جوان آنلاین: پاول تایلور، تحلیلگر «مرکز سیاسی اروپایی» در یادداشتی در روزنامه گاردین به تشریح این موضوع پرداخته که چرا کشورهای اروپایی بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید را «فاجعه» تفسیر میکنند.
به گزارش فارس، تایلور نوشته سیاستهای «اول آمریکا» که دونالد ترامپ قرار است آنها را پیگیری کند به اروپاییها از لحاظ راهبردی، اقتصادی و سیاسی ضربه خواهد زد. او مینویسد: «تضعیف ناتو، جسور کردن ملیگرایان ضدلیبرال در اقصینقاط جهان، جنگهای تجاری دو سوی آتلانتیک و جدال بر سر قانونمند کردن رسانههای اجتماعی آمریکایی، هوش مصنوعی و رمزارزها تنها بخشی از مخاطرات عمدهای هستند که دومین دوره ریاستجمهوری ترامپ ایجاد میکند.» نگارنده علاوه بر این پیشبینی کرده تعمیق تنشهای تجاری میان آمریکا و چین کشورهای اروپایی را نیز در منگنه قرار خواهد داد، زیرا واشنگتن ممکن است کشورهای قاره سبز را به قطع پیوندهای اقتصادی با پکن وادار کند.
به باور تحلیلگر گاردین، چشمانداز تنشهای احتمالی در روابط کشورهای دو سوی آتلانتیک در حالی پدیدار شده که اروپا در وضعیتی بسیار شکننده قرار دارد: اقتصادهای اروپایی از لحاظ نوآوری، سرمایهگذاری و بهرهوری عقبتر از آمریکا و چین قرار دارند. آلمان و فرانسه به دلیل بحرانهای سیاسی تضعیف شدهاند. پوپولیستهای راستگرا در سراسر اروپا رو به قدرت گرفتن هستند و نیروهای ارتش روسیه به آرامی در حال پیشروی علیه نظامیان اوکراین هستند، آن هم در شرایطی که غرب به کییف کمکهای کافی ارائه نمیدهد.
تایلور تصریح میکند هنوز مشخص نیست چنانچه یک دولت جمهوریخواه در واشنگتن تصمیم بگیرد تهدیدهای خود برای اعمال تعرفه علیه تمامی کالاهای اروپایی را عملی کند و یا اگر ترامپ تصمیم بگیرد اوکراین را دور انداخته و برای پایان دادن به جنگ وارد معامله با «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه طبق شرط و شروط مسکو شود، آیا اروپاییها قادر خواهند بود با یکدیگر متحد شده و از منافع مشترکشان دفاع کنند؟ سرنخهای تاریخی در این زمینه امیدبخش نیستند.
دونالد تاسک، نخستوزیر لهستان که از معدود رهبران قدرتمند در اتحادیه اروپا محسوب میشود روز یکشنبه گفته بود که «دوران برونسپاریهای ژئوپولتیک» برای اروپا به سر آمده است. او گفت اروپا لازم است بالاخره بالغ شود و به قدرت خودش ایمان آورده و معتقد شود. تحلیلگر گاردین نوشته تاسک تنها مقام اروپایی نیست که آرزو دارد پیروزی ترامپ به اتحاد اروپاییها برای دفاع جمعی از قاره سبز و ساختن یک ستون قدرتمندتر اروپایی در ناتو منجر شود. فرانسه از مدتها پیش بر ضرورت حرکت اروپا به سمت «خودمختاری راهبردی» تأکید کرده، اما بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به هر گونه اقدام که باعث تضعیف پیوند میان کشورهای دو سوی آتلانتیک شود به دید ظن و شک مینگرند.