شناسهٔ خبر: 69707007 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

آیا مطالبه‌گری در انجمن‌های علمی دانشجویی نتیجه‌بخش است؟

بسیاری از دانشجویان به ویژه دانشجویان جدیدالورود این سوال را مطرح می‌کنند که آیا مطالبه‌گری در تشکل‌ها و انجمن‌های دانشجویی سودمند هستند و به نتیجه می‌رسد؟

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، اولین فراخوان مطالبه‌گری و جمع‌آوری امضاء برای بازگشت عنوان رشتهٔ علوم سیاسی و روابط بین‌الملل به دفترچه‌های آزمون‌های استخدامی دولتی توسط اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی ایران، اجرا و پس از آن چندین فراخوان توسط سایر افراد در کارزار، پلتفرم مستقل جمع‌آوری امضاء، اعلام شد. در همهٔ این فراخوان‌ها به توانایی و سواد سیاسی دانش‌آموختگان علوم سیاسی تأکید و ضرورت استخدام آنان در دستگاه‌های اجرایی یادآوری شده بود.

 روح الله اسلامی، استاد دانشگاه فردوسی مشهد در گفت‌وگو با ایسنا در سال ۱۳۹۷، با اشاره به اعتراض دانشجویان، دانش آموختگان و اساتید رشته علوم سیاسی و روابط بین‌الملل به عدم پذیرش فارغ التحصیلان این رشته در ششمین آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی کشور، گفته بود: تاکنون دولت پنج آزمون استخدامی برگزار کرده، ولی متأسفانه در تمام این آزمون‌ها فارغ‌التحصیلان رشته علوم سیاسی و روابط بین‌الملل نادیده گرفته شده‌اند. به نظر من با توجه به اینکه اکثر مدیران سطح میانی ما در زمینه فنی و مهندسی و پزشکی تخصص دارند، آگاهی خاصی از رشته علوم سیاسی ندارند و تنها فکر می‌کنند این رشته در وزارت، سفارت و مجلس و ریاست جمهوری کاربرد دارد و کارمندان نهادهای دولتی نباید از میان فارغ‌التحصیلان این رشته باشند، در حالی‌که اگر اُفت کارایی نهادهای اداری و سیاسی کشور را بررسی کنیم، در می‌یابیم که یکی از عوامل آن سطح پایین سواد سیاسی افرادی است که در بدنه بروکراسی کشور در حال فعالیت هستند.

ایسنا در همین راستا، با توجه به مطالبه‌گری جدی اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی و دانشجویان علوم سیاسی ایران در خصوص بازگشت عنوان این رشته به آزمون‌های استخدامی، بر آن شد که با دبیر این اتحادیه گفت‌وگو کرده و نتایج این مطالبه‌گری را جویا شود.

سید محمدعلی سیدحنایی، دبیرکل اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی ایران در حوزهٔ بحث اشتغال فارغ‌التحصیلان علوم سیاسی، اظهار کرد: متأسفانه از چندین دولت‌ قبل، رشتهٔ علوم سیاسی از دفترچه‌های آزمون‌های استخدامی حذف شده بود. وقتی جامعهٔ علوم سیاسی بازار کار خوبی نداشته باشد، از نخبگان و المپیادی‌های جامعه خالی خواهد شد و در نتیجه امر سیاسی و علوم سیاسی در کشور رو به افول خواهد رفت.

ظرفیت محدود بازار کار علوم سیاسی در تمام دنیا

او با اشاره به اینکه در اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی از سه طریق مختلف بحث اشتغال دانشجویان علوم سیاسی را پیگیری کردند، گفت: ما در وهلۀ اول متوجه شدیم که بخشی از مشکل اشتغال به تصور غلط دانشجویان علوم سیاسی از فرصت‌های شغلی این رشته بازمی‌گردد. متأسفانه تعداد زیادی از دانشگاه‌های خصوصی و غیردولتی رشتهٔ علوم سیاسی را ارائه می‌دهند، در صورتی که بازار کار این رشته در تمام دنیا محدود است و دانشجویان این رشته براساس نیاز بازارکار در این رشته پذیرفته می‌شوند.

دبیرکل اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی ایران، بخش دیگری از معضل اشتغال را در این دانست که فارغ‌التحصیلان علوم سیاسی، غیر از مدرک دانشگاهی مهارت دیگری ندارند و افزود: دانستن فن بیان، زبان خارجی، زبان بدن، پروتکل‌ها دیپلماتیک، روش پژوهش تخصصی، آشنایی با نرم‌افزارهای آماری و ... به دانش‌آموختگان علوم سیاسی در یافتن شغل مناسب کمک خواهد کرد. به همین دلیل بر آن شدیم که کارگروه توانمندسازی دانشجویان علوم سیاسی ایران را تأسیس کنیم.

سیدحنایی خاطر نشان کرد: نکتهٔ دیگری که در اشتغال دانشجویان علوم سیاسی و روابط بین‌الملل به آن دست یافتیم این بود که در جهان، لزاماً فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها به کارهای دولتی مشغول نمی‌شوند، بلکه در شرکت‌های خصوصی، اندیشکده‌ها و پژوهشکده‌ها، اتاق‌های بازرگانی و غیره مشغول به کار می‌شوند. ما نیز پیگیری کردیم که ظرفیت‌های رشتهٔ علوم سیاسی را به بخش خصوصی، اندیشکده‌ها، پژوهشکده‌ها و ... معرفی کنیم و با آنان نامه‌نگاری‌هایی داشتیم.

او با تأکید بر اینکه کارگروه اشتغال در اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی ایران به‌صورت تخصصی درمورد بحث اشتغال فعالیت کرده است، گفت: این کارگروه همچنین در ابعاد دیگری نیز شروع به مطالبه‌گری از دستگاه‌های دولتی کرد. ما کارزاری را برای مطالبۀ استخدامی دانشجویان علوم سیاسی و روابط بین‌الملل راه‌اندازی کردیم که در آن حدود ۳ هزار امضا جمع‌آوری شد. نامه‌نگاری‌های مکرری با رئیس جمهور فقید، وزرای سابق و رئیس سازمان اداری و استخدامی و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی داشتیم و تلاش کردیم مطالبۀ دانشجویان علوم سیاسی را به گوش مسئولان برسانیم.

دبیرکل اتحادیه انجمن‌های علمی علوم سیاسی ایران، با بیان اینکه در نتیجهٔ پیگیری‌های گوناگون، رشتهٔ علوم سیاسی به دفترچه استخدامی آموزش و پرورش بازگشته است، ادامه داد: در سال گذشته نیز دفترچه آزمون استخدامی وزارت خارجه، ظرفیت قابل توجهی را به رشته‌های روابط بین‌الملل و علوم سیاسی اختصاص داده بود. امیدواریم در دولت جدید نیز این پیگیری‌ها ثمر دهند و مشکل اشتغال فارغ‌التحصیلان علوم سیاسی به طور کامل مرتفع شود.

انتهای پیام