شناسهٔ خبر: 69712932 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

اهداف اسرائیل از الحاق کرانه ‌باختری با بازگشت ترامپ

صهیونیست‌ها احساس می‌کنند که در آشفته‌بازار جنگ کنونی می‌توانند، از فرصت بازگشت دوباره ترامپ به کاخ سفید، برای اجرای پروژه‌های خود و در راس آن، الحاق کرانه باختری استفاده کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، مسئله الحاق کرانه باختری به اراضی تحت اشغال و سیطره صهیونیست‌ها، در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب کنونی آمریکا به شکل جدی مطرح شد و اقداماتی هم به کمک رژیم‌های سازش کار عربی در این زمینه انجام گرفت که البته نتیجه ملموسی نداشت.

فرصتی به نام ترامپ برای الحاق کرانه باختری

اما چند روز قبل، بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی که یکی از افراطی‌ترین و فاشیست‌ترین وزرای کابینه بنیامین نتانیاهو به شمار می‌رود، علناً درباره حاکمیت اسرائیل بر کرانه باختری به کمک ترامپ صحبت کرد و گفت که سال ۲۰۲۵، سال حاکمیت اسرائیل بر کرانه باختری خواهد بود.

یک فیلم ضبط شده از اسموتریچ در ژوئن گذشته نشان می‌دهد که اسرائیل قصد جدی برای الحاق کرانه باختری دارد تا تلاش‌ها را برای تشکیل کشور مستقل فلسطین که کرانه باختری بخش اصلی آن است، ناکام بگذارد. در این میان، روی کار آمدن دونالد ترامپ در کاخ سفید موجب شد تا بار دیگر اسموتریچ بحث سیطره بر کرانه باختری را پیش بکشد.

ترامپ با کرانه باختری چه ارتباطی دارد؟

رژیم صهیونیستی بر این باور است که حمایت ترامپ از طرح الحاق کرانه باختری این امکان را فراهم می‌سازد که اسرائیل بدون فشار بین‌المللی به همه اهداف خود در این منطقه برسد؛ به ویژه اینکه ترامپ از سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ ، حامی اصلی الحاق کرانه باختری، الحاق جولان سوریه و انتقال سفارت آمریکا در فلسطین اشغالی به قدس بود، تا قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت بشناساند.

ترامپ، پروژه ضد فلسطینی معامله قرن را با شرایطی ارائه کرد که هیچ یک از رؤسای جمهور گذشته آمریکا حتی آن را قبول هم ندارند؛ چه رسد به اینکه آن را به عنوان طرح پیشنهادی دولت آمریکا رسماً اعلام کنند. در این شرایط استفاده از فرصت حضور ترامپ در قدرت دلیل عمده‌ای است که صهیونیست‌ها را بر آن داشته است، بر الحاق کرانه باختری تا زمانی که ترامپ در موضع قدرت قرار دارد تأکید و تعجیل کنند.

سازمان رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی فاش کرد که طرح‌های الحاق کرانه باختری به اسرائیل، از قبل آماده است و اسرائیل از سال ۲۰۲۰ در اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ بر روی الحاق کرانه باختری به عنوان بخشی از پروژه معامله قرن کار می‌کند و درصدد گسترش شهرک سازی‌ها در این منطقه است.

انفعال تشکیلات خودگردان و سیطره صهیونیست‌ها بر کرانه باختری

مساحت کرانه باختری طبق توافقنامه اسلو به سه منطقه تقسیم می‌شود: منطقه الف که تحت سیطره امنیتی و اداری تشکیلات خودگردان فلسطین قرار دارد، منطقه ب که از نظر اداری تابع تشکیلات خودگردان فلسطین و از نظر امنیتی در اختیار صهیونیست‌هاست و منطقه ج که کاملاً تحت سیطره امنیتی و اداری اسرائیل است.

در نتیجه تداوم سیاست شهرک سازی‌ها و سیطره صهیونیست‌ها بر کرانه باختری و همچنین انفعال تشکیلات خودگردان فلسطین، این تشکیلات نتوانست مناطق تحت اختیار خود را مطابق با پیمان اسلو اداره کند و همین امر منجر به الحاق بیشتر زمین‌های کرانه باختری به مناطق تحت اشغال رژیم صهیونیستی و گسترش شهرک سازی اسرائیلی‌ها برخلاف قوانین بین‌المللی شد.

