به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، حجت اله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار امروز در پنل نقش نهادهای تأمین مالی در توسعه تولید که در حاشیه همایش تأمین مالی تولید از بنگاه داری به بنگاه سازی در حال برگزاری است، با بیان اینکه در تأمین مالی تولید دارای چند خطا هستیم، اظهار کرد: نباید تولید را فقط در کارخانه و محصول نهایی بینیم بلکه تولید یک زنجیره است، توزیع و بازاریابی و فروش همه را باید جزئی از تأمین مالی تولید بدانیم.
وی افزود: اگر به تسهیلات تکلیفی نگاه درستی داشته باشیم عملاً به رونق تولید کمک میکنیم، زیرا این تسهیلات در نهایت باعث تحریک و افزایش تقاضا میشود که رونق تولید را به همراه دارد؛ لذا تأمین مالی را نباید فقط محدود به تولید کننده دانست. در واقع در تأمین مالی تولید باید به تخصیص توجه داشته باشیم؛ تخصیص به تولید و مصرف.
فقط ۱۷ درصد اوراق سررسید نشده بازار مربوط به بخش خصوصی است
صیدی با اشاره به نقش بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاهها گفت: یکی از مأموریتهای مهم بازار سرمایه، تسهیل تشکیل سرمایه برای کمک به تأمین مالی بنگاهها و رونق تولید است. نقش بازار سرمایه در این خصوص رو به افزایش بود، اما با ورود سهمیهبندینشده اوراق دولتی به جای اوراق بنگاهها از چند سال قبل، این نقش تعدیل شد.
وی افزود: اوراق بدهی دولتی با دو هدف منتشر شد؛ یکی سنددار شدن بدهیهای دولت و دیگری سررسیددار شدن این بدهیها. انحراف این بود که اوراق روی اوراق آمد و سهم اوراق خصوصی در تأمین مالی را گرفت.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: حدود ۸۳ درصد از اوراقی که در بازار دارای مانده بوده و سررسید نشده بود، اوراق دولتی است و حداکثر ۱۷ درصد اوراق بخش خصوصی و مرتبط با زنجیره تولید داریم.
نرخ بهره به ۲۵ درصد کاهش مییابد
صیدی در ادامه اظهار کرد: اندازه بنگاهها بر اینکه از کجا تأمین مالی کنند اثر گذار است. در کلیدواژه نرخ تأمین مالی و سود بانکی تعارف نداشته باشیم این همان نرخ بهره است که البته با ربا قطعاً متفاوت است. ما از عامل بهره پیچیدهتر در اقتصاد نداریم و تعیین آن واقعاً کار ظریف و مهمی است.
وی تاکید کرد: نرخ سود در بازار پول ۱۱ تا ۱۳ درصد برای بانک و برای تولید کننده نرخ مؤثر بالای ۳۰ تا ۳۵ درصد تمام میشود. البته رئیس بانک مرکزی وعده دادند که به ۲۵ درصد کاهش یابد.
معاون وزیر اقتصاد افزود: اما نکته مهم این است تا کسری بودجه رفع نشود عملاً کاهش چشمگیر و عملی نرخ بهره شدنی نیست و حتی اگر به صورت دستوری حتی یک شبه به ۱۵ درصد کاهش یابد قطعاً با توزیع رانت جدید همراه خواهد بود.
صیدی ادامه داد: اینکه تأمین مالی بنگاههای کوچک و متوسط یا بزرگ کدام یک در تخصیص در اولویت باشند اقتضایی است و در نگاه اول یکی بر دیگری تقدم ندارد البته این مسئله در مورد بنگاههای پیشران اقتصادی فرق میکنید و آنها در اولویت قرار دارند.