به گزارش شفا آنلاین : دکتر علی ربیعی در همایش چالشها و راهکارهای مدیریت بیمارـ محور دیابت در ایران که روز پنجشنبه ۲۴ آبان برگزار شد، اظهار داشت: اگر حکمرانی به مسائل «علمی» و «جامعه» توجه نکند، پروژهها با شکست مواجه میشود. به تازگی، جلسهای با حضور دکتر پزشکیان با حضور جمعی از جامعهشناسان برگزار کردیم و ضرورت توجه حکمرانی به جامعه و علم در این جلسه مطرح شد. به نظر میرسد، دولت چهاردهم به موضوع علم و جامعه توجه میکند و اساس حرکت دولت نیز علم و جامعه است.
پزشکان و اساتید دانشگاه در ردیف اول گروه های مرجع جامعه
وی با بیان اینکه پزشکان و اساتید دانشگاه در ردیف اول گروههای مرجع قرار دارند، افزود: پزشکان جزو ردیف اول گروههای مرجع هستند. پزشکان نسبت به جامعه مسئول هستند و با توجه به اینکه پزشکان در ردیف اول گروههای مرجع قرار دارند، صدای آنها توسط جامعه شنیده میشود.
اجتماعی شدن طرح های ملی اهمیت زیادی دارد
ربیعی با اشاره به اجرای طرح «تحول نظام سلامت» خاطرنشان کرد: طرح تحول سلامت در یک بازه زمانی، بزرگترین طرح اجتماعی دولت بود. من بر این باور هستم که طرح تحول نظام سلامت از زمینههای تداوم برخوردار است و میتواند اثرگذار باشد. تعارضهای درون ساختاری مانند تعارض میان پزشکان و پرستاران و همچنین اجتماعی نشدن این طرح سبب شد که پیروزی مورد انتظار این طرح محقق نشود.
دستیار اجتماعی رئیسجمهمور با اشاره به اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در استانهای فارس و مازندران گفت: به منظور استمرار اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع با چالشهای فراوانی روبرو شدهایم. من به منظور استمرار اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع در این دو استان نسبت به تزریق پول از سازمان تامین اجتماعی اقدام کردم. بررسی برخی طرحها بیانگر این است که برخی پروژههای کشوری در درون پروژه اجتماعیشدن، صورت نگرفته است.
با «بیگانهشدن» اجتماعی مواجه میشویم اگر...
ربیعی با بیان اینکه اگر اجتماعی شدن در کانون توجه قرار نگیرد با پدیده «بیگانهشدن اجتماعی» مواجه میشویم، گفت: منظور از بیگانگی اجتماعی، بیگانه شدن جامعه با طرحها است. منظور این است که سیاستگذار یک مسیر را پیش میگیرد در حالی که جامعه یک مسیر دیگر را مطالبه میکند.
وی درباره ارزیابی اجتماعی طرحها و اقدامات دولت توضیح داد: پس از اینکه طرحها با توجه به علم و جامعه صورت گرفت، ارزیابی اجتماعی باید صورت گیرد اما این مولفه را در دست نداریم. پروژههای نفتی کشور از ارزیابی اجتماعی برخوردار نیست. تندیسهای عظیم با دودکشهای عظیم میسازیم اما به دلیل مسائل مربوط به تحریم، پول ساخت آن وجود ندارد. ساخت چنین مواردی، هیچ نسبتی با زندگی اجتماعی مردم ندارند که ناشی از فقدان ارزیابی اجتماعی طرحها است.
دستیار اجتماعی رئیسجمهور با اشاره به طرحها و پروژههای سلامت اظهار کرد: به طور قطع، پروژههای حوزه سلامت بدون اجتماعی شدن با موفقیت زیادی همراه نخواهند بود. فهم درست از یک مسئله بسیار اهمیت دارد.
ضرورت توجه به متغیرهای ناظر بر سلامت
دستیار اجتماعی رئیسجمهور با بیان اینکه اگر متغیرهای ناظر بر سلامت نادیده گرفته نشوند میزان هزینههای آینده کاهش مییابد، گفت: اگر سرمایهگذاری اجتماعی صورت گیرد به دولت و تحقق طرحها بسیار کمک میکند. نظام سلامت پیش از اینکه به متغیرهای درون نظام سلامت وابسته باشد به متغیرهای بیرون نظام سلامت وابسته است. بسیاری از متغیرهای خارج از نظام سلامت در اختیار نظام سلامت نیست و در اختیار حکمرانی قرار دارد.
وی با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی طی گزارشی در سالهای ۱۹۹۶ و ۲۰۰۵ در ارتباط با متغیرهای نظام سلامت مباحثی را مطرح کرده، افزود: این گزارش بیانگر این است که ثروتمندان نسبت به فقرا سالمتر هستند. جوامعی که نابرابری در آنها وجود دارد از منظر سلامت ناسالم هستند و نابرابری در جوامع پیشرفته مانند آمریکا نیز وجود دارد. به عبارتی بهتر میتوان گفت که هرچه نابرابری بیشتر باشد، عدم سلامت هم بیشتر میشود.
تصمیم سخت دولت درباره مازوتسوزی
دستیار اجتماعی رئیسجمهمور با اشاره به توقف مازوت سوزی در برخی نیروگاههای کشور گفت: این موضوع جزو تصمیمهای سخت است اما جامعه میبایست در ارتباط با این تصمیمها سخن بگوید. دولت درباره توقف مازوتسوزی تصمیمگرفت و این موضوع برای نخستینبار در کشور انجام شد.
∎