اداره مرکزی آمار رژیم صهیونیستی تعداد شهرک‌ها در کرانه باختری را حدود ۱۴۴ شهرک تخمین می‌زند و ۱۲ شهرک اسرائیلی هم در قدس شرقی است. علاوه بر آن، بیش از ۱۰۰ کانون غیرقانونی شهرک سازی صهیونیست‌ها در کرانه باختری وجود دارد که اغلب آنها در اراضی منطقه ج و برخی در منطقه الف واقع شده‌اند.

چه مناطقی در کرانه باختری در معرض خطر الحاق قرار دارند؟

تهدید الحاق کرانه باختری به مناطق تحت اشغال و سیطره صهیونیست‌ها، اغلب شامل اراضی منطقه ج می‌شود؛ جایی که تعداد زیادی شهرک و کانون شهرک سازی در آنجا گسترش یافته است. اما در سایه ناتوانی و انفعال تشکیلات خودگردان فلسطین در اعمال حاکمیت بر زمین‌های تحت کنترل خود در کرانه باختری، خطر اشغال و سیطره صهیونیست‌ها بر سراسر این منطقه وجود دارد.

به عنوان مثال، اسموتریچ قصد دارد یک پروژه شهرک سازی را در قلب شهر قدیمی در الخلیل در جنوب کرانه باختری که تحت کنترل اداری تشکیلات خودگردان فلسطین است، راه اندازی کند.

اسرائیل چگونه کرانه باختری را می‌بلعد؟

اسموتریچ از زمان پیوستن به کابینه نتانیاهو تلاش زیادی برای مشروعیت بخشیدن به شهرک سازی رژیم صهیونیستی و افزایش تعداد شهرک‌ها در کرانه باختری و حتی قدس شرقی انجام داده است. علاوه بر آن، تصرف سرزمین‌های فلسطینی در کرانه باختری بعد از روز نکبت سال ۱۹۴۸ و آغاز اشغالگری صهیونیست‌ها، سابقه طولانی دارد؛ جایی که رژیم اشغالگر برای غصب اراضی مردم فلسطین، از قدرت نظامی استفاده می‌کرد.

رژیم صهیونیستی همچنین بعد از جنگ ژوئن ۱۹۶۷ با حمایت آمریکا و غرب، اقدامات زیادی برای مشروعیت بخشیدن به شهرک‌سازی‌های خود در اراضی فلسطین انجام داد.

اداره مدنی در کرانه باختری وابسته به رژیم صهیونیستی، همچنین در تلاش است تا پروژه شهرک سازی‌ها را از طریق برنامه‌ریزی و ساخت و ساز در منطقه ج کرانه باختری تثبیت کند. این اداره با صدور مجوز تخریب غیرقانونی منازل فلسطینیان در کرانه باختری، اختیارات بیشتری به اسرائیل برای سیطره بر زندگی فلسطینی‌ها در این منطقه می‌دهد.

رژیم صهیونیستی در چهارچوب سیاست تکمیل الحاق کرانه باختری و سیطره بر سراسر این منطقه، از روش «شهرک سازی شبانی» استفاده می‌کند؛ به طوری که در این روش، رژیم اشغالگر از شبه‌نظامیان شهرک نشین حمایت و آنها را تسلیح می‌کند تا به فلسطینی‌ها در مناطق وروستاهای بادیه نشین حمله کنند و بعد از تخریب و سوزاندن خانه‌های آنها، این مردم را وادار به ترک زمین‌هایشان کنند.

آیا الحاق کرانه باختری قانونی است؟

رژیم صهیونیستی تلاش دارد تا الحاق اراضی کرانه باختری را مطابق با قوانین یک جانبه خودش مشروعیت ببخشد. اما سازمان ملل شهرک سازی‌های اسرائیل و حمله به اراضی فلسطینی‌ها را غیرقانونی می‌داند. در همین راستا دیوان بین المللی دادگستری در حکمی که در جولای گذشته صادر کرد، خواستار پایان اشغالگری اسرائیل در کرانه باختری شد.

