فردریش مِرِز، رئیس محافظهکار حزب مخالف دولت آلمان و صدراعظم احتمالی این کشور، گفت که بحثهای بیشتر در مورد سیاست باید تا برگزاری رای عدم اعتماد در ۱۶ دسامبر (۲۸ آذر) و پس از فروپاشی ائتلاف اولاف شولتز، متوقف شود.
وی از طرف حزب راستمیانه آلمان بیان کرد: ما هیچ اعتمادی به این ائتلاف یا آنچه از آن باقیمانده است نداریم؛ ابتدا سوال اعتماد پرسیده میشود و سپس پاسخ داده میشود و سپس میتوانیم در مورد تصمیمهای مشترک صحبت کنیم.
بودجه سال ۲۰۲۵ آلمان به دلیل بحران سیاسی به تعویق افتاده است؛ بحرانی که با برکناری وزیر دارایی آلمان از سوی اولاف شولتز، صدراعظم این کشور، طی هفته گذشته به اوج خود رسید و زمینه را برای انتخابات زودهنگام فراهم کرد که اکنون برای ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ (۵ اسفند) برنامهریزی شده است.
فروپاشی کابینه و چالش اقتصای برای آلمان
دولت آلمان از زمان آغاز جنگ اوکراین با فشار و اختلاف فزایندهای مواجه بوده است.
اختلاف نظر در مورد هزینههای بیشتر بودجه منجر به برکناری کریستین لیندنر بهعنوان وزیر دارایی شد که به نوبه خود خروج حزب وی را از دولت ائتلافی به همراه داشت.
بحران جهانی سرمایهداری در آلمان شکل حادتری پیدا کرده است؛ نخست جنگ در اوکراین قیمت انرژی را در این کشور بیش از سایر کشورها افزایش داده است و این امر تاثیر بیشتری بر سرمایههای فعال در آلمان نسبت به بسیاری از کشورها دارد.
- بیشتر بخوانید:
- دولت شولتز در آستانه سقوط؛ جلسه رای عدم اعتماد برگزار میشود
- مواجهه آلمان با بحران سیاسی؛ پیامدهای فروپاشی دولت ائتلافی
علاوه بر این، دولت آلمان بخش بزرگی از بار حمایت نظامی و اقتصادی اوکراین را به دوش میکشد که فضای مانور دولت آلمان را برای کاهش پیامدهای بحران اقتصادی کاهش میدهد.
اقتصاد آلمان در دو سال گذشته در پی همهگیری ویروس کرونا، جنگ در اوکراین و برخی موضوعهای دیگر در حال کوچک شدن بوده است و ائتلاف متفرق شولتز نتوانست راهی رو به جلو در برخی از مسائل کلیدی پیدا کند.
حزب دموکراتهای آزاد افزایش مالیات یا تغییر محدودیتهای سختگیرانه آلمان برای بدهیهای خود را رد کرده بودند و از سویی سوسیالدموکراتها و سبزها میخواستند سرمایهگذاری کلان دولتی را ببینند و پیشنهادهای دموکراتهای آزاد را برای کاهش برنامههای رفاهی رد کردند.
چشمانداز سیاسی آلمان
در همین حال بازگشت قریبالوقوع دونالد ترامپ به کاخ سفید ممکن است خطرهای جدیدی را برای اقتصاد آلمان ایجاد کند؛ او تهدید کرده است که تا ۲۰ درصد بر کالاهای اتحادیه اروپا تعرفه وضع خواهد کرد و این امر احتمال جنگ تجاری با متحدان اروپایی واشنگتن را افزایش میدهد.
تعرفهها ضربه شدیدی به صادرات آلمان وارد میکند و یک شکست دردناک دیگر برای اقتصادی که مدتها با انرژی ارزان و فراوان از روسیه و بازارهای صادراتی بزرگ تامین میشد، خواهد بود.
هنوز بسیار زود است که مشخص شود آیا حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان انتخابات را به یک پیروزی بزرگ تبدیل خواهد کرد یا خیر؛ با این حال، نظرسنجیها نشان میدهد که این حزب در مقایسه با آخرین انتخابات پارلمانی در سال ۲۰۲۱، زمانی که ۱۰.۴ درصد از آرا را کسب کرده بود، پیروزی قابلتوجهی خواهد داشت.
انتهای پیام/