از آغاز هفتهای که گذشت بر اساس اعلام قبلی دولت برق مناطق مختلف بهصورت مشخص در طول روز قطع میشود، اتفاقی که بر روی کیفیت شبکه ارتباطی نیز تاثیر میگذارد.
به گزارش فارس، قطع برق زمانبندی شده در ایران یکی از معضلات عمده زیرساختی در کشور است که اغلب به دلیل کمبود تولید برق رخ میدهد و امسال نیز به دلیل کاهش آلودگی هوا و مازوت سوزی در کشور برنامهریزی شده است. این اتفاق پیامدهای بسیاری بر زندگی روزمره شهروندان، کسبوکارها و زیرساختهای ارتباطی خواهد داشت. یکی از پیامدهای مستقیم قطع برق، از کار افتادن شبکههای ارتباطی و زیرساختی است. این مسئله بر موضوعاتی همچون شبکه حملونقل، قطع خدمات بانکی، قطع زنجیره تامین انرژی در صنایع و اختلال در شبکه ارتباطی تاثیر جدی میگذارد.
هر باتری چقدر یک دکل را روشن نگه میدارد؟
همانطور که گفته شد قطع برق بر روی کیفیت شبکه ارتباطی تاثیر میگذارد زیرا یکی از ابزارهای مهم آن دکلهای مخابراتی هستند که با انرژی برق کار میکنند، قطع برق به طور مستقیم بر عملکرد آنها اثر میگذارد، بهعنوان نمونه بیتیاسها به باتریهای پشتیبان وابسته هستند از همین رو نیز دکلهای مخابراتی به باتریهای UPS مجهز هستند، اما این باتریها تنها برای چند ساعت (حدودا ۳ ساعت) میتوانند برق دکل را تأمین کنند و باید این نکته را در نظر بگیریم شارژ آنها بسیار زمانبر است ( حدودا ۱۸ ساعت)، از سوی دیگر خاموش شدن یک دکل به معنی افزایش بار روی دکلهای مجاور است که باعث کاهش کیفیت خدمات میشود. همچنین صرف نظر از مشکلاتی که گفته شد باید به مسئله تعمیر و نگهداری از این دکلها نیز اشاره کرد که به دلیل قطع و وصل مکرر برق سرعت فرسودگی تجهیزات آن افزایش پیدا میکند.
تاثیر منفی قطع برق بر اینترنت
نکته مهم در بحث اختلال شبکه، عدم دسترسی به اینترنت است، موضوعی که میتواند روند زندگیِ بخش بزرگی از جامعه را با اختلال مواجه کند، یکی از مشکلات مورد توجه در این حوزه بحث آموزش و کار است، با گسترش آموزش آنلاین و دورکاری، قطع اینترنت به معنای توقف فرایندهای یادگیری و کاری است. از سوی دیگر قطع یا اختلال در اینترنت بر روی کسبوکارها نیز تاثیر میگذارد زیرا بسیاری از کسبوکارها برای ارائه خدمات و مدیریت سیستمهای خود وابسته به اینترنت هستند که قطع اینترنت باعث کاهش بهرهوری و افزایش خسارات مالی میشود. در این میان ایجاد مشکلات امنیتی همچون اختلال در سیستمهای نظارت و امنیتی، مانند دوربینهای مداربسته موضوعی است که نمیتوان از کنار آن به سادگی عبور کرد.از این گذشته، قطع برق و اینترنت پیامدهای اجتماعی و اقتصادی مختلفی همچون افزایش هزینهها برای تعمیر تجهیزات، خرید دستگاههای پشتیبان و تأمین باتریهای ذخیره را به افراد و سازمانها تحمیل میکند و لازم است که اپراتورها و وزارت ارتباطات برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی سیستمهای باتری با ظرفیت بیشتر و بهرهگیری از فناوریهای بهینه انرژی در دکلهای مخابراتی بهره ببرند.
قطع برق ناگزیر اما قابل مدیریت است
محمدجواد حاجی احمدی عضو هیئتعلمی گروه مخابرات دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت در این باره اظهار کرد: همانطور که بهخاطر داریم در تابستانهای گذشته که قطعی برق مستمر داشتیم، شبکه ارتباطی سلولی نیز با اختلالاتی مواجه میشد و بهخصوص در ارائه اینترنت پرسرعت این نارسایی واضحتر بود.وی افزود: البته طبق اطلاعی که دارم، بخش قابلتوجهی از ایستگاههای BTS به باتری مجهز هستند و عزم خوبی هم در اپراتورها برای مجهز کردن ایستگاهها به باتری وجود دارد. عضو هیئتعلمی دانشگاه علم و صنعت ادامه داد: اخیرا چند قرارداد با شرکتهای تولید کننده داخلی باتری منعقد شده است، لکن مشکل اینجاست که بسیاری از باتریهای موجود، قدیمی هستند و عمر مفید آنها تمام شده است لذا علیرغم زمان شارژ طولانی، در هنگام مصرف (دشارژ) بازدهی لازم را ندارند.وی با بیان اینکه به نظر میرسد در ناترازی انرژی و آلودگی هوای این روزهای کشور، قطع برق گریزناپذیر است، تاکید کرد: برای اصلاح این مسئله راهکارهای مختلف به نظر میرسد، که در صورت اجرا بخشی از مشکلات را مرتفع میکند.حاجیاحمدی در خصوص راهکارهای قابل اجرا در شرایط قطع برق گفت: یکی از این موارد، همکاری جدی و قابل اتکای اپراتورها با یکدیگر در قالب طرح ترابرد در زمانهای قطع برق است.وی افزود: همچنین باید شرایط احیای باتریهای با عمر متوسط با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان فراهم شود.حاجیاکبری ادامه داد: تعویض باتریهای قدیمی با باتریهای نو بر بستر فناوریهای جدید نیز راهحلی قابل اجرا است.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علم و صنعت با تاکید بر ملزم بودن وزارت نیرو به رعایت زمانبندی اعلام شده در قطع برق، گفت: برنامهریزی و نظارت هوشمند اپراتورها روی ایستگاههای bts بهمنظور پوشش پایدار و مستمر به کاهش اختلالات کمک میکند.
تمهیدات وزارت ارتباطات مبهم است
هر چند اپراتورها موظف به تامین خدمات بر بستر شبکه ارتباطاتی هستند اما لازم است تا وزارت ارتباطات، خصوصا سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی علاوه بر نظارت بر عملکرد اپراتورها، تمهیداتی برای حمایت از آنها میز داشته باشند.فارغ از این که چه اقداماتی در این راستا صورت گرفته اما باید به این موضوع اشاره کنیم که پس از گذشت یک هفته و پیگیریهای روزانه و مستمر از وزارت ارتباطات و سازمان رگولاتوری هیچ پاسخی مبنی بر اینکه چه اقدامات حمایتی برای کاهش اختلالات ناشی از قطع برق بر روی شبکه و کاهش صورت اینترنت دریافت نکردهایم.