شناسهٔ خبر: 69718164 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

جایگاه و انتظارات جریانهای کردستانی در دولت و پارلمان آیندۀ کردستان

جریانهای کردستان منتظر اعلام نتایج اعتراضات و تأیید نهایی نتایج انتخابات ششمین دوره پارلمان کردستان هستند. اما پشت پرده مذاکراتی در جریان است که به مسائل تشکیل دولت، پارلمان و ریاست اقلیم می‌پردازد.

صاحب‌خبر -

به گزارش بولتن نیوز به نقل از کردپرس، صحنۀ سیاسی اقلیم کردستان در مقطع بسیار حساسی به سر می برد. کمیسیون عالی انتخابات عراق به زودی نتایج اعتراضات نسبت به نتایج انتخابات ششمین دورۀ پارلمان کردستان را اعلام خواهد کرد و با تشکیل جلسۀ پارلمان، ثبت نام نامزدهای ریاست اقلیم کردستان نیز آغاز خواهد شد. هر یک از جریانهای اصلی کردستانی دارای مواضع و خواسته ها و انتظاراتی نسبت به جایگاه خود در صحنۀ قدرت دارند و در آیندۀ نزدیک، تلاشهای رسمی این احزاب و جریانها در جهت نزدیک گردانیدن دیگر جریانها به سوی خود، اقلیم کردستان را عرصۀ سهم خواهی و چانه زنی بر سر تقسیم قدرت خواهد کرد. طبق گزارش‌های منابع (خارجی)، اتحادیۀ میهنی کردستان خواستار پست نخست‌وزیری است. حزب دمکرات کردستان پیش از انتخابات، منصب نخست‌وزیری را برای مسرور بارزانی در نظر گرفته و جنبش نسل نو نیز شرط کسب پست نخست‌وزیری را مطرح کرده است. جماعت عدالت کردستان به تصمیم عدم مشارکت در دولت و پارلمان رسیده، ائتلاف اقلیم کردستان در پی پیوستن به دولت است، اتحاد اسلامی کردستان و جنبش تغییر و جریان موضع میهنی نیز در دولت حضور نخواهند داشت و جبهۀ خلق نیز هنوز تصمیم نگرفته است.

حزب دمکرات کردستان

حزب دمکرات کردستان که ۳۹ کرسی و ۸۱۲ هزار و ۷۹۴ رأی را در انتخابات به دست آورده، اعلام کرده بود که مسرور بارزانی باید برای بار دوم نخست‌وزیر شود و ریاست وزرا حق حزب دمکرات کردستان است.

حزب دمکرات کردستان از طریق شخصیت‌های سیاسی خود گفتگو با احزاب مختلف را آغاز کرده تا موضع آنها را در مورد تشکیل دولت، پارلمان و ریاست اقلیم مشخص کند. حتی با چندین نامزد از احزاب دیگر نیز برای به دست آوردن اکثریت (۵۰+۱) گفتگو کرده‌اند تا دولت تشکیل دهند و سپس احزاب دیگر را به مشارکت دعوت کنند.

در حال حاضر حزب دمکرات کردستان در پی ایجاد اکثریت قانونی و رسیدن به حدنصاب (۵۰+۱) است. این حزب مایل است که ریاست اقلیم، نخست‌وزیری و معاونت ریاست پارلمان را از آن خود کند و از وزارتخانه‌ها نیز وزارت داخله را می‌خواهد.

اتحادیۀ میهنی کردستان

حزب اتحادیه میهنی کردستان که دارای ۲۳ کرسی و ۴۰۹ هزار و ۵۴۸ رأی است، در حال مذاکره داخلی است تا درخواست‌های خود را برای مشارکت در کابینه دوم مطرح کند. تلاش عمده اتحادیه در حال حاضر این است که مانع از رسیدن حزب دمکرات به اکثریت (۵۰+۱) شود و برای همین منظور با اکثر احزاب گفتگو کرده است.

جنبش نسل نو

جنبش نسل نو که در انتخابات ششمین دوره پارلمان کردستان ۱۵ کرسی و ۲۹۲ هزار و ۳۲ رأی را به دست آورده، در حال بررسی داخلی برای شرکت در دولت یا پیوستن به اپوزیسیون است. بر اساس اطلاعات، نسل نو تمایل به شرکت در کابینه دوم دولت اقلیم کردستان دارد، اما این خواسته با مجموعه‌ای از شروط و خواسته‌ها  همراه است زیرا نمی‌خواهد تجربه جنبش تغییر را دوباره تکرار کند.

