شناسهٔ خبر: 69752553 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

جایگاه ایران در ۷ شاخص جهانی مالکیت فکری در سال ۲۰۲۴

بررسی‌ شاخص‌های جهانی حوزه مالکیت فکری نشان می‌دهد ایران در حوزه سرمایه انسانی رتبه ۶۴ و در حوزه خروجی‌های علم و فناوری رتبه ۴۹ را از آن خود کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش قدس آنلاین، امیرعباس محمدی کوشکی، سرپرست تیم اختراعات ایران و عضو رسمی ویکی آمار سازمان ملل متحد در گفت‌وگویی، با اشاره به گزارش شاخص جهانی مالکیت فکری ۲۰۲۴ اظهار کرد: در این گزارش وضعیت ایران در ۷ بخش «مؤسسات»، «سرمایه انسانی و تحقیق»، «زیر ساخت»، «پیچیدگی بازار»، «پیچیدگی کسب و کار»، «خروجی‌های دانش و فناوری» و «خروجی‌های خلاقانه» مورد بررسی قرار گرفت. به صورت کلی رتبه‌های ایران در این ۷ بخش به این شرح است: 

شاخص رتبه کلی
مؤسسات ۱۳۳
سرمایه انسانی و تحقیق ۶۴
زیر ساخت ۹۵
پیچیدگی بازار ۱۷
پیچیدگی کسب و کار  ۱۱۰
خروجی‌های دانش و فناوری ۴۹
خروجی‌های خلاقانه ۵۲

۱-مؤسسات:

وی افزود: رتبه کلی ایران در بخش مؤسسات ۱۳۳ و در حوزه «ثبات عملیاتی» برای مشاغل رتبه ۱۳۰ را به دست آورده است. همچنین ایران در حوزه «اثربخشی دولت» رتبه ۱۲۰ و در حوزه «حاکمیت قانونی» رتبه ۱۱۸ و در حوزه «محیط کسب و کار» رتبه  ۱۲۸ و در حوزه «سیاست‌ها و فرهنگ کارآفرینی» رتبه ۸۵ جهانی را از آن خود کرده است.

۲-سرمایه انسانی و تحقیق

محمدی، رتبه کلی ایران در شاخص سرمایه انسانی و تحقیق را ۶۴ ذکر کرد و ادامه داد: ایران در زیر شاخص «آموزش و پرورش» رتبه ۹۳، در شاخص «هزینه آموزش بر اساس GDP» رتبه ۱۰۹ و در حوزه «بودجه دولتی دانش آموزان دوره متوسط» رتبه ۶۷ را به دست آورد.

به گفته وی، رتبه «امید به زندگی در مدرسه» ایران ۶۶ و رتبه «نسبت دانش آموز به معلم» ۹۶ ذکر شده است.

وی اضافه کرد: ایران در حوزه «آموزش عالی» رتبه ۳۵، در حوزه «فارغ‌التحصیلان علوم‌ و مهندسی» رتبه ۸، در «تحقیق و توسعه» رتبه ۴۸ و در حوزه تعداد «پژوهشگران »رتبه ۴۷ را از آن خود کرده است.

۳-زیر ساخت

سرپرست تیم اختراعات ایران، رتبه کلی ایران در شاخص زیر ساخت‌ها را ۹۵ ذکر کرد و ادامه داد: ایران در زیر ساخت‌های عمومی رتبع ۵۰ و در شاخص «تشکیل سرمایه ناخالص GDP» رتبه ۵ را کسب کرد.

۴-در بخش پیچیدگی بازار

محمدی، رتبه کلی ایران در شاخص پیچیدگی بازار را ۱۷ عنوان کرد و یادآور شد: ایران در حوزه «امور مالی برای استارت‌آپ‌ها» در رتبه ۷۰، در حوزه «تنوع صنایع داخلی» در جایگاه ۵۸، در حوزه «مقیاس بازار داخلی» در جایگاه  ۱۹ و «ارزش بازار GDP» در جایگاه اول قرار گرفت.

۵-پیچیدگی کسب و کار

وی با اشاره به رتبه ایران در شاخص پیچیدگی بازار، رتبه کلی ایران در این شاخص را ۱۱۰ جهانی دانست و گفت: ایران در حوزه «زنان شاغل با مدرک تحصیلی پیشرفته» دارای رتبه ۸۶، در حوزه «انتشارات مشترک پژوهشی و صنعتی» دارای رتبه ۸۲، در حوزه «همکاری تحقیق و توسعه دانشگاه و صنعت» رتبه ۱۲۱ و در حوزه «استعداد پژوهشی و درصد در مشاغل» دارای رتبه ۵۵ جهانی است.

۶-خروجی‌های دانش و فناوری

وی اضافه کرد: رتبه کلی ایران در شاخص خروجی‌های دانش و فناوی چهل و نهم جهانی است. در حوزه «رشد و بهره‌وری نیروی کار» رتبه ۶۸، در حوزه «پیچیدگی تولید و صادرات» رتبه ۷۲، «هزینه‌های نرم‌افزاری» رتبه ۳ و در حوزه «صادرات خدمانتICT بر اساس کل تجارت» رتبه ۱۲۵ را از آن خود کرده است.

۷-خروجی‌های خلاقانه

محمدی خاطر نشان کرد: رتبه کلی ایران در شاخص خروجی‌های خلاقانه ۵۲ بوده است و در زیر شاخص «دارایی‌های نامشهود» رتبه۲۳، در حوزه «علائم تجاری بر اساس مبدأ» رتبه اول، در حوزه «بازار سرگرمی و رسانه» رتبه ۵۹، در حوزه «ایجاد اپلیکیشن موبایل» رتبه ۹۳، در زیر شاخص «صادرات کالاهای خلاق» رتبه ۷۴ و در حوزه «کالاها و خدمات خلاقانه» رتبه ۱۰۲ را کسب کرده است.