طبق قوانین بین‌المللی، شهرک سازی‌های اسرائیل در اراضی فلسطینی‌ها غیرقانونی است و شورای امنیت در سال ۲۰۱۶ قطعنامه ۲۳۳۴ را تصویب کرد که طبق آن شهرک سازی‌های اسرائیل در اراضی فلسطینی‌ها نقض آشکار قوانین بین‌المللی به شمار می‌رود؛ اما رژیم صهیونیستی طبق معمول به هیچ یک از قطعنامه‌ها توجهی ندارد.

اهداف صهیونیست‌ها از الحاق کرانه باختری

الحاق کرانه باختری به سرزمین‌های اشغالی ۱۹۴۸ معضل عمق استراتژیک رژیم صهیونیستی را تا حدی کاهش می‌دهد. از سوی دیگر موجب خواهد شد قدرت مقاومت فلسطین در کرانه باختری به گونه‌ای محدود شود که بازیابی آن به راحتی مقدور نباشد؛ لذا صهیونیست‌ها با این اقدام به دنبال ایجاد ثبات برای خود، به ویژه بعد از جنگ کنونی هستند و تصور می‌کنند که با سیطره کامل بر کرانه باختری، تا حد بسیار زیادی خطر مقاومت فلسطین علیه اسرائیل را کاهش می‌دهند.

از سوی دیگر، صهیونیست‌ها در داشتن مؤلفه‌های قدرت، مؤلفه جمعیت را در اختیار ندارند. علت اصلی این مسئله این است که چیزی به نام «ملت» برای آنها وجود نداشته و ندارد . لذا صهیونیست‌ها در ابتدای اشغال فلسطین، با مهاجرت دادن عده زیادی از حامیان صهیونیسم به فلسطین اشغالی تلاش کردند این مشکل را حل کنند. حالا پس از گذشت بیش از ۷ دهه از اشغال فلسطین دیگر کمتر حامی صهیونیستی پیدا می شود که بخواهد به فلسطین اشغالی مهاجرت کند.

بحران جمعیتی صهیونیست‌ها بعد از جنگ گسترده کنونی در چند جبهه، به شکل قابل توجهی عمیق‌تر شد و نه تنها دیگر یهودیان حامی صهیونیسم تمایلی برای مهاجرت به فلسطین اشغالی ندارند؛ بلکه روند مهاجرت معکوس اسرائیلی‌ها از اراضی اشغالی هم شدت گرفته و با ادامه جنگ، تعداد بیشتری از صهیونیست‌ها به اروپا و آمریکا مهاجرت می‌کنند. این به معنی آن است که صهیونیست‌ها به دلیل کاهش مهاجرت یهودیان به داخل فلسطین اشغالی و گسترش مهاجرت معکوس از این سرزمین، در حال از دست دادن مؤلفه رشد جمعیت هستند.

در این حال صهیونیست‌ها که از خطر بحران جمعیت به شدت به هراس افتاده‌اند، تصور می‌کنند که می‌توانند با الحاق کرانه باختری و ایجاد یک «دولت یهودی» در آنجا، عملاً فلسطینی‌ها را از فلسطین حذف و اخراج کنند.لذا پرداختن به مسئله الحاق کرانه باختری در مقطع کنونی برای صهیونیست‌ها بسیار اهمیت دارد.

مهمترین جنبه تأکید صهیونیست‌ها بر الحاق کرانه باختری، خطر هویتی به وجود آمده برای آنها است. به زبان گویاتر صهیونیست‌ها بعد از تحولات اخیر و شکست مفتضحانه در عملیات طوفان الاقصی، به این نتیجه رسیده‌اند که اگر امروز کل فلسطین را از آنِ خود نکرده و فلسطینی‌ها را از آنجا اخراج نکنند، روزی که چندان دور نیست، فراخواهد رسید که مجبور خواهند شد خودشان فلسطین را ترک کنند. لذا در این دوره به دنبال الحاق کرانه باختری هستند؛ دوره‌ای که موقعیتی به نام ترامپ به آنها فرصت ویژه‌ای را نیز ارائه کرده است.