اتحاد اسلامی کردستان

حزب اتحاد اسلامی کردستان که در انتخابات ۷ کرسی و ۱۱۷ هزار و ۴۴ رأی به دست آورده، تصمیم گرفته در کابینه دهم شرکت نکند و به عنوان نیروی اپوزیسیون در پارلمان بماند.

جریان موضع میهنی

جریان موضع میهنی که برای اولین بار در انتخابات ششمین دوره پارلمان کردستان شرکت کرده و دارای ۴ کرسی پارلمان و ۵۶ هزار و ۸ رأی است، اکنون در حال مذاکره داخلی برای شرکت در پارلمان و دولت است.

جماعت عدالت کردستان

جماعت عدالت کردستان در انتخابات ششمین دوره پارلمان کردستان صاحب سه کرسی و 64,864 رأی شده است. جماعت عدالت اعلام کرد که قصد ندارد در پارلمان و دولت مشارکت کند و تصمیمشان نهایی است. با این حال، گفت‌وگوهایی درباره جایگزینی نمایندگان این حزب در جریان است و طبق زنجیره نامزدها انجام می‌شود. برای نمونه، دو نامزد این حزب که از حوزه سلیمانیه انتخاب نشده‌اند، در صورت عدم حضور، از کمیسیون تقاضا می‌شود که دو نامزد دیگر از همان لیست جایگزین شوند. اگر در بازه زمانی 90 روز (سه ماه) نامزدی از این لیست وارد پارلمان نشود، این روند به مدت سه ماه دیگر ادامه خواهد یافت تا لیست 27 نفری جماعت عدالت کامل شود. در غیر این صورت، این فرآیند ممکن است 39 ماه، یعنی سه سال و 25 روز، به طول بینجامد.

جبهۀ خلق

جبهۀ خلق در اولین مشارکت خود در ششمین دوره انتخابات پارلمان کردستان صاحب دو کرسی و 33,461 رأی شد. این جریان معتقد است که انتخابات طراحی شده و آرا به نفع لیست‌های دیگر تقسیم شده است. تاکنون هیچ تصمیمی برای حضور در پارلمان و دولت اتخاذ نکرده‌اند؛ اگرچه پیش از انتخابات از حضور در دولت سخن گفته بودند، اما پس از انتخابات تصمیم رسمی در این زمینه نگرفته‌اند.

ائتلاف اقلیم کردستان

ائتلاف اقلیم کردستان، متشکل از احزاب سوسیال دموکرات، کمونیست و زحمتکشان، در ششمین دوره انتخابات پارلمان کردستان صاحب یک کرسی و 13,188 رأی شد. طبق اظهارات نمایندگان این ائتلاف، قرار است در کابینه جدید دولت اقلیم کردستان مشارکت داشته باشد و پست وزارتخانه‌ای که به این ائتلاف می‌رسد، متعلق به حزب سوسیال دموکرات کردستان خواهد بود (نماینده: ربین محمد حاجی محمود). بر اساس توافقات قبلی، نماینده حزب کمونیست به‌عنوان نماینده جایگزین معرفی خواهد شد و سایر پست‌های دولتی نیز به حزب زحمتکشان واگذار می‌شود.

جنبش تغییر

جنبش تغییر در ششمین دوره انتخابات پارلمان کردستان تنها یک کرسی و 11,636 رأی به دست آورد. علی‌رغم تلاش‌های احزاب اصلی (پارتی و یکیتی) برای ایجاد هماهنگی و تعامل، جنبش تغییر اعلام کرده که در کابینه جدید دولت اقلیم کردستان شرکت نخواهد کرد. در جریان کمپین انتخاباتی، جنبش تغییر تصمیم خود را برای عدم همکاری با دولت اقلیم و دولت مرکزی اعلام کرده و همچنان به این تصمیم پایبند است.

اقلیت‌ها
اقلیت‌های کردستان (شامل ترکمان‌ها و مسیحیان) در ششمین دوره انتخابات پارلمان کردستان صاحب پنج کرسی و 31,188 رأی شدند. نمایندگان این اقلیت‌ها بر اساس گرایشهایشان به حزب دمکرات و اتحادیۀ میهنی کردستان به دو گروه تقسیم شده‌اند؛ سه نماینده نزدیک به حزب دمکرات و دو نماینده نزدیک به اتحادیۀ میهنی هستند. آن‌ها در دولت مشارکت خواهند کرد و انتظار دارند یکی از آن‌ها به عنوان دبیر پارلمان منصوب شود و دو وزارتخانه نیز به اقلیت‌ها اختصاص یابد.

مناصب عالی اقلیم کردستان