شناسهٔ خبر: 69755710 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مشارکت و مدیریت مصرف، لازمه گذر از طرح خاموشی مقطعی برق در غرب مازندران

نوشهر- ایرنا- دولت چهاردهم علاوه بر منع مصرف مازوت در نیروگاه ها، طرح خاموشی مقطعی برق را در کشور اجرایی کرد که به اعتقاد کارشناسان امر در غرب مازندران همراهی، مشارکت، مدیریت در مصرف بهینه، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی با هدف گذر از چالش های فراروی این بخش اجتناب ناپذیر است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، به طور کلی قطع برق به اعتقاد کارشناسان حوزه انرژی تهدیدکننده صنایع، خدمات و رفاه عمومی بوده که در نتیجه برای عبور از این وضعیت باید توازن در تولید و مصرف برق بیشتر از سوی همگان مورد توجه قرار گیرد.

شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران در همین راستا با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد با توجه به شروع فصل سرما و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و محدودیت تامین سوخت گاز نیروگاه‌ها و مطابق تصمیمات اتخاذ شده مبنی بر عدم مصرف مازوت در برخی از نیروگاه‌های کشور، ضمن تاکید بر صرفه جویی جدی در مصرف برق، مشترکان محترم می‌توانند جهت اطلاع از برنامه زمان بندی اعمال محدودیت برق در بخش خانگی و تجاری به سایت شرکت توزیع نیروی برق مازندران به آدرس www.maztozi.ir یا سامانه برق من bargheman.com/auth مراجعه کنند.

همچنین در این اطلاعیه تاکید شده است که مشترکان با مراجعه به این سایت‌ها می‌توانند از فهرست خاموشی‌های با برنامه و بی‌برنامه توزیع برق غرب مازندران مطلع شوند. شرکت توزیع برق غرب مازندران از تمامی مشترکان خود درخواست کرده تا با صرفه‌جویی در مصرف گاز و برق، در مدیریت مصرف بهینه این منابع بیش از گذشته همکاری کنند.

غرب مازندران به علت برخورداری از موقعیت هایی ممتازی نظیر جنگل، دریا، جاذبه های تاریخی و گردشگری در تمامی فصول سال پذیرای میلیون ها مسافر و گردشگر است، شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران در این ارتباط با هدف مدیریت مصرف، تامین برق مطمئن و پایدار از مشترکان این مناطق خواستار همکاری بیشتر شده است.

غرب مازندران بیش از یک‌هزار روستا، ۲۵ شهر و دست کم ۸۰۰ هزار نفر جمعیت بومی و ۲۰ برابر جمعیت متغییر را در خود جای داده و شرکت توزیع برق غرب مازندران با زیر مجموعه تعداد ۹ امور توزیع در شهرستان‌های محمود آباد، نور، نوشهر، چالوس، کلاردشت، عباس آباد، تنکابن و رامسر در قالب بیش از ۷۰۰ هزار مشترک خدمات ارائه می‌دهد.

به تاکید کارشناسان برای تأمین برق مشترکان خانگی، عمومی، کشاورزی، صنعتی و سایر مصارف در این روزهای سرد سال با توجه اجرای طرح خاموشی مقطعی برق راهی جز همراهی، همگامی و مشارکت همه جانبه مشترکان برق وجود ندارد.

آنان گفتند برای برون رفت از این کمبودها و تأمین برق مطمئن و پایدار و پیشگیری از چالش های فرارو از قطعی برق باید ساز و کارهای ویژه ای از جمله تشویقی برای مشترکان و تغییر ساعت کاری در نظر گرفت و مهمتر این که برای رفع ناترازی برق در غرب مازندران باید به دنبال طرح های جایگزین نیز بود.

تجربه نشان داده است که علاوه بر سازوکارهای تشویقی برای صرفه جویی، با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی از وضع موجود تولید برق کشور می شود با مدیریت بهنیه مصرف برق از چالش مقطعی قطع برق گذر کرد.

مشارکت و مدیریت مصرف، لازمه گذر از طرح خاموشی مقطعی برق در غرب مازندران

لزوم مشارکت مردم

کارشناس ارشد رشته برق و کارمند بازنشسته شرکت توزیع برق مازندران با اشاره به اجرای طرح خاموشی مقطعی برق در کشور و غرب مازندران گفت: یکی از شاخصه های دولت چهاردهم این است که نارسایی کشور را به طور شفاف با مردم در میان می گذارد در حالی که دولت های قبل بدین شکل عمل نکردند.

مهرعلی سادات نژاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: باید اقدام شجاعانه رییس جمهور در بیان مشکلات و نارسایی بخش های مهم کشور را به فال نیک گرفت و همراهی و مشارکت آحاد مردم با این طرح و طرح های دیگر دولت با عوامل اجرایی ضرورتی است اجتناب ناپذیر.

