شناسهٔ خبر: 69725638 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

در نشست «سید نصر» مطرح شد؛

ضعف جریان تاریخ‌نگاری ایران در روایت حماسه‌ها

در نشست «سید نصر» مطرح شد؛ در نشست «سید نصر» سخنرانان از ضعف فعلی جریان تاریخ‌نگاری ایران در روایت حماسه‌ها گفتند. همچنین در این نشست بر این نکته تاکید شد که آثار سیدحسن نصرالله و آثار درباره او از مهم‌ترین منابع برای فهم مبارزات مردم خاورمیانه است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایلنا به نقل از ستاد خبری سی‌ودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، نشست تخصصی «سید نصر؛ مروری بر کتاب‌های منتشر شده درباره شهید سیدحسن نصرالله» چهارشنبه (۲۳ آبان ۱۴۰۳) با حضور سهیل کثیری‌نژاد، علی اکبری مزدآبادی و حمید داودآبادی در سرای اهل قلم برگزار شد. 

در ابتدای این برنامه، سهیل کثیری‌نژاد به عنوان مجری، به موضوع هفته کتاب و نقش آن در آگاهی‌بخشی و رشد فرهنگی جامعه اشاره کرد. او همچنین به اهمیت بررسی آثاری درباره سید حسن نصرالله و تأثیرگذاری شخصیت‌های انقلابی‌ای همچون او بر جریان‌های سیاسی و اجتماعی منطقه پرداخت.

کثیری نژاد در بخش دیگری از سخنان خود با بررسی ابعاد شخصیت سیدحسن نصرالله گفت: آثار سید حسن نصرالله از منابع اصلی برای فهم بهتر مبارزات لبنان و منطقه خاورمیانه است. سید نه تنها به عنوان یک رهبر سیاسی بلکه به عنوان یک انسان در مبارزه با تهدیدات و جنگ‌ها، چهره‌ای متفاوت از دیگر رهبران انقلاب‌ها را به نمایش گذاشت. 

 

شخصیت سید حسن نصرالله

علی اکبری مزدآبادی نیز در این نشست درباره نحوه آشنایی خود با سیدحسن نصرالله گفت: از سال ۱۳۶۲ با سید آشنا شدم. در آن زمان او امام جماعت مسجد امام علی علیه‌السلام در لبنان بود و من همراه با دیگر رزمندگان و مسلمانان لبنانی، نمازهای خود را با او می‌خواندیم. این آشنایی اولیه با سید حسن نصرالله و اخلاق شیرین و صمیمی او باعث شد که جذب شخصیت و دیدگاه‌هایش شوم.

وی افزود: سید حسن نصرالله در بسیاری از شب‌ها به مقر سپاه می‌آمد و در جلسات غیررسمی با رزمندگان، درباره تاریخ لبنان، مسئله فلسطین و تحولات منطقه‌ای با زبان ساده صحبت می‌کرد. او می‌گفت که تاریخ لبنان در بسیاری از موارد با واقعیت‌ها تفاوت دارد و درک این تفاوت‌ها برای فهم بهتر مبارزان این کشور و منطقه ضروری است.

 

چالش‌های تاریخ‌نگاری و ثبت مبارزات

اکبری مزدآبادی ادامه داد: یکی از مشکلات بزرگ در تاریخ‌نگاری لبنان و به‌ویژه در ثبت مبارزات حزب‌الله این است که بسیاری از وقایع تاریخی به درستی ثبت و روایت نمی‌شوند. به عنوان نمونه در جریان حمله اسرائیل به لبنان در سال ۱۳۶۱ رژیم غاصب در بیانیه‌ای اعلام کرد هدفش نجات شیعیان لبنان از دست فلسطینی‌هاست و در این دوران، برخی از مردم لبنان حتی از اسرائیلی‌ها استقبال کردند. اما سید حسن نصرالله و هم‌فکرانش با دقت و تلاش شبانه‌روزی خود از کشتار مردم لبنان جلوگیری و تلاش کردند تا تاریخ لبنان به‌گونه‌ای صحیح و واقعی روایت شود.

وی همچنین درباره یکی از پروژه‌های خود درباره تاریخ حزب الله گفت: در سال ۱۳۷۵، پیشنهادی تحقیقاتی را برای بررسی «ریشه‌های تشکیل حزب‌الله لبنان» به یکی از مراکز دولتی ارائه کردم. این مرکز به جای پذیرش پیشنهاد و همکاری برای جمع‌آوری اطلاعات دقیق، تمسخرم کرده و بیان کردند که تاریخ‌نگاری تنها با جمع‌آوری خاطرات افراد ممکن است. در پی این بی‌توجهی‌ها تصمیم گرفتم که به لبنان سفر کنم و با هزینه شخصی خود، خاطرات سید حسن نصرالله را در دو جلسه ۶ ساعته ضبط و ویدئوهایی از آن تهیه کردم.

