شناسهٔ خبر: 69725356 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

درباره کد ۲۰۳۶ جدول تخلفات رانندگی

چراغ‌هایی که شاید چراغ خانه‌ای را خاموش کند

یزد- ایرنا- نصب چراغ‌های آزار دهنده چشم بر روی خودرو، پدیده‌ای که این روزها در میان شماری از مالکان خودروها رایج شده است و برای برخی، بویژه جوانان به عنوان یک ویژگی جلب توجه در سطح شهرها و جاده‌ها به شمار می‌آید؛ شیوه ای ناپسند که تبعات جبران ناپذیری را به دنبال دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، نصب چراغ های آزار دهنده چشم که از آن به عنوان چراغ های «زنون» و «الوان» یاد می‌شود مدتی است که در استان یزد رایج شده و این پدیده ناخوشایند نه فقط در ترددهای برون شهری بلکه در ترددهای درون شهری نیز باعث آزار دیگر رانندگان می‌شود.

بسیاری از رانندگان قانونمند از این وضعیت گله مند هستند و وجود این نورها را موجب کاهش دید و احتمال بروز خطراتی برای خود و راننده خاطی می دانند.

افزایش نصب چراغ‌های زنون و الوان بر روی خودروها و تردد این خودروها در معابر درون شهری و محورهای جاده‌ای استان به تازگی به یکی از بحث های داغ شبکه‌های اجتماعی تبدیل شده و شهروندان در فضای مجازی از این وضعیت، ناخرسند و گله‌مند هستند.

کد ۲۰۳۶ جدول تخلفات رانندگی

شمار اندکی از افرادی که از این چراغ‌ها استفاده می کنند یا مرض مردم آزاری دارند و یا قصدشان جلب توجه عابران و خودروهایی هست که از روبرو می آید وگرنه یک انسال عاقل و سالم هرگز خود و دیگران را به رنج و سختی نمی اندازد که یکی از پیامدهای احتمالی آن تصادف و وقوع حوادث دلخراش است.

استفاده از چراغ‌های زنون که دید راننده مقابل را کور می‌کند، یکی از عوامل تصادفات جاده‌ای شده است؛ جریمه چراغ زنون بر اساس کد ۲۰۳۶ جدول تخلفات رانندگی ثبت و اعمال می شود؛ این کد مربوط به استفاده از نورافکن یا چراغ دارای نور خیره کننده، چراغ‌های الوان، اضافی و داشتن نور سفید در عقب و نور قرمز در جلو وسیله نقلیه است.

حالا داستان وقتی قوز بالا قوز می شود که این چراغها بر روی موتورسیکلت‌ها نیز نصب می‌شود و راکبان آنها وقتی شبانگاهان با یک خودرو روبرو می‌شوند مدام چراغ وسیله نقلیه خود را بالا و پایین یا رنگ به رنگ می‌کنند و موجب اذیت و آزار خودروهای روبرو می‌شوند.

چراغ زنون یا الوان، همان چراغ دارای نور خیره کننده است؛ نور زنون، نوری بسیار شدید و خیره کننده ای دارد که رنگ آن سفید مایل به آبی است؛ شفافیت خاصی دارد و محدوده زیادی را نیز روشن می کند؛ با توجه به اینکه بیشترین آمار تصادفات مربوط به شب است وقتی هوا تاریک می شود، به علت کاهش دید راننده و نبود نور کافی در بسیاری از مواقع، راننده دچار خطای دید شده و از مسیر منحرف می‌شود.

استفاده از چراغ‌های زنون که دید راننده مقابل را کور می‌کند، یکی از عوامل تصادفات جاده‌ای شده است

به گفته کارشناسان، قدرت لامپ زنون به حدی است که در فلاش دوربین‌های عکاسی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ چراغ‌های زنون که در برخی خودروها استفاده می‌شود غیر استاندارد است و فیلترهای لازم را برای محافظت از چشم ندارد، به همین دلیل نیز نباید از آن استفاده شود و نصب آن مشمول جریمه است.

در خیابان های کم عرض و شلوغ هسته مرکزی یزد و حتی بلوارها و خیابان های اطراف آن استفاده از چراغ زنون و الوان برای رانندگانی که از روبرو می آیند بسیار آزار دهنده است.

مبلمان شهری یزد شامل کم عرض بودن معابر، وجود واحدهای تنگاتنگ تجاری و تجمیع مطب‌ها و مراکز درمانی در این خیابان‌هاست و به همین دلیل دیگر ظرفیت پذیرش مشکل دیگری به نام چراغ های آزار دهنده خودرو و موتورسیکلت را ندارد .

پلیس راهور استان یزد و همچنین پلیس راه استان با خودروهای که از این چراغ‌ها استفاده کنند برخورد قانونی می‌کنند و این خواسته مردم و رانندگان نیز هست؛ هیچکس حق ندارد برای تفریح یا رفاه خود و یا جلب توجه دیگران، موجوب اذیت و آزار شهروندان شود.

اعمال قانون برای ۱۳۵۰ خودرو در معابر استان یزد

امسال مجموعا یکهزارو ۳۵۰ مورد اعمال قانون برای خودروهایی که از چراغهای زنون و الوان استفاده می کردند در یزد انجام شد که ۹۵۰ مورد آن در معابر درون شهری و ۴۰۰ مورد آن در معابر برون شهری بوده است.

روسای پلیس راهور و پلیس راه استان نیز به ایرنا گفتند برخورد با رانندگانی که چراغ های زنون و الوان، روی خودرو خود نصب می کنند یک مطالبه عمومی است و با قاطعیت با این دسته از رانندگان برخورد می شود.

