به گزارش ایرنا، در میان طوفان جنگ تحمیلی و زیر باران گلولههای دشمن، نام سوسنگرد همیشه با حماسهای عجین شده است که یاد و خاطرهاش در دلهای هر ایرانی جاودانه خواهد ماند، این شهر کوچک و استراتژیک در خوزستان، یکی از آخرین سنگرهای مقاومت ایران اسلامی برابر ارتش بعثی بود.
جنگی که در آن اراده و ایمان رزمندگان ایرانی، با دلهایی آکنده از عشق به وطن و دفاع از انقلاب اسلامی به میدان آمده بود، قدرتنمایی کرد و در میان این حماسهها، نقش رزمندگان ساوهای در شکستن محاصره سوسنگرد، همچون دُرّی درخشنده در تاریخ دفاع مقدس میدرخشد.
سوسنگرد، خط مقدم دفاع از ایران
در مهرماه ۱۳۵۹، وقتی دشمن بعثی با هدف اشغال اهواز، قلب اقتصادی و نظامی ایران، پیشروی خود را آغاز کرد، هیچکس تصور نمیکرد که سوسنگرد، این شهر کوچک و دورافتاده در دل دشتهای خوزستان، تا این حد در سرنوشت جنگ تاثیرگذار باشد.
دشمن تا بن دندان مسلح به این منطقه حملهور شد و در اندک زمانی، سوسنگرد را به محاصره درآورد؛ اما آنچه دشمن نمیدانست این بود که در دل این محاصره، مقاومت بیبدیل ایرانیان شعلهور شده است.
رزمندگان ساوهای، قهرمانان بینشان
حضور رزمندگان ساوهای در شکستن محاصره سوسنگرد، گواهی بر عشق و وفاداری میهن اسلامی است، ۲۴ نفر از پاسداران و نیروهای مردمی ساوهای، به فرماندهی جاویدالاثر محمدحسن قائمی، با فریاد «اللهاکبر» در کنار دیگر رزمندگان ایرانی، نه تنها در برابر دشمن بعثی ایستادند، بلکه با فداکاریهای عظیم خود تاریخ را به تحریر درآوردند.
بیشتر بخوانید:
ایستادگی ایران در جنگ تحمیلی سرمشق جغرافیای مقاومت است
پیکر یک جانباز شهید در ساوه تشییع شد
آنها بدون هیچگونه چشمداشت و تنها با هدف حفظ آبرو و سرزمین انقلاب اسلامی به جبهه جنگ شتافتند و وقتی سخن از این حماسه به میان میآید، باید گفت که نبرد در سوسنگرد نه تنها نبردی سخت و خونین بود، بلکه جنگی در دل شبهای تاریک، زیر باران گلولهها و موشکها بود.
در شرایطی که کمتر کسی تصور میکرد این رزمندگان با تعداد کم و ادوات ناکافی قادر به مقابله با دشمن تا بن دندان مسلح باشند اما اراده آهنین و ایمان راسخ رزمندگان ، این مردان آسمانی، همچون کوهی مستحکم در برابر موجهای طوفانی دشمن ایستاد و اجازه نداد که سرزمین پاک ایران به دست بیگانگان بیفتد.
سرنوشت تلخ و شیرین رزمندگان ساوهای
در این نبرد، تلخ و شیرین که بهای فداکاریهای رزمندگان ساوهای، خونهای پاک آنان بود. ۲ نفر از این دلاوران به شهادت رسیدند، گروهی دیگر مجروح شدند و بسیاری از آنان به اسارت در آمدند. اما ایثار و فداکاری این رزمندگان برای همگان روشن بود. آنان برای دفاع از خاک وطن در دژ مستحکم دفاعی ایران، جان خود را نهادند.
این رزمندگان، با تمام کمبودها و شرایط سخت، از چنان عزم و ارادهای برخوردار بودند که حتی در اسارت هم قلبهایشان را تسلیم دشمن نکردند.
پس از سالها اسارت، هشت نفر از این رزمندگان به میهن برگشتند، اما برخی دیگر هنوز در میان ما نیستند و جاویدالاثرانی هستند که یادشان باقی مانده که برای میهن جانشان را فدای آرمانها و ارزشهای انقلاب کردند.
حماسهای که باید زنده نگه داشته شود
حماسه شکستن محاصره سوسنگرد نه تنها در آن زمان موجب شکست دشمن و نجات اهواز از سقوط شد، بلکه همچنان در دلها و جانهای نسلهای بعدی پرچم مقاومت و ایستادگی را برافراشته نگه داشته است.
در ۲۶ آبان ماه هر سال، هنگامی که در شهر ساوه، مردم و مسئولان گرد هم میآیند تا یاد این عزیزان را زنده نگه دارند، باید بدانیم که هر قطره خون این شهدا، هر لحظه مقاومت این رزمندگان، گوهری است که در تاریخ این سرزمین به جا مانده است.
حماسه سوسنگرد، با تمام سختیها و دردهایش، یک نماد است؛ نمادی از مقاومت بیپایان، از ایمان و ارادهای که هیچگاه در برابر سنگینترین دشمنان تسلیم نمیشود.
سوسنگرد شاید به ظاهر یک شهر کوچک باشد، اما در دل تاریخ ایران، نام آن با خون دلیرمردانی چون رزمندگان ساوهای عجین شده است که برای ایران ایستادند، تا امروز ما بتوانیم با سر بلندی، در سرزمین خود زندگی کنیم.
حماسه ۲۶ آبان ۱۳۵۹ ( همزمان با محرم ) به شکستن محاصره سوسنگرد معروف است و ۳۰۰ نفر از نیروهای بسیج، سپاه و محلی که سوسنگرد را ترک نکرده بودند ، بفرماندهی علی تجلایی از سپاه تبریز حماسه عظیمی آفریدند .
در سوسنگرد دست کم ۱۰۰ نفر شهید شدند و مقاومت سه روزه سوسنگرد باعث شد تا اهواز سقوط نکند.
ساوهایها در این حماسه ۹ جاوید الاثر، ۲ شهید و ۶ آزاده تقدیم کردند که ابراهیم صابری و غلامحسین چاکری شهدای ساوجی این حماسه هستند.
محمدحسن قائمی، علی ناجی پور، سید مرتضی موسوی، عباس اسحاقی، عباس بخشی، حسینعلی فلاح، سید مرتضی میراسکندری، سعید سعیدی و رمضان سبک پا نیز جاوید الاثرهای ساوجی این حماسه هستند.
آزادگانی همچون حسن مطهری، حسین احمدی نوری، تقی قربانی، عباس صاحب، محمود مداح و سید حسن طباطبایی از یادگاران این حماسه در ساوه هستد.
شهرستان ساوه ۶۰۰ شهید و یک هزار و ۷۰۰ آزاده و جانباز در راه حفظ تمامیت ارضی کشور و آرمانهای انقلاب اسلامی تقدیم کرده است که ۲۵ نفر از آنان جانبازان بالای ۷۰ درصد هستند.