چهارشنبه شب به وقت تهران «دونالد ترامپ» در بیانیهای که جهت اعلام نامزدی «مارکو روبیو» منتشر کرد، او را یک مدافع قوی برای ملت آمریکا، یک دوست واقعی برای متحدان این کشور و یک جنگجوی بیباک دانست که هرگز در برابر دشمنان ما عقب نشینی نمیکند.
رابطه «دونالد ترامپ» و «مارکو روبیو» همیشه آنقدر هم خوب نبوده. در سال ۲۰۱۶ این دو در انتخابات مقدماتی ریاستجمهوری در حزب جمهوریخواه با یکدیگر رقابت میکردند. در آن دوران ترامپ با لحنی تمسخرآمیز روبیو را مارک کوچولو صدا میزد و معتقد بود روبیو از پس انجام هیچکاری برنمیآید.
انتخابات سال ۲۰۲۰ روابط میان ترامپ و مارکو روبیو را بهبود بخشید و وارد فصل جدیدی کرد. این دو در چهار سال گذشته به مرور به یکدیگر نزدیکتر شدند.
زندگی سیاسی روبیو
«مارکو روبیو» که قرار است بهجای «آنتونی بلینکن» به وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا برود، سناتور فلوریدا محسوب میشود. او ۵۳ ساله بوده و نخستینبار از سال ۲۰۱۱ از سوی حزب جمهوریخواه به سنا رفت.
خانواده روبیو مهاجرینی از کوبا هستند. اما روبیو رویکرد تندوتیزی در قبال سیاستهای چین، کوبا و ایران دارد. طرفدارانش او را یک جمهوریخواه محافظهکار میدانند و دیگران روبیو را به تندروی میشناسند.
مواضع مارکو روبیو چیست؟
«دونالد ترامپ» در دوران جدید ریاستجمهوری خود با سه مساله اساسی در خارج از مرزهای آمریکا روبهروست. اولین گزینه جنگ اوکراین است که روبیو در این زمینه رویکردی مخالف با دموکراتها دارد. او پیش از این از مخالفان جدی اختصاص کمک نظامی ۹۵ میلیاردی به اوکراین بود.
«مارک روبیو» قبل از اینکه ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آینده انتخاب شود هم رویکر بسیار تندی در قبال حماس داشت. او در آن زمان خواهان نابودی همه عناصر حماس از سوی اسرائیل شده بود. ایدهای که بعید بهنظر میرسد آن را تعدیل کرده باشد.
نامزد وزارت خارجه آمریکا در قبال ایران رویکرد تهاجمی دارد. او یک دهه گذشته را صرف این کرده که توافق هستهای با ایران را تخریب کند. در اصل روبیو از همان ابتدا مخالف سرسخت برجام محسوب میشد و خواهان ایجاد تحریمهای فراوان علیه ایران بود.
در واقع انتظار میرود روبیو در کنار چهرههای دیگر دولت ترامپ، بر فشار حداکثری علیه ایران اصرار کند. او طرفدار ایده توقف کامل غنیسازی هستهای از سوی ایران بوده و به همراه سناتور دموکرات الکس پادیلا، طرح «قانون حقوق بشری و پاسخگویی امنیتی مهسا امینی» را به سنای آمریکا ارائه کرد که هدف آن ایجاد تحریمهای بیشتر بر برخی از مقامات ایرانی بود.
روبیو از طرفداران اقدامات اسرائیل علیه ایران است. او مدعی شده تهران بهدنبال تسلط بر خاورمیانه است. او همچنین در ادعایی ایران را به تلاش برای ترور ترامپ متهم کرده.
حضور روبیو در راس وزارت خارجه آمریکا میتواند باعث پیچیدهتر شدن روابط تهران و واشنگتن شود. از سوی دیگر بهنظر میرسد در کنار روبیو دست کم دو چهره دیگر با مواضعی مشابه در دولت ترامپ حضور داشته باشند.