 

اهمیت اطلاعات و عملیات‌های حزب‌الله

اکبری مزدآبادی در ادامه به یکی از مهم‌ترین جنبه‌های مبارزات حزب‌الله، یعنی عرصه اطلاعات و جاسوسی، پرداخت و گفت: در یکی از عملیات‌های مهم حزب‌الله مشاور امنیتی نخست‌وزیر اسرائیل اسیر شد. این فرد به مدت دو سال و نیم در اسارت حزب‌الله بود و تمامی اطلاعات حیاتی خود را فاش کرد. جالب این بود که پس از آزادی، او در مصاحبه‌ای از حزب‌الله به عنوان یک سازمان محترم و انسانی یاد کرد. این عملیات نه تنها توانایی حزب‌الله در عرصه نظامی، بلکه توانمندی آن‌ها در زمینه اطلاعات و تجسس را نیز نشان داد.

وی افزود: در داخل کشور، حتی ما نتوانسته‌ایم اهمیت این گونه حماسه‌ها و عملیات‌های بزرگ را به درستی به مردم منتقل کنیم. به عنوان نمونه عملیات‌های مهم در جنگ ایران و عراق در کتاب‌ها یا مستندها به‌طور کامل بررسی نمی‌شوند. در یکی از عملیات‌های جنگی در کردستان عراق، یک خلبان دشمن که پس از سقوط هواپیمایش به دست نیروهای ایرانی اسیر شده بود، بعد از سال‌ها در ملاقات با همان کسانی که او را اسیر کرده بودند، از آنها تشکر کرد.

 

ضرورت ثبت و روایت حماسه‌ها

اکبری مزدآبادی در بخش دیگری از سخنان خود اشاره کرد: حماسه‌ها و خاطرات دفاع مقدس باید ثبت و روایت شوند. تا زمانی که این داستان‌ها به درستی منتقل نشوند، نمی‌توانیم از آن‌ها برای تقویت روحیه ملی و آگاهی‌بخشی به نسل‌های آینده استفاده کنیم. در حالی که در سطح جهانی، فیلم‌ها و مستندهای زیادی درباره حماسه‌های مقاومت و مبارزات سیاسی ساخته می‌شود، در داخل کشور هنوز نتوانسته‌ایم این داستان‌ها را در رسانه‌ها و فیلم‌های خود به طور کامل به نمایش بگذاریم.

حمید داودآبادی نیز در این نشست گفت: در سال ۹۱ پیشنهاد برای نوشتن این کتاب مطرح شد. این کار از همان ابتدا کاملاً دست اول بود؛ یعنی یک تجربه منحصر به فرد که به‌طور مستقیم و بی‌واسطه با شخصیت سید حسن ارتباط برقرار می‌کرد. استقبال از کتاب بی‌نظیر بود. در همان ابتدا، حدود ۳۰ هزار نسخه از آن منتشر شد و در ۱۰ چاپ مختلف به فروش رفت. این موفقیت، ناشی از محتوای خاص کتاب و نیز نگاه ویژه‌ای بود که به شخصیت سید حسن نصرالله وجود داشت، اما پس از اعلام شهادت ایشان، شرایط تغییر کرد و تقاضا برای کتاب به شدت افزایش یافت و در نتیجه حدود ۱۰ هزار نسخه دیگر از آن به چاپ رسید. این روند نشان‌دهنده‌ جایگاه ویژه و منحصر به فرد این کتاب در میان آثار مختلفی است که درباره سید حسن نوشته شده است. اگرچه کتاب‌های زیادی در مورد سید حسن نصرالله وجود دارد، اما هیچ‌کدام به اندازه این اثر که به‌طور مستقیم از گفت‌وگو با خود ایشان نشأت گرفته، حائز اهمیت نیست. این ویژگی منحصر به فرد کتاب باعث شده که آن را به یک منبع ارزشمند و بدون جایگزین تبدیل کند.

در پایان این نشست، سهیل کثیری‌نژاد از علی اکبری مزدآبادی برای سخنان روشنگرانه‌اش تشکر کرد و گفت: آثار نویسندگانی چون اکبری مزدآبادی می‌تواند در ترسیم بهتر آینده و آگاهی بخشی در زمینه تاریخ‌نگاری مبارزات مقاومت نقش بسزایی ایفا کند. 

سی‌ودومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از ۲۳ تا ۳۰ آبان (۱۴۰۳) برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: