شناسهٔ خبر: 69722513 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه توسعه‌ایرانی | لینک خبر

معرفی برخی از گزینه‌های کابینه جدید ایالات متحده، محافل امنیتی واشنگتن را برآشفت؛

نگرانی از تقابل دولت دوم ترامپ با جامعه اطلاعاتی آمریکا

صاحب‌خبر -

رامین پرتو

یک هفته از اعلام پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده می‌گذرد و آرام آرام اسامی گزینه‌های مدنظر وی برای تشکیل کابینه دولت دوم او مطرح شده است. بسیاری از رسانه‌های آمریکا طی یک هفته اخیر دائماً در حال پرس و جو از نزدیکان تیم ترامپ بودند تا بتوانند بفهمند چه کسانی برای کدام گزینه‌ها از سوی وی در فهرست قرار گرفته‌اند و قرار است چه کسانی وارد کاخ‌سفید شوند. 

استیون ویتکاف که یک یهودی الاصل به حساب می‌آید و از دانشکده بازرگانی دانشگاه میامی فارغ‌التحصیل شده به ‌عنوان فرستاده ویژه واشنگتن در غرب‌آسیا از سوی ترامپ انتخاب شده که می‌تواند نگاه ویژه او به اسرائیل را نشان دهد

در این راستا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در تازه‌ترین گزینه‌هایی که احتمال می‌رود به دولت جدیدش ملحق شوند، مجری شبکه فاکس نیوز و گارد ملی سابق یعنی «پیت هگست» را به‌عنوان نامزد خود برای وزیر دفاع آینده معرفی کرد و او برای شروع کار به تاییدیه سنا نیاز دارد. ترامپ در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه توسط فاکس نیوز منتشر شد، گفت: «مفتخرم اعلام کنم که پیت هگست را برای خدمت در کابینه خود به‌عنوان وزیر دفاع معرفی کرده‌ام. پیت تمام زندگی خود را به‌عنوان یک جنگجو برای سربازان و برای کشور گذرانده است. پیت سرسخت و باهوش است و به اول آمریکا معتقد است». گفته شده هگست به‌عنوان افسر پیاده‌نظام در افغانستان، عراق و خلیج گوانتانامو خدمت کرده است. او در دانشگاه پرینستون و مدرسه دولتی جان اف کندی دانشگاه هاروارد در رشته سیاست تحصیل کرد. او مجری برنامه فاکس اند فرندز ویکند است و به‌عنوان مفسر در چندین برنامه فاکس نیوز ظاهر شده است.

هگست که  ۴۴ سال سن دارد چندین کتاب از جمله «جنگ علیه مبارزان» نوشت که در آن‌ها به شدت از «نخبگان ووک» و دموکرات‌ها به خاطر تضعیف نیروهای مسلح انتقاد کرد. هگست از موضع سخت‌تر در برابر چین و به‌ویژه ایران دفاع کرده است. او بر نیاز به مدرن‌سازی ارتش آمریکا تاکید کرد تا توانایی‌های آن با چین برابری کند. 

همچنین دونالد ترامپ اعلام کرده که «جان راتکلیف» یکی از متحدان نزدیک خود را که در پایان اولین دوره ریاست‌جمهوری خود مدیر اطلاعات ملی بود، به‌عنوان مدیر آژانس اطلاعات مرکزی (سیا) انتخاب کرده است. راتکلیف از اواخر ماه مه ۲۰۲۰ تا زمانی که ترامپ در ژانویه ۲۰۲۱ از سمت خود کنار رفت، به عنوان جاسوس ارشد این کشور فعالیت می‌کرد. او اخیرا رئیس مشترک مرکز امنیت آمریکا، یک اندیشکده حامی مواضع ترامپ بود و در طول مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۲۴ به رئیس‌جمهور سابق جمهوری‌خواه در مورد سیاست امنیت ملی مشاوره می‌داد. به گزارش رویترز، ترامپ در بیانیه‌ای با اعلام نامزدی راتکلیف گفت: «مشتاقانه منتظر هستم که جان اولین کسی باشد که در هر دو بالاترین مقام اطلاعاتی کشور ما خدمت می‌کند. او مبارزی بی‌باک برای حقوق اساسی همه آمریکایی‌ها خواهد بود، در حالی که بالاترین سطوح امنیت ملی و صلح از طریق قدرت را تضمین می‌کند». راتکلیف، یکی از اعضای سابق مجلس نمایندگان، در جلسه تاییدیه خود در ماه مه ۲۰۲۰ قول داد که «اطلاعات عینی و به موقع» را در این موقعیت ارائه کند. او همچنین گفت از نزدیک سایر موضوعات مانند ارتش ایران، برنامه تسلیحات هسته‌ای کره‌شمالی و مداخله خارجی در انتخابات آمریکا را زیر نظر خواهد داشت. 

