گفته میشود بیماریهای کلیوی قاتلان خاموش هستند. این بیماریها موجب از دست رفتن پیش رونده عملکرد کلیوی و نارسایی کلیوی میشوند و در نهایت بیمار برای ادامه زندگی به دیالیز یا پیوند کلیه نیازمند میشود . نارسایی کلیوی مزمن بسیار رایج است و درمانی ندارد، بنابراین پیشگیری تنها گزینه است. کشف زودهنگام و درمان به موقع اغلب مانع از بدتر شدن نارسایی کلیوی مزمن میشود و می تواند نیاز به درمان قطعی را به تأخیر بیندازد یا از آن پیشگیری کند. با توجه به نکات فوق، حفظ سلامت کلیهها اهمیت بالایی دارد.
کلیه ها خون را از وجود مواد زائد تصفیه میکنند . بعد از آن که خون در کلیه ها تصفیه شد، از طریق سیاهرگهای کلیوی به گردش خون باز میگردد. کلیهها میزان آب بدن را تنظیم کرده و در ساخت ویتامین D و برخی از هورمونها نقش دارند.
برای مراقبت از کلیه های خود چه کاری باید انجام دهید؟
۱. تناسب اندام خود را حفظ کنید و فعالیت داشته باشید: تناسب اندام در کاهش فشار خون به شما کمک می کند؛ بنابراین ریسک ابتلا به بیماریهای مزمن کلیوی را کاهش میدهد.
۲. سطح قند خون خود را کنترل کنید: تقریباً نیمی از افرادی که به دیابت مبتلا هستند، مشکلات کلیوی دارند. بنابراین افراد مبتلا به دیابت باید به طور مداوم آزمایش بدهند تا عملکرد کلیهها بررسی شود. در صورت تشخیص زود هنگام، میتوان از بروز مشکلات کلیوی در اثر دیابت پیشگیری کرد و یا آن را به حداقل رساند. کنترل قند خون به کمک پزشک یا داروساز بسیار مهم است.
۳. فشار خون خود را کنترل کنید: اگرچه بسیاری از مردم میدانند که فشار خون بالا باعث سکته مغزی یا قلبی می شود، اما عدهی کمی میدانند که فشار خون بالا شایعترین علت مشکلات کلیوی نیز می باشد. سطح فشار خون نرمال تا ۸۰/۱۲۰ میلی متر جیوه می باشد. در صورتی که فشار خون بالا با عوامل دیگری همچون دیابت، کلسترول بالا و بیماریهای قلبی-عروقی همراه باشد، احتمال آسیب به کلیهها بسیار افزایش می یابد.
۴. غذای سالم مصرف کنید و وزن خود را کنترل کنید: با مصرف غذای سالم و حفظ وزن میتوانید از بیماریهای قلبی و سایر شرایط وابسته به بیماریهای مزمن کلیوی جلوگیری کنید.
۵. میزان نمک مصرفی خود را کاهش دهید: میزان نمک توصیه شده کمتر از دو گرم در روز است.
۶. میزان کافی از مایعات را در رژیم غذایی خود بگنجانید: اگرچه مطالعات بالینی در مورد میزان روزانه مصرف آب و سایر مایعات مورد نیاز بدن به توافق نرسیدند، اما طبق یک باور سنتی در این زمینه، نوشیدن ۵/۱ تا ۲ لیتر آب در روز توصیه میشود.