شناسهٔ خبر: 69750233 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

«مخملکوه» سدی که پشت سد اعتبار مانده است

ضرب‌المثل آب مایه حیات است را شاید قدیمی‌ها به عینه تجربه نکردند اما مفهوم آن در شرایط فعلی برای بسیاری از مناطق کشور قابل درک شده است که از جمله آنها می‌توان به خرم‌آباد اشاره داشت.

صاحب‌خبر -

متولیان امر در سطح کلان هنوز ساخت سدهای لرستان که سهم عمده‌ای از آب کشور را در اختیار دارند به بهره‌برداری نرسانده و هنوز بخش زیادی از مردم شهرها و روستاهای لرستان در برخی فصول سال با مشکل جدی آب شرب مواجه می‌شوند؛ موضوع قابل تأملی که مردم انتظار دارند توسط مسئولان مورد پیگیری قرار گیرد.
از جمله این سدها، سد مخملکوه است که با هدف تأمین آب شرب پایدار شهر خرم‌آباد در سفر وزیر نیروی دولت دوازدهم کلنگ آن به زمین زده می‌شود تا در طول ۳۶ ماه به بهره‌برداری برسد، اما به‌ دلایلی نظیر آنچه کمبود اعتبار و تزریق قطره‌چکانی بودجه عنوان می‌شود، در حال حاضر پیشرفت فیزیکی آن به حدود ۳۰درصد رسیده است. 

احتمال کدر بودن آب
مجری طرح سد و تونل کاکارضا در لرستان نیز با بیان اینکه مخملکوه سدی از نوع سنگریزه‌ای با هسته رسی به ارتفاع ۵۳ متر، طول تاج ۶۰۰ متر و حجم بدنه ۶/۱ میلیون مترمکعب است، اظهار می‌کند: این پروژه یکی از مهم‌ترین پروژه‌های آبی لرستان با هدف اصلی تأمین آب شرب پایدار شهر خرم‌آباد به میزان ۵۵ میلیون مترمکعب در سال و ۵میلیون مترمکعب برای صنعت است.
حجت‌الله قربانخانی با اشاره به مشخصات فنی پروژه، ادامه می‌دهد: اکنون از پروژه‌ کاکارضا، اجرای سد مخزنی مخملکوه فعال است که عملیات اجرایی آن مهر سال گذشته توسط شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران شروع شده و هنگامی‌ که این پروژه را تحویل گرفتیم زیر یک درصد پیشرفت داشت، اما با تلاش شبانه‌روزی مجموعه به ‌صورت دو شیفت، اکنون پیشرفت آن افزایش یافته و به ‌طور میانگین ۲درصد در ماه پیشرفت فیزیکی داشته و تاکنون ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیز برای آن هزینه شده است.
قربانخانی درباره مزیت این پروژه، بیان می‌کند: یکی از مزیت‌های آن، ثقلی بودن مسیر و نیاز نداشتن به ایستگاه پمپاژ است. همچنین آب در فصول سیلابی و پربارش در این سد ذخیره می‌شود تا در فصول کم‌آب، نیاز شهر را تأمین کند.
وی ادامه می‌دهد: اکنون آب شرب شهر خرم‌آباد از چشمه‌ها، چاه‌ها و آب‌های زیرزمینی تأمین شده که این موضوع در پایین‌دست با پمپاژ ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری انجام می‌شود که علاوه بر هزینه نگهداری و مصرف برق پمپاژ، احتمال کدر بودن آب وجود دارد که هدف از تعریف این پروژه برطرف شدن مشکلاتی از این دست است.

ورود استاندار به پروژه
معطل شدن این پروژه پشت سد کمبود اعتبارات موجب می‌شود استاندار جدید لرستان سد مخملکوه را به عنوان نخستین پروژه مورد بازدید خود قرار دهد که نشان می‌دهد سیدسعید شاهرخی عزم جدی برای تکمیل این پروژه دارد. 
وی در این بازدید با تأکید بر اینکه باید سازوکار مناسب برای تأمین اعتبار این پروژه اندیشیده شود، تصریح می‌کند: عزم مدیران فنی این پروژه را راسخ دیدم، بنابراین مهم‌ترین فاکتور این است که با همت مضاعف شرایط تقویت شود و به سراغ تأمین منابع مالی برویم.
استاندار لرستان با تأکید بر اینکه در این ارتباط روش‌های مختلفی وجود دارد، بیان می‌کند: من امیدوار هستم، اما باید خیلی جدی و محکم پای ‌کار باشیم و از مطالبه حقوق استان و اعتبارات کوتاه نیاییم.
شاهرخی می‌افزاید: باید به ورود بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این پروژه نگاه ویژه داشته باشیم و زمان را به ‌سرعت برای ساخت این سد کوتاه کنیم.

پیشرفت فیزیکی۳۰درصدی 
علی یاراحمدی، مشاور سد مخملکوه خرم‌آباد نیز در جریان بازدید استاندار اظهار می‌کند: آب منطقه‌ای لرستان از سال ۸۲ پروژه طرح آب‌رسانی «کاکارضا» را در خرم‌آباد شروع کرده است.
وی با اشاره به اجرای تونل و سامانه انتقال آب این پروژه تاکنون، عنوان می‌کند: در حال حاضر سد مخملکوه نیز در قالب این پروژه با ۶۰ میلیون مترمکعب تخصیص آب با چشم‌انداز سال ۱۴۲۵ و برای جمعیت شهر ۶۵۰ هزار نفری در دستور کار است.
مشاور سد مخملکوه خرم‌آباد، ادامه می‌دهد: از این میزان ۵۵ میلیون مترمکعب برای تأمین آب شرب شهر خرم‌آباد و ۵میلیون مترمکعب نیز برای بخش صنعت در نظر گرفته است.
یاراحمدی با تأکید بر ضرورت ساخت سد مخملکوه خرم‌آباد، تصریح می‌کند: در حال حاضر آب شهر خرم‌آباد از طریق سراب‌های داخل شهر و چاه‌ها تأمین می‌شود، در این راستا هنگام بارندگی با معضل گل‌آلود شدن آب شهر و همچنین کف‌شکن شدن چاه‌ها مواجه هستیم، سراب‌های شهر تقریباً رو به خشکی می‌روند و در صورت استمرار این شرایط مرکز استان با تنش آبی مواجه خواهد شد.
به هر حال پروژه‌ای که قرار بوده سه ساله به اتمام برسد و به عنوان یک منبع آبی پایدار برای خرم‌آباد مورد استفاده قرار بگیرد اکنون وارد سال ششم شده و پیشرفت فیزیکی آن‌ حدود ۳۰درصد است. مردم خرم‌آباد امیدوار هستند در دولت چهاردهم اتفاق‌های خوبی برای این پروژه آبی رخ دهد.