گروه بین الملل ایسکانیوز، از زمان اعلام پیروزی ترامپ در انتخابات اخیر رئیس جمهوری آمریکا و با مطرح شدن پیاپی نامهای اعضای احتمالی کابینۀ آیندهاش، گویا او لیست یک ارتش تروریستی و وحشتآفرین را ارائه میدهد، نه نام شخصیّتهای دولتی که مانند کابینۀ رئیس جمهورهای پیشِ از او وظایف دولتی خودشان را انجام میدهند! نامهای اعلامشده، متعلّق به جناح راست افراطی و هماهنگ با شیوه و رویکرد رئیس جمهور ترامپ و برنامههای انتخاباتی او هستند که احساسات بر آن حاکم بود.
ترامپ برای ادارۀ مهاجرت آمریکا، تام هومن را برگزیده که به دشمنی با مهاجران و ساخت دیوار مرزی با مکزیک معروف است.
وی برای بستن دهانها، الیز استفانیک را انتخاب کرده که به موضعگیری تند و خشونتآمیز بر ضدّ دانشجویان دانشگاههای آمریکا شناخته شده که با غزّه، اعلام همبستگی کرده بودند.
انتخاب مایک والتز به عنوان مشاور امنیّت ملّی به این دلیل بوده که او سردمدارِ فراخواندن به جنگهای بدون مرز و دخالت نظامی خارجی است.
ترامپ برای پُست وزارت امور خارجۀ دولت خود، مارکو روبیو را انتخاب کرده که به افراطی بودن در موضعگیریها شناخته شده و به کشتار ساکنان غزّه فرا خوانده و گفته است: «درخواست میکنم که هر عضو حماس را که میتوانند نابود کنند.»
مایکل هاکابی به عنوان سفیر ایالات متّحده در اسرائیل انتخاب شده که با عبارت معروفش شناخته میشود: «مسئلهای به نام شهرکسازیها و مکانی به نام کرانۀ باختری وجود و واقعیّت ندارد ... هر چه هست، یهودیه و ساماریا (اصطلاحات کتاب مقدّس برای معرفی کرانۀ باختری) و سرزمین اسرائیل است.»
استیون ویتکاف، تاجر و سرمایهدار املاک و مستغلّات و از حامیان مالی کارزار انتخاباتی ترامپ، به عنوان فرستادۀ ویژۀ رئیس جمهور به غرب آسیا تعیین شده است.
در تازهترین انتصابات دولت ترامپ، ایلان ماسک، مدیر عامل شرکت تسلا و اسپیس ایکس و ویوک راماسوامی، کارآفرین، به صورت مشترک به عنوان وزیرِ بهرهوری دولت در نظر گرفته شدهاند. ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان است که میلیونها دلار برای حمایت از ترامپ در انتخابات پرداخت کرده و او وزارت بهرهوری را در اختیارش گذاشته تا هر کسی را که میخواهد در کاخ سفید انتخاب کند.
ترامپ همچنین، از انتصاب وزیر دفاع، وزیر امنیّت داخلی، رئیس آژانس مرکزی اطّلاعات (سیا) و وزیر امنیّت ملّی خبر داده که همۀ آنها به مواضع افراطگرایانۀ خود شُهره هستند.
ما نیز، به نوبۀ خود معتقدیم که هیچکدام از وزیران خارجۀ آمریکا، افراطیتر از بلینکن نخواهد بود. او نخستین کسی بود که به اسرائیل، سفر و صهیونیست بودن خود را اعلام کرد. بلینکن در شُرُف از دست دادن این منصب، باز بر همان افراطگرایی خود باقی است. وزیر دفاع آمریکا نیز، همانند اوست که دریاها و اقیانوسهای منطقه را با ناوها و کشتیهای جنگی، سلاحها و حمایت مطلق از اسرائیل پُر کرده است؛ بنابراین، مقامات جدید آمریکا با مقامات سابق آمریکا هیچ تفاوتی ندارند و همهشان یکسان هستند.
اینکه در بیرونِ حاکمیّت جوری رفتار میکنند و در زمان مسئولیّت گرفتن جوری دیگر، دلیلش در وهلۀ نخست این است که این منصبها، آنها را ملزم میکند که به همان رویکرد دولت و سیاستها و افقهای آن پایبند باشند و در وهلۀ دوم، واقعیّت حوادث و رخدادها بر مسئول تحمیل میکند که واقعیّتگرا و منطقی باشد، وگرنه، ارتکاب اشتباه آسان نخواهد بود. اجرایی شدن همۀ برنامههای اعلامشدۀ ترامپ، دشوار است؛ ساخت دیوار مرزی به طول ۳۰۰۰ کیلومتر با مکزیک، خواه از لحاظ اجرا یا مبالغ تخصیصدادهشده و یا عدم موافقت حزب دموکرات با انجام آن کار آسانی نیست. همچنین، اخراج مهاجران نیز، امکانپذیر نیست؛ چون ایالتهای آمریکا بر ضدّ این تصمیم شورش خواهد کرد. همانگونه که فرماندار کالیفرنیا -که ترامپ او را اراذل و اوباش خوانده بود- بر ضدّ این تصمیم ترامپ اعلام مخالفت کرده بود. ایالتهای دیگر آمریکا نیز، آمادۀ شورش تا مرز جدایی و استقلال از آمریکا هستند.
بر این باور هستیم که ترامپ نمیتواند فراتر از واقعیّت باشد و کسانی که پیش از او بودند نیز، در افراطیگری چیزی از او کم نداشتند و اگر برایشان امکان داشت، نه تنها غزّه، بلکه تمامی اهل زمین را میکُشتند! امّا در واقعیّت اینگونه نشد؛ جهان، خیلی تغییر کرده و دیگر، اظهارات بیضابطه و منطق بر آن حکمرانی نمیکند و اگر ایالات متّحده بخواهد که با صلح و امنیّت زندگی کند، باید مشکلات داخلی و خارجی خود را با واقعگرایی حلّ کند تا بتواند موجودیّتش را حفظ کند، وگرنه، به اتّحاد جماهیر شوروی سابق ملحق خواهد شد که شخصیّتها و حاکمانی بسیار شبیه به ترامپ و تیم او، آن را به فروپاشی کشانیدند.
مردمان منطقۀ غرب آسیا، سرنوشت آن را مشخّص میکنند و موشکهای انصاراللّه یمن، تبختر و تکبّر آمریکا را با هدف قرار دادن کشتیها و ناوهای جنگی آن در هم کوبیدهاند.
محمود الهاشمی- نویسنده و پژوهشگر عراقی*
انتهای پیام/