نورنیوز-گروه اقتصادی: محمدحسن انتظاری عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی، در خصوص جزئیات مطرح شده در دومین جلسه شورایعالی فضای مجازی که با حضور کلیه اعضا حقیقی و حقوقی به ریاست رئیس جمهور برگزار شد، اظهار کرد: در این جلسه ابتدا راجع به بحثهای کلان حوزه فضای مجازی همچون قانونمند کردن فضای مجازی، اصول آن و سیاستهای حوزه فضای مجازی بحثوبررسی شد.
انتظاری در خصوص طرحهای ذکر شده در این جلسه گفت: همانطور که گفتم بحث اصلی قانونمند کردن فضای مجازی بود، اینکه نیاز مردم چگونه باید برطرف شود، همچنین بحث رضایتمندی هم مطرح شد و اینکه شاخصهای آن چیست؟ زیرا این موضوعات مباحث تخصصی هستند که در بسیاری از کشورهای دیگر همچون انگلیس، فرانسه و آمریکا نیز در حال اجرا است.
وی افزود: در داخل شورا و بین اعضا حقیقی نیز به این مسائل اساسی کشور فکر شده و تحقیق میشود سپس اعضا نسبت به آن طرحی را ارائه کرده و در جلسه شورا مطرح میکنند.
انتظاری ادامه داد: در خصوص اینترنت و شبکه نیز رئیسجمهور بر رضایتمندی مردم تاکید داشتند و گفتند که باید این رضایتمندی تامین شود اما این که چگونه این رضایت ایجاد شود بستگی به طرحی دارد که در شورا مطرح میشود.
وی در خصوص نحوه اطلاعرسانی در خصوص طرحهای رسیده به شورا، گفت: غالبا قبل از ارائه یک طرح در جلسه شورا، توسط دبیر شورا در جلسات دیگری مطرح میشود، سپس اعضا در کمیسیونها آن را مورد بررسی قرار میدهند، زمانی که طرح پخته و کامل شد در جلسه شورا مطرح میشود، در نهایت پس از جمعبندی در صورت لزوم رای گیری شده یا به تصویب میرسد.
عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی تصریح کرد: در دومین جلسه شورایعالی فضای مجازی نیز یک طرح توسط وزارت ارتباطات ارائه شد که چون از قبل اطلاع داده نشده بود اعضا بیخبر بودند به همین خیلی به آن پرداخته نشد.
انتظاری ادامه داد: در جلسه روز گذشته یک طرح در خصوص فیلترینگ از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح شد که اعضا از جزئیات آن بیاطلاع بودند و امکان بحث درباره آن نبود با این وجود اعضای شورا در حد امکان درخصوص این طرح صحبت کرده و نظرات خود را مطرح کردند.
عضو شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه در طرح وزارت ارتباطات بسیاری از ابعاد مختلف دیده نشده بود و به همین دلیل رییس جمهور قانع شد که کارگروهی برای آن ایجاد شود، تصریح کرد: اعضا شورا بر روی طرحی که ارائه شد نظراتی داشتند، بعضی بخشهای این طرح بحث برانگیز بود و لازم بود کار جدی تخصصی روی آن انجام شود و خب ایراداتی از سوی اعضا شورا مطرح شد و در نهایت ترجیح رئیس جمهور بر این بود که کارگروهی در این خصوص ایجاد شود.
ایجاد کارگروه فیلترینگ با سرپرستی دبیر شورایعالی فضای مجازی
وی در خصوص اعضای این کارگروه افزود: اعضای این کارگروه با تشخیص دبیر شورایعالی فضای مجازی تعیین میشود و احتمالا ترکیبی از اعضای حقیقی و نمایندگانی از وزارت ارتباطات خواهد بود.
انتظاری گفت: نکته اصلی این است که این طرح باید ابعاد مختلف فضای مجازی همچون رضایتمندی و قانونمندی را در نظر بگیرد به نحوی که فرصتهای موجود در کشور بهخوبی رشد کند، یعنی نباید این طرح باعث شود که سکوهای داخلی آسیب ببینند و فرصتهایی که برای توسعه در کشور به وجود آمده از بین برود.
عضو حقیقی شورایعالی فضای مجازی در پاسخ به این سوال که بخشی از مشکل ما فیلترینگ است و بخش دیگر آن به مدیران پلتفرمهای خارجی باز میگردد که قوانین سرزمینی ما را نمیپذیرند، تاکید کرد: در حقیقت موضع ما هم در ایران همین است، ما لزوما نمیخواهیم فیلتر کنیم زیرا معتقدیم باید در فضای مجازی همه به یک میزان دسترسی داشته باشند ولی آیا آنها هم میپذیرند.
انتظاری گفت: مدیران این پلتفرمها باید قوانین سرزمینی کشورها را بپذیرند، یک نمونه عملی آن هم اختلاف فرانسه و مالک تلگرام بود، دولت فرانسه بهصورت جدی گفت که اگر مالک تلگرام شرایط آنها را نپذیرد از زندان آزاد نخواهد شد و همینطور هم شد.
وی افزود: اینها قوانین عجیبی نیستند، همین قوانینی که بهعنوان نمونه کشور فرانسه برای تلگرام گذاشته است اصلا عجیبوغریب نیست مثلاً میگوید توزیعکننده اسلحه نباید از طریق پلتفرم شما معامله کند یا نباید این پلتفرم بستری برای توزیع مواد مخدر باشد و موضوعاتی از این دست که کاملا عادی و منطقی هستند و باید بپذیرند اما اینکه چرا قواعد ایران را نمیپذیرند باید بررسی شود که چرا نمیخواهد این اتفاق بیفتد.
انتظاری گفت: بحث بر سر این موضوع است که سکوها و پلتفرمهایی که میخواهند در ایران خدمات ارائه کنند باید ضوابط کشور را بپذیرند، البته این موضوع باید باز و شفاف باشد زیرا اگر امروز اجازه دهیم بدون محابا و ضابطه بخواهند در کشور سرویس ارائه کنند بعدا امکان قانونمند کردن آنها فراهم نخواهد بود و دوم اینکه فرصتهای کشور از دست خواهد رفت.
∎