اعمال قانون ۹۵۰ خودرو در معابر شهری 

رییس پلیس راهور استان یزد از اعمال قانون ۹۵۰ خودرو که طی سال جاری از چراغ‌های زنون و الوان استفاده کرده بودند، خبر داد و گفت: این دسته از مالکان خودروها علاوه بر اعمال قانون، ملزم به رفع نورهای چراغ های خودروی خود شدند.

سرهنگ "عزیزالله دستوار" در گفت و گو با ایرنا از ممنوعیت استفاده از چراغهای الوان و دارای نور خیره کننده بر روی وسایل نقلیه خبر داد و افزود: مالکان و رانندگان خودروها با هدف تامین روشنایی بیشتر در سطح معابر از نورهای خیره کننده "زنون" استفاده نکنند.

دستوار اظهار داشت: در راستای ماموریت های پلیس راهور و با توجه به استفاده برخی از وسایل نقلیه از چراغ های زنون غیرمجاز و دارای نور خیره کننده و یا دارای نقص در سامانه روشنایی، با اجرای طرح های کنترلی، شناسایی و برخورد با تخلفات رانندگی در سطح معابر شهری استان یزد، تیمهای پلیس راهور استان با این تخلف برخورد قانونی خواهند داشت.

این مسوول انتظامی خاطرنشان کرد: با استناد به قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی و همچنین آیین نامه راهنمایی و رانندگی، مالکین و رانندگان وسایل نقلیه اعم از سبک و سنگین که از نورهای خیره کننده استفاده می نمایند ضمن اعمال قانون تخلف یاد شده، مسئولیت دارند در کوتاه ترین زمان نسبت به تعویض چراغها و بازگشت به حالت استاندارد اقدام نموده و در صورت نقص در چراغهای جلو و عقب به منظور پیشگیری از هر گونه تاخیر در رویت برای خود و دیگران و رانندگی در شرایط ایمن نسبت به رفع نقص اقدام نمایند .

رییس پلیس راهور استان یزد از شهروندان درخواست کرد خود را ملزم به اجرای قانون و مقررات رانندگی دانسته و حقوق شهروندی را رعایت کنند.

ضبط مدارک خودروهایی که از چراغ‌های آزار دهنده استفاده کنند

رییس پلیس راه استان یزد نیز به ایرنا گفت: امسال ۴۰۰ دستگاه خودرو در جاده‌های برون شهری این استان بعلت استفاده از چراغ های زنون و الوان اعمال قانون شدند.

سرهنگ "رحیم حاجی ده آبادی" از شهروندان بومی و غیر بومی این استان خواست از نصب این چراغ‌ها در معابر برون شهری استان خودداری کنند چون در شب باعث آزار و اذیت رانندگان روبرو می‌شود.

رییس پلیس راهور استان یزد از اعمال قانون ۹۵۰ خودرو که طی سال جاری از چراغ‌های زنون و الوان استفاده کرده بودند، خبر داده و گفته است که این دسته از مالکان خودروها علاوه بر اعمال قانون، ملزم به رفع نورهای چراغ های خودروی خود شدندوی با بیان اینکه این چراغها شعاع دید را کاهش می دهد و احتمال بروز حوادث ناگوار هست، تصریح کرد: در صورت مشاهده، مدارک خودرو ضبط می‌شود و راننده ملزم به تغییر چراغ می گردد و تا زمانی که چراغها به حالت استاندارد برنگردد مدارک راننده عودت نمی‌شود.

مد، عامل رواج چراغ‌های زنون و الوان

یک فعال اجتماعی استان یزد در این زمینه معتقد است: اساسا با توجه به اینکه پدیده مد در جامعه ما به صورت حرفه ای و بر اساس منطق و اصول و اهداف خاصی که نمایانگر تعلق به یک گروه یا عقیده خاص یا به دلایل زیباشناختی یا حمایت از فکر یا ایده ای جدید و خلاقانه اشاعه نمی باید به نظر می رسد استفاده از این نوع چراغ ها نیز تا اندازه ای به نوعی مد بر می گردد.

"شکوه نیک نظر" به ایرنا افزود: سود حاصل از آن به اندازه ای است که سریع در دسترس عموم قرار گرفته و به سرعت روی عرضه و ایجاد تقاضا برای آن کار شود.

به گفته وی نکته قابل تامل در این زمینه، عقب ماندن سازمان های متولی در زمینه اقدامات پیشگیرانه که احتمالا در نبود بخش های کارشناسی و حرفه ای و قانون های به روز و دستورالعمل های کارآمد در زمینه خواسته ها و مدهای این چنینی که تبعات و نتایج خوبی ندارند و بعضا ضرر زننده نیز هستند صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: بدیهی است سکوت و عکس العمل سازمان های متولی در مواجهه با اولین موارد استفاده از این چراغ ها تا جایی که تعداد آنها زیاد شده و عدم تذکر و بیان تبعات آن و عمل بازدارنده قبل از اینکه صدای اعتراض مردم بلند شود نه تنها کار را بر سازمان های متولی سخت تر می کند که در صورت اقدام سریع ضمن اینکه آرامش و آسایش زندگی مردم تامین می شود سرمایه کمتری از کف شهروندان به هدر می رود.

لازم است پلیس راهور و پلیس راه با شدت بیشتری با این دسته از خودروهایی که با نصب این چراغ‌ها بر روی خودرو و موتورسیکلت خود موجب آزار و اذیت دیگر رانندگان می‌شوند برخورد کنند.