتاب دیدار ایلان ماسک با سفیر ایران در سازمان ملل در رسانههای داخلی
این دیدار مورد توجه رسانهها و مطبوعات ایران نیز قرار گرفت. بسیاری از روزنامهها با استقبال از دیدار ماسک و ایروانی، این خبر را بازتاب دادند. روزنامههایی نظیر «هممیهن» و «ابتکار» با تیترهایی نظیر «کانال ماسک» و «دیپلماسی با ماسک» به استقبال این دیدار رفتند.
روزنامه «دنیای اقتصاد» با تیتر «فرستاده ویژه ترامپ در اتاق ایروانی؟» به جزئیات این دیدار پرداخته و به نقل از علی واعظ، مدیر گروه بینالملل بحران ایران، گفت: «به طور کلی، همه چیز با ترامپ امکانپذیر است. به نظر میرسد او علاقهمند به توافق با ایران است.»
روزنامه «جمهوری اسلامی» نیز با تیتر «دیپلماسی، کارآمدترین سلاح» به استقبال دیدار ایلان ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل رفت.
روزنامه «آرمان امروز»، این دیدار را تحت عنوان «دیدار تاریخی ایلان ماسک با ایروانی» پوشش داده است.
روزنامه «سازندگی» نیز گزارش نیویورکتایمز را با تیتر «دیپلماسی پنهان ایران و آمریکا» تیتر یک خودش کرده و در سرمقاله خود در تحلیل صد روز اول دولت پزشکیان به قلم حسین مرعشی نوشته است: «در صد روز اول دولت پزشکیان مذاکره با آمریکاییها مجدد در عمان برقرار شده.»
اکبر منتجبی، سردبیر روزنامه «سازندگی» درباره این دیدار نوشت: گفتگو و مذاکره و برطرف کردن اختلافات، و حتی توافق برای عادی سازی روابط میتواند از راه گفتگو باشد تا از راه جنگ و خصومت و دشمنی. چنانکه چند روز پیش نیز پزشکیان به تأسی از حافظ گفته بود: آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است با دوستان مروت با دشمنان مدارا.
حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان اما علیه این دیدار نوشت: آیا ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل متحد با نماینده ترامپ، به صورت «پنهان»! و در یک مکان «مخفی»! و خودداری طرفین از اعلامنظر درباره انجام این ملاقات، با اطلاع رئیسجمهور محترم کشورمان صورت پذیرفته و یا بدون اطلاع ایشان بوده است؟! اگر با اطلاع ایشان بوده است، اولاً؛ تناقض میان این ملاقات ذلتبار و برخاسته از دیپلماسی التماسی با اظهارات و شعارهای جناب پزشکیان چگونه قابل تعریف است؟! و اگر ملاقات یادشده، بدون اطلاع رئیسجمهور محترم و در بیخبری جناب ایشان صورت پذیرفته، نماینده کشورمان در سازمان ملل با کدام مجوز قانونی دست به این اقدام زده و حیثیت ایران اسلامی و قدرتمند را نزد بیگانگان و اصلیترین دشمن ایران و ایرانیان مخدوش و لکهدار کرده است؟!
احمد زیدآبادی، روزنامهنگار و تحلیلگر مسائل سیاسی مخالفت «کیهان» با دیدار نماینده ایران در سازمان ملل و ایلان ماسک را به «داستان بادنجان و سلطان محمود و ندیم» تشبیه کرد.
او در این خصوص نوشت: مخالفت روزنامه کیهان با دیدار ایلان ماسک و نماینده جمهوری اسلامی در نیویورک، امری کاملاً طبیعی است؛ چون این اتفاق در دوره ریاستجمهوری مسعود پزشکیان رخ داده است! اگر همین اتفاق در دور ریاستجمهوری احمدینژاد یا مرحوم سید ابراهیم رئیسی رخ میداد؛ کیهان آن را به عنوان یک «شاهکار دیپلماتیک» یا «پیروزی بیسابقه» مطرح میکرد و در برابر انتقادهای احتمالی مینوشت: « منتقدان و مخالفانِ پلشت، چشم دیدن موفقیت دولت را ندارند!»
