شناسهٔ خبر: 69726588 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

غربت یار مهربان

اردبیل - ایرنا - آری با کتاب می‌توانیم مرزهای زمان و جای را پشت سر بگذاریم، خیزابه‌هایی از دانایی و دارایی را در نهادمان پدیدار کنیم اما دریغ و درد، دیر زمانی است فاصله ما با کتاب، افزون‌تر شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، در یادداشت نوذریان محقق اردبیلی فرهنگ و ادبیات که بخش‌هایی از آن در کتاب اخیرش "کوتاه‌تر از همیشه" نیز منتشر شده، آمده است؛ کتاب، یادبودی غنی از گذشته‌های دیرین، یار دیرپای بشر و لازمه زندگی ایده‌آل اوست.

بی‌گمان، در درازنای تاریخ، مردان و زنان هژیری، بی‌آن‌که آژنگ بر پیشانی آورند عمر تکرارناپذیر خویش را صرف کرده‌اند و با کهن‌نگاری یا سردادن سرودها و سروادها و مانند اینان، ره‌آوردهای ارزشمندی برای ما و نسل‌های آتی به یادگار گذاشته‌اند تا چنان سرمایه‌های ارزنده، در روزگاران تباهی و تیرگی، پرتوهای سپند و پدرام دانایی را بر گوهر جان و سویدای دل‌های‌مان بتابانند، از بدی‌ها پیراسته‌مان کنند و در رسیدن به فرمندی، راه‌گشای‌مان باشند.

به‌راستی در چنان شرایطی خواهیم توانست اندرون به امید، سرشار سازیم، خس و خاشاک‌ها از مسیر، بروبیم و با شور و شراری خجسته و سُتواری فراوان، به سوی کام‌یابی و فرخ‌روزی، راه بپوییم.

با کتاب می‌توانیم به سوی بهار نگارین دانش، راهی‌مان کنند و هستی‌مان را پرشور سازند اما دریغ و درد، دیر زمانی است فاصله ما با کتاب، افزون‌تر شده است و این دوست مهرافروز که بهروزی و خِردورزی را به انسان‌ها هدیه می‌دهد و آنان را نیکوکنش و راد به بار می‌آورد، رنجی بسیار از دست ما برتافته است و چنان در غربت به سر می‌برد که گویی چیزی بی‌فایده‌تر از آن، در گویال خاکی، وجود ندارد.

اثبات این حقیقت تلخ، دشوار نیست، وقتی به کتاب‌فروشی قدیمی شهر گذرم می‌افتد نوشته‌ نقش بسته بر ویترین آن، «خطر تعطیلی کتاب‌فروشی‌ها را جدی بگیریم!» اولین چیزی است که توجهم را جلب می‌کند و اگر وارد مغازه شوی و چند جلد از کتاب‌ها را ورق زنی تیراژ و کیفیت فیزیکی بسیاری از کتاب‌ها حکایت شرنگ مرگ خاموش مطالعه مفید در جامعه را سر می‌دهند.

باید چاره‌ای اندیشید و طرحی نو درانداخت تا شوق مطالعه، دیگربار در جامعه ریشه بدواند و هر فرد، انس با کتاب را مایه سرافرازی و نازِش بداند، با آن، نادانی و ناتوانی خویش را به دانایی و توانایی تبدیل سازد.

بسیار نمایان است برای دست یافتن به این آرمان سترگ، لازم است کسانی هم که از بیت‌المال مسلمانان، دست‌مزد می‌گیرند و از آن راه، روزی می‌خورند تا به پشتیبانی از صاحبان رای و اندیشه بپردازند به جای تماشا کردن و سخن گفتن خالی، به وظیفه‌ ذاتی‌شان عمل کنند.

هفته کتاب، انگیزه‌ای برای جبران ولو نسبی بی‌مهری‌هایی است که در سالیان اخیر بر سر کتاب و کتاب‌خوانی آمده است و گرنه گام برداشتن در راه‌های تنگاتنگ و پرپیچ زندگی به فرجامی خوش، نخواهد انجامید.

* نویسنده و محقق فرهنگ و ادبیات در اردبیل