در بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت به مشکلات روحی و تغییرات خلق و خویی که در اثر تحمل فشارهای این بیماری، استرس و افسردگی به وجود میآید، توجه نمیشود. همانطور که میدانید افراد بیمار، مخصوصاً کسانی که به بیماریهای پیشرونده و مزمن مثل دیابت مبتلا هستند، نیمی از عمر خود را با درمان، مصرف دارو، رعایت نکات و توصیهها و بخش زیادی را در فضای مطب پزشکان و غیره میگذرانند. این مسائل در مبتلایان به بیماریهای مختلف میتواند منجر به بروز استرس، نگرانی از آیندهی این بیماری و در بسیاری از موارد سبب بروز افسردگی و دیگر مشکلات روحی شود. در ادامه به بررسی برخی از این موارد میپردازیم:
افسردگی:
افسردگی نوعی بیماری روحی-روانی است که باعث می شود فرد احساس غم و اندوه داشته باشد و اغلب علاقه به انجام فعالیتهایی که قبلاً از آن لذت میبرده را از دست می دهد. این مشکل میتواند مانع عملکرد فرد در محل کار و خانه شود؛ بنابراین اگر فرد به دیابت مبتلا باشد، مراقبت به درستی انجام نخواهد شد و هنگامی که دیابت به خوبی مدیریت نشود، خطر ابتلا به عوارض آن مانند بیماری های قلبی و آسیبهای عصبی افزایش مییابد. افراد مبتلا به دیابت، ۲ تا ۳ برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به افسردگی هستند.
استرس و اضطراب:
استرس بخشی از زندگی است؛ ترافیک، مسائل درون خانواده یا حتی انجام مراقبتهای روزانه دیابت میتواند استرس آور باشد. شما میتوانید استرس را به عنوان یک حس، مانند حس ترس یا خشم، یا به عنوان یک واکنش فیزیکی مانند عرق کردن یا تپش قلب، یا هر دو احساس کنید. اضطراب، با احساس نگرانی، ترس، یا سرگیجه همراه است؛ و عبارت است از نحوه واکنش ذهن و بدن فرد به استرس. افراد مبتلا به دیابت ۲۰ درصد بیشتر از افراد دیگر در برخی از مراحل زندگی خود دچار اضطراب می شوند. مدیریت یک بیماری طولانی مدت مانند دیابت میتواند منشا اصلی اضطراب باشد.
پریشانی:
یکی از حالتهایی که ممکن است فرد مبتلا به دیابت احساس کند، این است که از رسیدگی به مراقبتهای روزانه دیابت احساس دلسردی، نگرانی، ناامیدی یا خستگی میکند. مثل اینکه دیابت فرد را کنترل می کند نه فرد دیابت را. این حالت زمانی میتواند رخ دهد که فرد به سختی تلاش کرده است اما نتیجهی مطلوب نگرفته است.
راهحلها
اگر شما یا اطرافیانتان مبتلا به دیابت هستید و از روند درمان خسته شدهاید، بهتر است هرچه زودتر به فکر افزایش روحیه و تغییر سبک زندگیتان باشید. در این راستا به نکات زیر توجه کنید:
- رژیم غذایی مخصوص بیماران مبتلا به دیابت را با دقت رعایت کنید.
- زمان و حجم غذای مصرفی خود را همیشه ثابت نگه دارید.
- ورزش منظم را فراموش نکنید. کنترل وزن در مبتلایان به این بیماری بسیار مهم است.
- مصرف به موقع داروهایتان را به یاد داشته باشید.
- و در آخر، چک کردن روزانهی میزان قند خونتان را فراموش نکنید.