به گزارش اقتصادنیوز، الجزیره با انتشار گزارشی مدعی شد، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، مارکو روبیو، سناتور فلوریدا را به عنوان وزیر امور خارجه خود انتخاب خواهد کرد. روبیو که در کمیته منتخب اطلاعات سنا و کمیته روابط خارجی فعالیت میکند و به خاطر رویکرد جنگ طلبانهاش در سیاست خارجی ایالات متحده چهره شناخته شدهای است، از همین رو در صورت نامزدی و تایید سنای ایالات متحده، روبیو اولین لاتین تبار خواهد بود که به عنوان عالی ترین مقام رسمی وزارت خارجه فعالیت خواهد کرد.
از جدال تا همصدایی
الجزیره در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد، این انتخاب نشان دهنده چرخش قابل توجه از انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری حزب جمهوری خواه در سال ۲۰۱۶ است، زمانی که این ترامپ و روبیو با القابی بد یکدیگر را خطاب قرار میدادند. به گفته کارشناسان، از زمان جدال عمومی، به نظر میرسد روبیو دیدگاههای خود را در طول سالها در مورد مسائلی مانند جنگ در اوکراین و سیاستهای مهاجرتی با مواضع ترامپ منطبق کرده است. به ادعای ناظران باید دید که رابطه سناتور فلوریدا با ترامپ در طول زمان چگونه تغییر کرده و دیدگاه روبیو در مورد مسائل کلیدی سیاست خارجی چگونه است.
به باور ناظران این دو زمانی که در انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری 2016 رویاروی هم قرار گرفتند حاشیههای زیادی ایجاد کردند، در آن بازه زمانی ترامپ روبیو را «مارکو کوچولو» به خطاب کرد و به سخره گرفت.
پس از اینکه روبیو از دور مقدماتی حذف شد، در کنار ترامپ قرار گرفت و از او حمایت کرد. الجزیره در ادامه یادداشت ادعاییاش آورد، روی کاغذ، این دو مرد رویکردهای متفاوتی در قبال سیاست خارجی آمریکا دارند. روبیو بیشتر یک مداخلهگر سنتی است که از رویکرد عضلانی در باب درگیریهای خارجی دفاع میکند در حالی که سیاست خارجی ترامپ بر اجتناب از مداخلات نظامی در خارج متمرکز شده است. همین مقوله موجب می شود روبیو گاها سیاست خارجی ترامپ را به چالش کشیده و مورد انتقاد قرار دهد، از جمله در سال 2019 که رئیس جمهور وقت را متهم کرد که واسطه موافقت با خروج نظامیان از سوریه به دستاوردهای ایالات متحده در این کشور پایان میدهد.
با این حال، کارشناسان میگویند در سالهای اخیر، روبیو موضع خود را برای همسو شدن با ترامپ ملایمتر کرده است. پل ماسگریو، دانشیار فعال در دانشگاه جورج تاون قطر، به الجزیره گفت: «روبیو یک سیاستمدار منعطف و عملگرا است که خود را با ترامپ سازگار کرده است».
چرخش 360 درجهای
روبیو فعلا رویکرد خود را در ارتباط با جنگ در اوکراین تغییر داده است.در ماههای اولیه پس از حمله گسترده روسیه در فوریه 2022، روبیو به رسانههای اجتماعی رفت تا با شور و حرارت از اوکراین در میان آمریکاییها حمایت کند. در آن دوره، او ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه را "قاتل" خطاب کرد و سلامت روانی او را زیر سوال برد. در مقابل، ترامپ تاکید کرده که پوتین در سال 2022 هرگز به اوکراین حمله نمیکرد. ترامپ که در ماه ژانویه دوباره به قدرت میرسد، همچنین گفته که میتواند در 24 ساعت به درگیری پایان دهد. او پیشنهاد کرده که اوکراین ممکن است مجبور شود برای دستیابی به یک توافق صلح، بخشی از سرزمین خود را به روسها واگذار کند.
ماسگریو گفت در باب اوکراین موضع روبیو ملایمتر شده او در قیاس با ترامپ «چهرهای عمل گرا، انعطاف پذیر و جذابتر» به نظر میرسد. روبیو در مصاحبههای اخیر خود گفته که اوکراین باید به دنبال «مذاکره» با روسیه باشد، او یکی از 15 سناتور جمهوریخواه بود که علیه بسته کمکهای نظامی به اوکراین که در ماه آوریل تصویب شد، رأی داد.
به باور روبیو با روی کار آمدن ترامپ، ایالات متحده میتواند انتظار یک "سیاست خارجی عمل گرایانه" را داشته باشد. این دو مرد در سال 2016 به عنوان حامیان دیرینه اسرائیل، بر سر فعل و انفعالهای این بازیگر درگیر شدند. روبیو ترامپ را چهرهای «ضد اسرائیلی » خواند و با انتشار بیانیهای با عنوان «بررسی واقعیت: دونالد ترامپ متحد اسرائیل نیست». به رویکرد او واکنش نشان داد.
این در حالی است که ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوریاش پس از به رسمیت شناختن شرق بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، هرگونه سوال در مورد بیطرفیاش را کنار زد. او از آن زمان بایدن را به واسطه محدودیتهای اعمالی بر اسرائیل به چالش کشیده است و در مناظره با رئیس جمهوری وقت در ژوئن گفت که در صورت انتخاب مجدد، به اسرائیل کمک خواهد کرد تا "کار را به پایان برساند".
روبیو در مورد جنگ اسرائیل علیه غزه موضعی جنگ طلبانه داشته است و به یک فعال در سال 2023 گفته که از آتش بس حمایت نمیکند. روبیو سپس از طرح ترامپ برای اخراج معترضیان خارجی طرفدار فلسطین برای وادار کردن آنها به تغییر «رفتارشان» حمایت کرد.
نادر هاشمی، دانشیار خاورمیانه و سیاست اسلامی در دانشگاه جورج تاون، به الجزیره گفت که موضع گیری گذشته روبیو در مورد مناقشه اسرائیل و فلسطین، گاهی اوقات شدیدتر از بنیامین نتانیاهو است. روبیو پیش از این از حق اسرائیل برای انجام عملیات زمینی در رفح علیرغم حکم اضطراری دادگاه بینالمللی دادگستری برای توقف حمله، دفاع کرده است. اما در ماه آوریل، روبیو نشان داد که از حمایت بیبند و بار از جنگهای خارجی فاصله گرفته - که بیشتر با رویکرد ترامپ در سیاست خارجی همخوانی دارد - وقتی او علیه بستهای که بودجه اضطراری برای اسرائیل فراهم میکرد رای داد.