شناسهٔ خبر: 69725912 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

تولید روزانه ۷۰۰ تن زباله در چهارمحال‌وبختیاری

مدیرکل محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری گفت: در استان روزانه نزدیک به ۷۰۰ تن زباله‌های شهری و روستایی تولید می‌شود که تنها ۲۰ درصد آن تفکیک و بقیه به‌صورت سنتی دفن می‌شوند و همین امر موجب حضور زباله‌گردها، شیوع بیماری کشنده مختلف از جمله هاری و آسیب به حیوانات اهلی می‌شود.

صاحب‌خبر -

سعید یوسف‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در چهارمحال‌وبختیاری اظهار کرد: پسماند و مدیریت پسماند یکی از چالش‌های جدی استان‌های واقع در رشته کوه زاگرس است که با توجه به شرایط کوهستانی منطقه، میزان بارش‌ها، نوع خاک و پوشش گیاهی شرایط حساس و شکننده‌ای ایجاد کرده است.

وی افزود: در چهارمحال‌وبختیاری محل دفع استاندارد پسماند وجود ندارد و بهترین گزینه برای مدیریت زباله‌های شهری و روستایی، تفکیک از مبدا است.

مدیرکل محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری گفت: در هر شبانه‌روز به ازای هر نفر ۷۰۰ گرم پسماند تولید می‌شود که این آمار در شهرها به ازای هر نفر در شبانه‌روز ۷۵۰ گرم و روستاها ۵۷۵ گرم است.

یوسف‌پور ادامه داد: در استان روزانه نزدیک به ۷۰۰ تن زباله‌های شهری و روستایی تولید می‌شود که تنها ۲۰ درصد آن تفکیک و بقیه به‌صورت سنتی دفن می‌شوند و همین امر موجب حضور زباله‌گردها، شیوع بیماری کشنده مختلف از جمله هاری و آسیب به حیوانات اهلی می‌شود.

وی ادامه داد: شرکت در کارگروه ملی پسماند، برگزاری چهار کارگروه استانی و ۲۲ کارگروه شهرستانی به‌منظور ساماندهی وضعیت پسماند استان در سال گذشته انجام شد، اما متولیان این امر اراده جدی بر این موضوع ندارند.

مدیرکل محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری بیان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست کشور و ادارات کل استان‌ها ناظر عالی بر مدیریت پسماند هستند که بر بخش‌های دولتی و خصوصی، تولیدکنندگان پسماندها، عملکرد دانشگاه‌های علوم پزشکی و شبکه‌های بهداشت و درمان نظارت دارند که در سال گذشته تعداد بازدیدها و پایش‌ها از این مراکز و محل‌های دفن پسماند، هزار و ۲۵۲ مورد بوده است.

یوسف‌پور تصریح کرد: تولیدکنندگان پسماند در صورت نداشتن مدیریت صحیح پسماند اخطار دریافت می‌کنند و در نهایت به مراجع قضائی معرفی می‌شوند، از سال گذشته تاکنون ۲۵۲ دهیاری و شهرداری پس از گرفتن اخطارهای لازم به ادارات قضائی معرفی شدند.

وی عنوان کرد: برگزاری کارگاه‌های آموزشی پسماند در سطح کشور برای شهرداران و دهیاران، تشکل‌های مردم نهاد و کارشناسان محیط‌زیست، برگزاری برنامه‌های پاک‌سازی و آموزش پسماند در سطح استان برای دانش‌آموزان، اجرای کمپین بی‌زباله در استان، پاک‌سازی گسترده پسماندها در استان از اقدامات انجام شده در سال گذشته، برای مدیریت پسماند بوده است.

مدیرکل محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری اضافه کرد: با توجه به اینکه خارج از محدوده شهرها و روستاها، قانون مدیریت پسماند وظیفه مدیریت این موضوع را بر عهده بخشداری‌ها گذاشته است، اخطارهای لازم به بخشداری‌ها داده می‌شود و در صورتی که از این مسئولیت نتیجه خوبی حاصل نشود، به مراجع قضائی معرفی می‌شوند.

یوسف‌پور ادامه داد: ارائه راهکارهای اصولی برای مدیریت پسماند، وظیفه اداره کل حفاظت محیط زیست استان نیست، اما صرف اینکه برخورد سلبی و قانونی نمی‌توان تنها راه مقابله با این موضوع باشد، طرحی تحت عنوان مدیریت اجتماعی پسماند (ماپ) برای تفکیک از مبدا در روستاهای استان و شهرهایی با جمعیت کمتر از ۱۰ هزار نفر با ایجاد زیرساخت‌هایی نظیر تهیه سطل زباله و پلاستیک برای تفکیک در منازل، نحوه جمع‌آوری پسماندهای تفکیک شده و ایجاد بستر برای تولید کمپوست در مزارع کمپوست روستایی پیشنهاد شد که می‌تواند گام مثبتی در حوزه پسماند باشد.

وی خاطرنشان کرد: نبود مدیریت صحیح پسماندها، فقدان مکان مناسب برای دفن زباله، آتش‌سوزی زباله‌ها، حمل‌ونقل غیر اصولی زباله‌ها، اجرا نشدن کامل ضوابط پسماندهای کشاورزی و پزشکی، وجود نداشتن مرکز مدیریت پسماندهای صنعتی و ویژه در استان از چالش‌های موجود در بحث پسماندها در چهارمحال‌وبختیاری هستند.

مدیرکل محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری افزود: پسماندهای خشک قابل بازیافت هستند و ارزش‌افزوده بالایی دارند و پسماندهای تری که به‌طور عمد ناشی از دورریز مواد غذایی هستند، می‌توانند گزینه مناسبی برای تولید کمپوست باشند.

یوسف‌پور خاطرنشان کرد: راه‌اندازی مراکز بازیابی و مدیریت پسماندهای صنعتی در استان، رویکرد آموزش عمومی، آموزش مسئولان و مدیریت اجرایی پسماند، سرمایه‌گذاری دولت با بخش خصوصی و مشارکت اجتماعی مردم برای مدیریت پسماند و استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه مدیریت پسماندها پیشنهاداتی برای پیشگیری از بروز بحران درباره پسماند است.