به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، دوشنبه این هفته نشست سران و مقامهای ارشدکشورهای عربی-اسلامی در ریاض برگزار شد. برخلاف موضعگیریهای قبلی کشورهای عربی این بار حداقل در ظاهر موضعگیری قویتر از سوی کشورهای حاضر انجام شد. هر چند که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این موضعگیریها تا زمانی که از طریق اقدامات عملی پیگیری نشود، تاثیر چندانی بر تحولات منطقه نخواهد داشت. صباح زنگنه -سفیر اسبق ایران در سازمان همکاریهای اسلامی و تحلیلگر مسائل منطقه- در گفتگو با ایسکانیوز به تحلیلی نتایج این نشست پرداخت.
بیشتر بخوانید:
ترامپ توان گسترش جنگ در غرب آسیا را ندارد / شگفتیهای جدید حزب الله در راه است
وی با اذعان به اینکه بیانیه و سخنرانی مقامات در این نشست در خصوص ضرورت توقف کشتار در غزه و لبنان به ظاهر از نشست قبلی جدیتر بود، اظهارکرد: طبیعت این نوع اجلاسها چون هیچ نوع ضمانت اجرایی ندارد، صرفا موضعگیریها و سخنرانی مقامات کشورها به عنوان مواضع آن کشور در تاریخ ثبت میشود؛ هر چند که تشکیل اجلاس در این مقطع به خودی خود یک گام مثبت و مهمی بود.
به اعتقاد زنگنه، مشکل حاد دیگری که اکنون شاهد آن هستیم مسئله برقراری آتشبس است و برای رسیدن به آن ابزارها و روشهای عملیاتی باید وجود داشته باشد که یک راه اعمال قوه قهریه سازمان ملل است و یا فشار کشورهای عربی و اسلامی به دولتهای عضو شورای امنیت میتواند در این زمینه کارگشا باشد. وی افزود: با این حال شاهد هستیم که تجارت برخی از کشورهای عربی و اسلامی با رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد و اگر نفت و سوخت به رژیم نرسد، هیچ یک از هواپیماها، تانکها و ماشین آلات جنگی آنها قادر به جنگ و کشتار نخواهد بود.
سفیر اسبق ایران در سازمان همکاریهای اسلامی با اشاره به اینکه متاسفانه سوخت و تجهیزات مورد نیاز اسرائیل توسط خود کشورهای اسلامی تامین میشود، گفت: اگر این کشورها از جمله ترکیه فقط سوخت رسانی به رژیم را متوقف کنند، حتی بدون اعمال قدرت قهریه میتوان جنگ را به پایان رساند. وی افزود: برای تامین نیازهای فوری مردم غزه و لبنان از جمله نیازهای درمانی، بهداشتی و غذایی آنها که اخیرا آواره شدهاند، نیازمند همت از سوی کشورهای عربی و اسلامی است و باید به هر ترتیب ممکن این اقدام انجام شود.
از نظر زنگنه، اجلاس ریاض با توقعات حداقلی تشکیل شد و انتظار میرود سران این کشورها به مسئولیت تاریخی خود در قبال تحولات غزه و لبنان عمل کنند. این تحلیلگر مسائل منطقه در پاسخ به سوالی در مورد تاثیر انتخاب ترامپ بر تحولات منطقه گفت: ترامپ در دوره تبلیغات انتخاباتی وعده داده بود که جنگها را متوقف کند و تبعا یکی از این جنگها در غزه جریان دارد، این احتمال که ترامپ جنگ را متوقف کند دور از ذهن نیست زیرا اوضاع رژیم صهیونیستی هم از لحاظ اقتصادی و هم اختلافات سیاسی وخیم است.
وی افزود: همه این شرایط موجب شده که احتمالا ترامپ یک برگ برنده جدید برای توقف جنگ در ظاهر نشان دهد و در مقابل امتیازات سیاسی به نتایاهو و رژیم اسرائیل بدهد که خطر آن کمتر از جنگ نیست. به گفته وی، به رسمیت شناختن اشغالگری رژیم صهیونیستی توسط یک قدرت بزرگ نسبت به کرانه غربی، قدس شریف، جولان میتواند امتیازات سیاسی ترامپ به رژیم باشد.
سفیر اسبق ایران در سازمان همکاریهای اسلامی پیشبینی کرد که احتمالا داماد ترامپ با هدف کسب منافع اقتصادی با راه انداختن برخی پروژهها در مناطقی از فلسطین زمینه را برای دادن امتیازات سیاسی به نتانیاهو فراهم خواهد کرد. زنگنه در خصوص احتمال برقراری آتش بس تا قبل از روی کار آمدن دولت ترامپ تصریح کرد: این احتمال هم وارد است و در صورتی که بایدن و هریس بخواهند که این امتیاز به نفع دموکراتها ثبت شود، احتمالا فشار را بر رژیم اسرائیل برای برقراری آتش بس افزایش خواهند داد اما همه اینها بستگی دارد که تیم افراط گرا و خشونت طلب اسرائیل تا چه اندازه حاضر به تن دادن به خواستههای دولت منقضی بایدن باشند.
انتهای پیام/