وی با اشاره به پیامدهای قطعی برق در بخش های خانگی و صنعتی خاطرنشان کرد : تاریخ ایران در شرایط اکنون که دولت چهاردهم مسوولیت اجرایی کشور را بر عهده گرفت در شرایط بسیار حساس قرار دارد و در همه حوزه ها به ویژه انرژی را باید جدی گرفت چرا که بر اساس مشاهدات همه بخش های خانگی، دولتی و خصوصی و عمومی در مصرف انرژی به ویژه برق رعایت نمی کنند.

وی تصریح کرد : درست امروز با ناترازی برق مواجه هستیم البته فراموش نشود ما ملت ایران در مصرف انرژی آن چه که در کشورهای پیشرفته دنیا می بینیم بیشترین مصرف کننده این بخش هستند و نمودار مصرف برق بسیار بالاست که باید بازنگری شود.

سادات نژاد تصریح کرد : بر اساس تجربیات سالها کار در این حوزه، معتقدم فرهنگ سازی و آگاهی بخشی لازمه عبور از هر چالشی خواهد بود و در این بخش نیز به طور قطع برنامه ریزان امر باید در آگاهی بخشی مشترکان تلاش وافر داشته باشند.

ضرورت تدبیر علمی برای رفع چالش‌ها

این کارشناس برق اجرای طرح مقطعی برق در کشور و منطقه خودمان را اجتناب ناپذیر دانست و گفت : مسوولان دولت چهاردهم باید برای برون رفت چالش های اکنون جامعه که کم نیست باید تدابیر علمی بیندیشند.

وی اضافه کرد: نکته مهم دیگر این که رسانه ها باید برای آگاهی بخشی جامعه با بیان آمارهای موجود تولیدات برق کشور بیشتر تلاش کنند و بد بینی اجتماعی را کاهش دهند و با نقد منصفانه راهکارهای علمی رفع کمبود برق در استان های کشور را ارایه کنند.

نگارنده گزارش بعد از اجرای طرح مقطعی خاموشی برق با هدف شناخت بهتر و تخصصی تر شدن گزارش، خارج از ساعت کاری به صورت میدانی در چند شب متوالی سری به خیابان ها، سواحل و بوستان ها شهرستان های غرب مازندران زده که روشنایی غیر ضرور هزاران عدد لامپ در مغازه ها، واحدهای تولیدی و بانک ها در این ساعت شب مبین این است که جامعه اطلاعات کافی از فرآیند هزینه تولید برق ندارد و مرز واقعی مصرف را نمی دانند.

وجود این معضل فراگیر با توجه به کمبود شدید انرژی برق در کشور و آغاز طرح یادشده در فصل پاییز و زمستان، تدوین طرحی کلان مدیریت آموزش و فرهنگ سازی و ساماندهی مصرف در این اماکن را بیش از پیش ضروری می سازد.

برای مشاهده این مساله بغرنج کافی است نیمه های شب گذری به خیایان های شهرتان بزنید و لامپ های روشن داخل و بیرون واحدهای تولیدی و مغازه ها و بانک های قفل شده را ببینید که شما را با کمی تامل به یاد برنامه ادوار گذشته "بابابرقی" می اندازد که چه با آب و تاب برای کودکانمان شعر صرف جویی برق "هرگز نشه فراموش" را می خواند.

پاسخگوی هدر رفت این انرژی کیست

همه می دانیم که بی بهره بودن از انرژی های نوین یک محرومیت اجتماعی است بنابراین عبور از مرز واقعی مصرف، زیانش افزون تر نداشتن انرژی است که به اعتقاد کارشناسان امر الگوی مصرف انرژی و بهینه سازی آن یکی از متدهای جدید مدیریت در تولید، انتقال و توزیع است.

آنچه کارشناسان تاکید دارند، ساماندهی بر مصارف عمومی جامعه از مصرف برق در معابر و منازل و در محل کسب و کارها است چرا که میلیون ها عدد لامپ برق در این مکان ها در ساعتی از شب، روشن است اما چه کسی پاسخگوی هدر رفت این انرژی کیست؟

آنان گفتند آنچه در این میان قابل بررسی است این که باید آحاد ملت را در آموزش و ارایه راهکارهایی عملی سهیم کرد، مردم باید بدانند که مصرف ناگهانی با شدت بالا برای تولید کننده خوشایند نیست و جوابگوی نیاز جامعه را ندارد مهم تر این که علاوه بر اجرای طرح مقطعی خاموشی برق، ظرفیت نیروگاهی هم حد و اندازه ای دارد.