در 24 ساعت گذشته یکی از غافلگیرترین خبرهای جهان، دیدار ایلان ماسک با سفیر جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل بوده است. تقریبا اکثر رسانه های معروف خارجی پس از اعلام این خبر به تحلیل و گمانهزنی پرداختند. رسانه های غربی نوشتهاند: پرونده هستهای، تنش میان ایران و اسرائیل و چشمانداز رابطه، سه محور این دیدارها بوده اند و برداشت طرف ایرانی «مثبت» بوده است.
واکنش فعالان رسانهای و سیاسیون به دیدار ماسک با ایروانی
عباس آخوندی، وزیر پیشین راه و شهرسازی دولت روحانی، با اشاره به اینکه تا کنون اطلاعات قابل تحلیلی از این ملاقات انتشار نیافته، اظهار کرد: از اینکه جناب ایروانی این مذاکره را انجام دادهاند باید خشنود بود و از آن استقبال نمود.
او همچنین تاکید کرد: «مذاکره باید مستقیم و با دستور کار مشخص و قابل تبدیل به عدد و رقم باشد. ما باید از این موقعیت استقبال کنیم و از مذاکره غیرمستقیم که برنده اصلی آن نتانیاهو است حذر نماییم. مگر آنکه مذاکره غیرمستقیم مقدمه مذاکره مستقیم باشد.»
تا اینجا اطلاعات قابل تحلیلی از این ملاقات انتشار نیافتهاست. با این وجود، از اینکه جناب ایروانی این مذاکره را انجام دادهاند باید خشنود بود و از آن استقبال نمود.
صادق الحسینی، روزنامهنگار اقتصادی، ایلان ماسک را فردی مناسب برای شروع مذاکرات ایران و آمریکا دانست. او درخصوص این ادعای خود نوشت: ایلان ماسک هم جزوی از دولت آمریکا نیست و هم فعلا قدرتمندترین فرد در دولت بعدی است! همچنین ثروتمندترین فرد جهان که میتوان به او امتیازات مشخص در خودروهای الکترونیکی داد که برد-برد است. ولی لو رفتن این دیدار قطعا به ضرر مذاکرات بود.
عبدالرضا داوری، فعال رسانهای، ملاقات ایلان ماسک، نماینده ترامپ با امیرسعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل را همتراز با عملیات وعده صادق 3 دانست و نوشت: این دیدار چنان ضربه سنگینی به مغز نتانیاهو وارد کرده که میتوان آن را با عملیات وعده صادق ۳ همتراز دانست.
عبدالله گنجی، فعال رسانهای اصولگرا و مدیرمسئول سابق روزنامه جوان معتقد است: اگر کسی از خبر ملاقات ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل، بدون اطلاع از محتوا جلسه، احساس خوشحالی و خوشایندی دارد معنایش چیست؟ علیرغم عدم اطلاع از محتوا جلسه، اگر بعدش اتفاق مثبتی ندید به ج.ا. فحش خواهد داد. چرا؟ چون همه چیز حل است. فقط ایران دکمه رابطه و رفع تحریم را نمی زند!
احسان بداغی، روزنامهنگار سیاسی از واکنشهای منفی این دیدار نوشت: الیوت ابرامز، نماینده ویژه در امور ایران در دولت اول ترامپ و از مشهورترین چهرههای ضدایرانی در آمریکا هم به جمع دلواپسان دیدار ایروانی و ایلان ماسک پیوست و این دیدار را «خطرناک» خواند. روزنامه کیهان و روزنامه اسرائیلی جوئیش اینسایدر هم از این دیدار ابراز نگرانی کرده بودند.