اینکه آیا گزینه‌های ترامپ قرار است از سوی کنگره امریکا تایید شوند یا خیر امری است که به نظر میرسد پاسخ آن مثبت است اما در این راستا اعتراضاتی در خصوص گزینه‌‌های دفاعی و امنیتی کابینه ترامپ مانند پیت هگست (گزینه پیشنهادی ترامپ برای پنتاگون) وجود دارد

رئیس جمهور منتخب آمریکا همچنین روز گذشته (چهارشنبه) اذعان کرد که استیون ویتکاف (یهودی الاصل) از دانشکده بازرگانی دانشگاه میامی به‌عنوان فرستاده ویژه واشنگتن در غرب‌آسیا خدمت خواهد کرد. ترامپ در بیانیه‌ خود درباره وی گفت: «خوشحالم که اعلام کنم استیون سی ویتکاف را به‌ عنوان فرستاده ویژه در خاورمیانه منصوب کرده‌ام. استیو یک رهبر بسیار محترم در تجارت و بشردوستی است که هر پروژه و جامعه‌ای را که با آنها درگیر بوده قوی‌تر و موفق‌تر کرده است. استیو صدایی بی‌امان برای صلح خواهد بود و باعث افتخار همه ما خواهد شد». از سال ۲۰۲۳، فرستادگان ویژه به طور بالقوه مشمول تایید سنا هستند. با این حال گاهی کاخ سفید این قانون را دور می‌زند و مشخص نیست که برنامه ترامپ چه خواهد بود. با این حال انتظار می‌رود ویتکاف در سنای تحت کنترل جمهوری‌خواهان مشکلی نداشته باشد. 

همزمان با صدور این احکام، ترامپ همچنین به وعده خود برای استفاده از ایلان ماسک در دولت آینده عمل کرد و او را به همراه ویوک راماسوامی به عنوان وزرای بهینه‌سازی دولت منصوب کرد. پیش از این گفته می‌شد که دونالد ترامپ قصد دارد کمیسیونی تحت این نام تشکیل دهد، اما اکنون مشخص شده که وزارتخانه جدیدی به مجموعه دولت فدرال اضافه خواهد شد؛ چراکه ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان و مالک شرکت‌های تسلا و اسپیس ایکس، از بزرگ‌ترین حامیان دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود که با ورودش به کمپین انتخاباتی ترامپ خون دوباره‌ای به آن تزریق کرد. 

همچنین گفته شده که کریستی نوم، فرماندار داکوتای جنوبی، پست وزیر امنیت داخلی آمریکا را در دولت جدید ترامپ را بر عهده خواهد داشت. ترامپ روز گذشته (چهارشنبه) در بیانیه‌ای گفت: «خوشحالم که اعلام کنم کریستی نوم، فرماندار و نماینده سابق کنگره داکوتای جنوبی، به‌عنوان وزیر وزارت امنیت داخلی (DHS) منصوب خواهد شد. کریستی در امنیت مرزی بسیار قوی عمل کرده است. او اولین فرماندار بود که سربازان گارد ملی را برای کمک به تگزاس در مبارزه با بحران مرزی بایدن فرستاد».

چرا   امنیتی‌ها نگران هستند؟ 

اینکه آیا این افراد قرار است از سوی کنگره امریکا تایید شوند یا خیر امری است که به نظر میرسد پاسخ آن با توجه به آرایش سنگین جمهوریخواهان در سنا و مجلس نمایندگان مثبت است اما در این راستا اعتراضاتی در خصوص گزینه‌‌های دفاعی و امنیتی کابینه ترامپ مانند پیت هگست (گزینه پیشنهادی ترامپ برای پنتاگون) وجود دارد. به نوشته سیاتل تایمز، انتخاب هگست می‌تواند تغییرات گسترده‌ای را در ارتش ایجاد کند، زیرا او در برنامه‌اش و در مصاحبه‌هایش به وضوح نشان داده است که مانند ترامپ، به شدت با برنامه‌هایی که برابری و مشارکت را ترویج می‌کنند، مخالف است. او همچنین نقش زنان در جنگ را زیر سوال برده و از بخشش نیروهایی که متهم به جنایات جنگی هستند، حمایت کرده است. در این راستا آدام اسمیت، نماینده دموکرات در کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا گفت: قطعا دلیلی برای نگرانی وجود دارد، چرا که او فردی نیست که به اندازه کافی سیاست‌گذاری جدی و اجرا کننده جدی سیاست‌ها باشد تا بتواند یک کار را به‌طور موفقیت‌آمیز انجام دهد. 

این نگرانی به جایی رسیده که حالا رسانه‌ها هم نسبت به این موضوع در حال هشدار دادن به نقل از مقامات امنیتی و نظامی آمریکا در خصوص رویارویی ترامپ با ساختار اطلاعاتی و دفاعی ایالات متحده هستند. به عنوان مثال خبرگزاری آسوشیتدپرس در این خصوص اعلام کرد: «شروع دولت دوم ترامپ برای سازمان سیا و دیگر سازمان‌های اطلاعاتی ایالات متحده به منزله فرصتی برای شروع مجدد در روابط اغلب پرچالش با رهبری است که سابقا این سازمان‌ها را تحت عنوان عمیق‌ترین بخش دولت پنهان مردود می‌دانست در حالی که او این گونه به هزاران کارمند فدرالی که فعالیت‌های دولت را صرف نظر از رئیس جمهور روی کار اجرا می‌کنند برچسب زده است. از نظر ترامپ بازگشت به قدرت فرصتی است برای عملی کردن وعده پاکسازی نهادها از مقام‌هایی که به باور وی قرار است رهبری او را به چالش بکشند و از اقداماتش انتقاد کنند». 

داگلاس لاندن، از مقام‌های کهنه‌کار سازمان سیا که استاد دانشگاه جورج تاون و نویسنده در حوزه امور اطلاعاتی است، گفت: «اگر ترامپ با رویکرد تلافی‌جویی و پاکسازی سازمانی قدم جلو بگذارد سازمان‌ها را تحت تاثیر قرار داده و ما افراد را از دست خواهیم داد و این ترس در سازمان‌ها به وجود خواهد آمد که کدام فعالیت سیاسی ممکن است من را به دردسر بیندازد». 

حال باید دید که این رویارویی عمیق‌تر و عملیاتی‌تر خواهد شد یا خیر!