شناسهٔ خبر: 69749313 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

باورهای غلط تغذیه‌ای/ 2

خطرات تغذیه نشدن نوزاد با شیر مادر

نوزاد در شش ماه اول زندگی فقط باید شیر مادر بنوشد و شیرخشک، آب، آب قند و ... نباید بنوشد؛ دادن آب ممکن است باعث مسمومیت و دادن سایر مواد غذایی ممکن است موجب چاقی کودک شود.

صاحب‌خبر -

مسمومیت با آب و چاقی؛ خطر تغذیه نشدن با شیرمادربه گزارش ایکنا، کتاب «پاسخ‌های علمی درست به باورهای تغذیه‌ای نادرست» شامل ۱۸۵ باور غلط مردم ایران در خصوص تغذیه است که به همت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت منتشر شده است.
برای تدوین این کتاب هزار و ۵۰۰ کارشناس تغذیه در ۶۵ دانشگاه علوم پزشکی باورهای اشتباهی که در خصوص تغذیه و مواد غذایی بین مردم رواج دارد را مطرح کرده‌اند. این باورها توسط تیمی ۲۰ نفره از متخصصان بررسی و پاسخ‌های علمی به آنها رائه شده است.

خبرگزاری ایکنا، با هدف ترویج سبک زندگی سالم و بهبود تغذیه مردم ایران، بخشی از مهم‌ترین باورهای اشتباه در خصوص تغذیه را از این کتاب نقل می‌کند

مصرف شیره خرما در نوزادان باعث دفع هر چه سریعتر مکونیوم می‌شود.

پاسخ: مکونیوم اولین مدفوع نوزاد و ماده‌ای چسبنده و غلیظ و به رنگ سبز تیره است که از سلول‌ها، پروتئین، چربی‌ها و ترشحات روده مانند صفرا تشکیل شده است. نوزادان معمولا مکونیوم را در چند ساعت و چند روز اول پس از تولد دفع می‌کنند. در طول شش ماه اول زندگی نوزاد، تنها غذای نوزاد شیر مادر است و هیچگونه ماده غذایی غیر از آن نباید به نوزاد داده شود. مصرف آغوز توسط نوزاد به دفع مکونیوم کمک می‌کند.

اگر نوزادی تابستان به دنیا بیاید باید به او آب یا آب جوش بدهیم تا دچار تشنگی نشود.

پاسخ: مصرف شیر مادر برای رفع تشنگی نوزاد کافی است و در طول شش ماه اول زندگی نوزاد، تغذیه انحصاری با شیر مادر باید صورت بگیرد، به این معنی که نوزاد در شش ماه اول زندگی فقط شیر مادر می‌نوشد و حتی شیر خشک یا آب نیز نمی‌نوشد. دادن آب ساده به نوزادان زیر شش ماه توصیه نمی‌شود. آب می‌تواند در توانایی نوزاد برای دریافت غذای مناسب اختلال ایجاد کند یا حتی او را بیمار کند. توجه به این نکته ضروری است که دادن آب زیاد در سنین پایین می‌تواند خطرناک باشد و ممکن است حتی منجر به مسمومیت با آب نیز شود.

به نوزادان به دلیل گریه به خاطر گرسنگی آب قند و عسل بدهید.

پاسخ: تنها غذایی که باید به نوزاد جهت رفع گرسنگی داده شود شیر مادر است. در طول شش ماه اول زندگی نوزاد، تغذیه انحصاری با شیر مادر باید صورت بگیرد، به این معنی که نوزاد درد شش ماه اول زندگی فقط شیر مادر می‌نوشد و حتی شیر خشک یا آب نیز نمی‌نوشد.

برای افزایش وزن نوزادان زیر شش ماه از شیرگاو استفاده کنید.

پاسخ: در طول شش ماه اول زندگی نوزاد، تغذیه انحصاری با شیر مادر باید صورت بگیرد. وزنگیری مطلوب نوزاد با مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی و ثبت نمودارهای رشد توسط کارکنان مراکز بهداشتی درمانی کنترل می‌شود و در صورتی که وزنگیری نوزاد ناکافی باشد، توصیه‌های لازم به مادر جهت بهبود وزنگیری نوزاد ارائه می‌شود. دقت کنید که وزنگیری بیش از حد در دوران نوزادی می‌تواند خطر چاقی و بیماری‌های وابسته نظیر دیابت نوع دو را در سنین بالاتر افزایش دهد.

مصرف شیر خشک باعث چاق شدن نوزاد می‌شود.

پاسخ: همواره توصیه به تغذیه با شیر مادر شده و تجویز شیر خشک تنها در صورت صلاحدید پزشک صورت می‌گیرد. ماهیت شیرخشک با شیرمادر تفاوت‌هایی دارد که ممکن است باعث رساندن انرژی بیش از حد به بدن نوزاد و لذا چاق شدن نوزاد شود. منتها دقت کنید که رشد مناسب در نوزادان و پیشگیری از وزنگیری زیاد در دوران نوزادی برای بزرگسالی سالم ضروری است و بایستی وزنگیری و رشد نوزاد با مراجعه منظم به مرا کز بهداشتی درمانی و ترسیم نمودار رشد نوزاد ارزیابی شود.

بنابراین چنانچه با صلاحدید پزشک، شیر خشک برای نوزاد شما تجویز شده است، شیرخشک را تنها به میزانی که پزشک برای نوزاد توصیه کرده به نوزاد بدهید تا ضمن اینکه انرژی کافی به نوزاد رسانده می‌شود، از چاق شدن نوزاد نیز پیشگیری شود. شیرخشک غلیظ‌تر یا رقیق‌تر از دستورالعمل تهیه نکنید. در ضمن به هنگام استفاده از شیرخشک بر اساس دستور پزشک، آن را بر اساس دستورالعمل رقیق کنید نه کمتر و نه بیشتر از آن.

قبل از شروع تغذیه تکمیلی مزه غذاها را به نوزاد بچشانید.(از غذا به مقدار خیلی کم در دهان نوزاد بزارید تا با طعم غذاها آشنا بشه)

پاسخ: در طول شش ماه اول زندگی نوزاد، تغذیه انحصاری با شیر مادر باید صورت بگیرد. بنابراین تغذیه تکمیلی و چشاندن غذاهای مختلف به نوزاد را باید به بعد از شش ماهگی موکول کنید.

استفاده از آب قند برای دل درد بچه مفید است.

پاسخ: در طول شش ماه اول زندگی نوزاد، تغذیه انحصاری با شیر مادر باید صورت بگیرد، به این معنی که نوزاد در شش ماه اول زندگی فقط شیر مادر می‌نوشد و حتی شیر خشک یا آب نیز نمی‌نوشد مگر آنکه به دلایل خاصی پزشک شیر خشک را برای نوزاد تجویز کرده باشد. در صورتی که فکر می‌کنید نوزاد شما دچار دل درد است، بایستی با مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی علت دل درد مشخص شود. ممکن است علت دل درد حساسیت به یکی از اجزای شیرخشک مصرفی توسط نوزاد، یا حساسیت به شیر مادر باشد. در این صورت پزشک یا شیرخشک را عوض می‌کند و یا مادر را به متخصص تغذیه و رژیم درمانی ارجاع می‌دهد تا رژیم ضد حساسیت برای مادر تجویز شود. البته دل درد می‌تواند علل مختلف دیگری نیز داشته باشد.

انتهای پیام