مشارکت و مدیریت مصرف، لازمه گذر از طرح خاموشی مقطعی برق در غرب مازندران

اغلب مردم و متولیان بخش های یادشده بر حسب عادت و به علت نداشتن اطلاعات کافی از تولید و انتقال انرژی و هزینه های سنگین آن و بویژه نگهداری سیستم تولید درصدد کاهش مصارف انرژی نیستند و با این سبک، امورات زندگی خویش را تکراری می کنند.

واقعیت این است که الگوی مصرف در همه سطوح جامعه باید تغییر کند و بر اساس تولید انرژی و هزینه های گران در آن واحد، لازم است مسوولان امر در بخش مصرف انرژی راهکاری درستی ارایه کنند.

به گفته صاحبنظران روشنایی عمده ترین بخش مصرف نمودارهای خطی در مصرف انرژی الکتریکی در کشور است؛ بنابراین بر همگان فرض است که با کنترل دقیق و جلوگیری از مصارف غیر ضروری در ساعت های خاص به ویژه پیک مصرف انرژی پرهیز نمایند.

سادات نژاد کارشناس ارشد رشته برق خاطرنشان کرد : باید با اتخاذ راهبردهای اصولی در همه حوزه های اقتصادی و اجتماعی و با برنامه ریزی صحیح در جهت صرفه جویی در مصرف برق به بهبود وضع اقتصادی کشور و دولت چهاردهم را در اجرای این طرح مهم کمک کنیم.

همراهی مشترکان کلیدواژه برون رفت وضع موجود

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران در این باره گفت: همراهی مشترکان اساسی‌ترین راه موفقیت برای گذر طرح خاموشی مقطعی برق در این خطه گردشگرپذیر غرب مازندران است.

مصطفی بابایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اعمال خاموشی برق طبق برنامه ریزی های انجام شده در غرب مازندران اجرا شده و جدول خاموش هر منطقه نیز اعلام شده است.

اعمال خاموشی‌ها در هر روز و طبق برنامه کشوری از ساعت ۹ تا ۱۷ پیش‌بینی شده است.

وی اظهار امیدواری کرد با توجه به اجرای طرح کشوری خاموشی مقطعی برق مردم و بخش های دیگر در صرفه‌جویی برق تلاش ویژه داشته باشند.

وی علت ناترازی میان تولید و مصرف به خاطر رشد مصرف برق دانست و بر ضرورت استفاده بهینه این انرژی در همه ایام سال از سوی همه مشترکان تاکید کرده است.

برابر آمار درغرب مازندران بیش از ۹۰۰ دستگاه اجرایی دولتی و غیر دولتی به مردم این مناطق خدمات ارائه می‌دهند.

شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران به بیش از ۷۰۰ هزار مشترک خانگی، عمومی، کشاورزی، صنعتی و سایر مصارف که در برگیرنده ۹ شهرستان گردشگرپذیر در غرب مازندران است، خدمات ارائه می‌دهد.

براساس آمار منابع رسمی، مشترکان تجاری با ۶۸ درصد بیشترین مصرف برق در غرب مازندران رقم زده‌اند و بقیه نیز مربوط به مشترکان خانگی است.

مازندران از ۲ شرکت توزیع نیروی برق یکی در ساری مرکز استان و دیگری در شهرستان نوشهر برخوردار است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران یادآور شد : با توجه به ناترازی در تولید و مصرف انرژی و مشکلات نیروگاه های با سوخت فسیلی در تولید برق، همراهی ادارات و سازمان های مشمول ماده پنج در تولید انرژی تجدید پذیر با تامین زیرساخت ها ضرورت دارد.

برابر مصوبه وزارت نیرو همه دستگاه های اجرایی موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری ملزم هستند حدود پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژی های تجدید پذیر و پاک تامین و در طی مدت چهارسال این عدد را باید به ۲۰ درصد برسانند.

بنا به گفته کارشناسان و متخصصان حوزه برق، توسعه ۱۰ هزار مگاواتی تجدید پذیرها سبب کاهش مصرف سوخت فسیلی می شود، کمک به حفظ محیط‌زیست و کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی از دیگر مزیت های آن بوده که امروز در سازمان جهانی انرژی به عنوان یک الزام در کشورها بوده که باید اجرایی شود.

تازه‌ترین گزارش سازمان جهانی انرژی نیز بیانگر رشد کم‌سابقه انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان است، به‌گونه‌ای که در سال ۲۰۲۳ با رشد ۵۰ درصدی همراه شده و به ۵۰ گیگاوات رسیده است.

بابایی تصریح کرد : مشترکین برق نگران قطع مقطعی برق نباشند با پیش بینی های لازم و مدیریت استفاده بهینه از سوی همگان چالش های فرارو برطرف خواهد شد.

