عباس محمدی، رئیس باشگاه رشد استعدادهای هنری و ادبی جوان دانشگاه آزاد اسلامی به ستاد خبری سیودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران گفت: یکی از دلایل رشد کشورهای پیشرفته یا به اصطلاح توسعهیافته سرانه مطالعه است که در شاخصها هم لحاظ میشود. پس سرزمینی که مردمان آن اهل مطالعه باشند ریشههای فرهنگی محکمتری دارد و کمتر بیگانهای میتواند فرهنگ آن را متزلزل کند.
وی افزود: وقتی که ریشهها بر پایه دانش و آگاهی مقاوم شوند احتمال آسیبپذیری کمتری وجود دارد و به دنبال آن کمکاری و خیانت کمتری هم خواهیم دید. از سوی دیگر اقتصاد که علاوه بر مسایل مرتبط با خودش با ذهنیت و روان جامعه و هیجانات آن نیز در ارتباط است کمتر دچار دگرگونی خواهد شد.
محمدی ادامه داد: برای رسیدن به این مفاهیم نیاز داریم که از سرزمین و ملیت خود شناخت داشته باشیم. در این صورت وفاق و همدلی هم شکل میگیرد و مردم واکنشهای متفاوتی نسبت به زمانی که تنها به خویشتن میاندیشیدند خواهند داشت.
رئیس باشگاه رشد استعدادهای هنری و ادبی جوان دانشگاه آزاد اسلامی درباره تاثیر تبلیغ و ترویج کتاب بر فرهنگ کتابخوانی گفت: هر کار نمادینی در صورت تکرار و یادآوری میتواند به عادت تبدیل شود. عادات خوب نیاز به تکرار بیشتر دارند. البته نباید فراموش کنیم که گاهی عادت سبب فراموشی و بیتوجهی میشود. دو رویکرد مختلف برای هفته کتاب وجود دارد. یکی برگزاری آن به شکل تکلیفی و باری به هر جهت و دوم با برنامه و موثر عمل کردن برای رسیدن به تأثیرگذاری. این یعنی نباید تمام توجه ما به موضوع کتاب و کتابخوانی فقط به هفته کتاب معطوف شود.
محمدی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به تاثیر رسانهها بر کتاب و کتابخوانی، گفت: باید در رسانهها بهویژه رسانه ملی، خبرگزاریها و فیلمهای تلویزیونی و سینمایی به این موضوع توجه شود، اما متاسفانه برخلاف سینمای غرب، کمتر چنین چیزی میبینیم. شما در هیچ فیلمی شخصیت کتاب به دست یا در حال مطالعه نمیبینید، اما متاسفانه بهویژه در سینمای خانگی به شدت شخصیتهای سیگاری در هر سن و شرایطی را میبینید که این موضوع در قشر جوان و نوجوان بازتاب خواهد داشت.
وی تاکید کرد: اولین گام رسیدن به جامعه کتابخوان، معرفی کتاب است. در این مقوله کارهای تاثیرگذار زیادی نمیبینیم. این موضوع با تبلیغات بیلبوردی محدود و تبریک هفته کتاب راه به جایی نخواهد برد. اگر این موارد درست شد پس از آن میتوان به معرفی کتاب موثر و جهتدهی به افکار هم فکر کرد.
محمدی ادامه داد: شاهنامه جامعترین کتاب در عرصه ملیگرایی و روایت تاریخ ایران باستان است. اما شاعر در شروع کتاب به اصطلاح «توحیدیه» اسلام و اعتقاد به آن را آشکارا جار میزند. ما در شاهنامه ایرانیانی داریم که فردوسی آنها را ایرانی نمیداند و در مقابل انیرانی داریم که بخاطر منش و فرهنگی که دارند در شمار ایرانیان قرار میگیرند. گاهی نگاه فردوسی به جغرافیای محدود ایران نیست و به ایران فرهنگی با گسترهای ورای مرزهای جغرافیایی میاندیشد. پس باید گفت که هرقدر که مرزها اهمیت دارد، مرزهای فرهنگی دوچندان مهم است.
سیودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از ۲۳ آبان ۱۴۰۳ شروع شده و تا سیام آبان ادامه دارد.