بنا به گزارش وزارت نیرو، به دلیل افزایش بی‌سابقه دمای هوا در فصل تابستان سال جاری که به شکسته شدن ۴۷ باره اوج مصرف انجامید و صنعت برق کشور تحت فشار بسیار شدیدی به لحاظ مصرف سوخت قرار گرفت و به دلیل محدودیت در تأمین گاز کافی و مصرف سوخت مایع، در عمل ذخایر سوخت نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته در فصل سرد سال ۶۰ درصد کاهش یافته است.

کاهش ۶۰ درصدی ذخایر سوخت نیروگاه‌ها از یک سو و اختصاص بیش از ۸۵ درصد از تولید گاز مایع به بخش خانگی از سوی دیگر موجب شده تا نیروگاه‌های سراسر کشور با وجود امکان و ظرفیت تولید برق کافی در محدودیت جدی تأمین سوخت قرار بگیرند.

تصمیم جدید کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا مبنی بر لزوم ممنوعیت مصرف سوخت مازوت در نیروگاه‌های سه استان اصفهان، البرز و مرکزی نیز از جمله عوامل دیگری است که به گفته مسوولان امر به کاهش ظرفیت تولید برق با وجود زیرساخت‌های موجود منجر شده است.

بر این اساس باتوجه به اینکه هنوز در ابتدای فصل سرما قرار داریم و اوج بار فصل سرد به صورت متعارف در زمستان رقم خواهد خورد و در این بازه زمانی به دلیل برودت هوا و بروز مشکلات دیگر مانند تردد ناوگان حمل و نقل سوخت، ضرورت آغاز سریع مدیریت مصرف برق از طریق اعمال محدودیت ساعتی به عنوان راهکار جدی برای حفظ پایداری شبکه برق مطرح شد.

باتوجه به موارد ذکر شده به خوبی می‌توان دریافت که صنعت نیروگاهی کشور از قابلیت و ظرفیت کافی برای پاسخگویی به اوج نیاز مصرف برق در فصل سرد برخوردار است و آنچه که سبب شده تا این صنعت در این فصل با محدودیت در تولید برق رو به رو شود، نه مشکل کمبود ظرفیت نیروگاهی بلکه کمبود میزان سوخت تحویلی و لزوم مدیریت منابع سوخت موجود تا پایان فصل سرد است.

بنابراین می‌توان انتظار داشت در سایه همراهی و مشارکت مردم در حوزه مصرف بهینه انرژی به ویژه در بخش مصرف برق و گاز خانگی در ماه‌های آتی امکان ظرفیت ذخیره‌سازی و تأمین گاز نیروگاهی فراهم شود.

شماری از شهروندان غرب مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر رعایت اهالی و مسافران و گردشگران در مصرف بهینه برق گفتند: مسوولان امر در اجرای این طرح با هدف ضرورت استفاده بهینه از این انرژی باید بیشتر اطلاع رسانی کنند.

آنان تاکید کردند : روشنایی لامپ ها در خارج از ساعت اداری در ادارات، بانکها، بوستان ها، مغازه ها و فروشگاه ها و کارخانه های تولیدی در رعایت نکردن مردم در مصرف برق تاثیر می گذارد چرا که مسوولان از سوی از کمبود برق در کشور صحبت می کنند و از سوی دیگر این سووال را می پرسند که اگر کمبود برق داریم این همه لامپ های روشن در مکان های یادشده برای چیست. آیا کسی نیست جلوی آنها را بگیرند.

این شهروندان همراهی با دولت چهاردهم در همه زمینه ها را اجتناب ناپذیر دانستند اما تاکید کردند که برای استفاده بهینه از انرژی برق و گاز باید فرهنگ سازی صورت گیرد و الگوی مصرف باید از خود مجموعه های دولتی رعایت شود و آنگاه به باور خواهند رسید و در این امر مهم نیز مشارکت و همراهی خواهد داشت.

میزان مصرف برق مازندران در ماه‌های غیرگرم سال از مهر تا خرداد بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ مگاوات است که با افزایش دمای هوا و روشن شدن وسایل سرمایشی به ۲ هزار و ۴۰۰ تا ۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات می‌رسد.

به گزارش ایرنا، مازندران ۲ شرکت توزیع برق دارد که شرکت توزیع برق مازندران با یک میلیون و ۶۱۰ هزار مشترک در ۱۲ شهرستان از گلوگاه تا فریدونکنار و شرکت تزیع برق غرب مازندران با حدود ۸۰۰ هزار مشترک در ۱۰ شهرستان از محمودآباد تا رامسر را زیر پوشش دارند.

غرب مازندران بیش از هزار روستا و ۲۲ شهر در قالب دستکم ۸۰۰ هزار نفر جمعیت بومی و پنج برابر جمعیت متغییر در خود جای داده است.