نورا حسینی: عملیات رسانهای علیه اعضای منتقد همچنان ادامه دارد؛ این هشدار مهدی اقراریان عضو شورای شهر تهران است، زمانی که میخواهد درباره حال ناخوش همشهری صحبت کند اما پرویز سروری که ریاست جلسه را بر عهده دارد نمیگذارد و میگوید این نقدها را در زمان تذکرها بگویید. سخنی که با واکنش اقراریان روبهرو میشود. او خطاب به سروری میگوید شما سخنگوی شهردار تهران هستید یا عضو شورای شهر. هر بار میکروفون خود را روشن کردهاید، در دفاع از شهرداری سخن گفتهاید.
اشاره اقراریان به تذکرات سروری است که بیشتر با محتوای معرفی پروژههای شهرداری است. بگومگوی سروری تند میشود. در هفتههای اخیر اعضای مدافع عملکرد شهردار تهران تلاش میکنند در صحن صدای منتقدان را خاموش کنند، از نفرین تا درخواست سکوت در صحن و بررسی اختلافات در جلسات غیرعلنی. روز گذشته محمد آخوندی به منتقدان یادآوری کرد برخی رسانهها به دنبال ایجاد اختلاف بین اعضای شورا هستند!
روز گذشته در میان هیاهوی حساب و کتابهای مؤسسه همشهری، مشخص شد شهرداری تلاش دارد چراغخاموش مؤسسه پرحاشیه فناوریهای نوین را شکلی قانونی دهد. کمتر از یک سال مانده به پایان عمر مدیریت شهری ششم، اما هنوز سازمان محبوب شهردار تهران آغاز به کار نکرده است. وزارت کشور برای موافقت با آغاز فعالیتهای سازمان فناوریهای نوین تأکید داشته که سازمان یا شرکتی در شهرداری تهران منحل شود. مدتی پیش شهرداری انحلال شرکت یادمان سازه را پیشنهاد داد که با 11 رأی مخالف شورای شهر این جایگزینی اتفاق نیفتاد. روز گذشته اما علیاصغر قائمی خبر داد شهرداری قصد دارد بدون مصوبه شورای شهر سازمانی را منحل کند تا احتمالا شرط وزارت کشور برای قانونیشدن سازمان فناوریهای نوین محقق شود.
قائمی در تذکری به شهردار تهران نگرانی خود را از تصمیمات اخیر شهرداری مبنی بر انحلال مؤسسه فناوران شهر مطرح کرد و خواستار توقف فوری این تصمیم و هماهنگی با شورای شهر تهران پیش از هرگونه اقدام شد.
او در این تذکر به مکاتبات و نامههای رسمی میان معاونت مالی و اداری شهرداری تهران و مؤسسه فناوران اشاره کرد که طبق آن، مؤسسه فناوران به دلیل اعلام موازیکاری با سازمان فناوریهای نوین، قرار است منحل شود.
قائمی گفت: در مکاتبهای از سوی اداره کل تدوین مقررات و هماهنگی امور شورا و نهادهای معاونت برنامهریزی شهرداری، اعلام شده که به دلیل راهاندازی سازمان فناوریهای نوین، فعالیت مؤسسه فناوران شهر موازیکاری است و لذا باید نسبت به انحلال آن اقدام شود. همچنین، اداره کل امور مجامع و حسابرسی شهرداری نیز در نامهای از مؤسسه فناوران درخواست کرده که لایحه انحلال برای طی مراحل قانونی از طریق شورای شهر تهران تهیه شود.
عضو شورای شهر تهران در ادامه توضیح داد در حالی که تصمیم به انحلال مؤسسه فناوران بر اساس اعلام موازیکاری با سازمان فناوریهای نوین اتخاذ شده، این اقدام فاقد مبنای کارشناسی مستدل و کافی است. ماهیت فعالیتهای مؤسسه فناوران شهر هیچگونه ارتباط ماهوی با سازمان فناوریهای نوین و مأموریتهای این سازمان ندارد. بنابراین، این استدلال که به دلیل موازیکاری با سازمان فناوریهای نوین، باید مؤسسه فناوران منحل شود، منطقی و مستند نیست.
وی همچنین به اساسنامه سازمان فناوریهای نوین اشاره کرد و افزود: طبق تبصره ذیل
ماده 2 اساسنامه سازمان فناوریهای نوین، فعالیت این سازمان باید معطوف به موضوعاتی غیر از حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات باشد. بنابراین، فعالیتهای مؤسسه فناوران که بهطور ویژه در حوزه مدیریت دفاتر خدمات الکترونیک شهری و فناوریهای مرتبط با آن متمرکز است، کاملا متمایز از وظایف سازمان فناوریهای نوین است. هرگونه تصمیم به انحلال مؤسسه فناوران باید با بررسی دقیق پیامدهای آن برای خدماترسانی به شهروندان همراه باشد.
او افزود: مؤسسه فناوران شهر مدیریت دفاتر خدمات الکترونیک شهری را بر عهده دارد که خدماتی ضروری مانند صدور گواهینامهها، کارتهای ملی، ثبتنامها و سایر خدمات اداری را به شهروندان ارائه میدهد. هرگونه تصمیم به انحلال این مؤسسه باید بهطور کامل بررسی شود تا از بروز اختلال در خدماترسانی به شهروندان جلوگیری شود.
وی همچنین بر لزوم تداوم خدمات به شهروندان تأکید کرد و گفت: قبل از هرگونه اقدام به انحلال، باید تکلیف مأموریتهای جاری مؤسسه و نحوه انتقال آن به واحدهای دیگر مشخص شود. اگر این انتقال بهدرستی انجام نشود، احتمال دارد که باعث بروز خلل در ارائه خدمات به شهروندان و نارضایتی عمومی شود.
علیاصغر قائمی در ادامه به اهمیت هماهنگی با شورای شهر تهران در این زمینه اشاره کرد و افزود: طبق آییننامه اجرائی دفاتر خدمات الکترونیک شهر، مسئولیت اجرای این طرح به مؤسسه فناوران واگذار شده است. این آییننامه در شورای هماهنگی نظامات برنامهریزی و اجرائی شهرداری تهران به تصویب رسیده است. بنابراین، هرگونه اصلاح یا تغییر در آن باید با هماهنگی کامل شورای شهر تهران انجام گیرد.
قائمی همچنین به برخی مصوبات قبلی شورای شهر تهران اشاره کرد که در آنها به صراحت به مأموریتها و وظایف مؤسسه فناوران اشاره شده است و گفت: گزارشهای حسابرسی این مؤسسه نیز بهطور مرتب در جلسات شورا مورد بررسی قرار گرفته است و بر این اساس، هرگونه تصمیم برای انحلال مؤسسه فناوران باید با هماهنگی و موافقت شورای اسلامی شهر تهران باشد.
عضو کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر تهران از شهردار تهران خواست که دستور توقف تصمیم انحلال مؤسسه فناوران شهر را صادر کرده و گزارشی جامع و شفاف درخصوص دلایل و پیامدهای این اقدام ارائه دهد.
قائمی افزود: از آنجا که هرگونه تغییر در ساختار اجرائی و مدیریتی شهر باید بهطور دقیق و با بررسی پیامدهای آن انجام شود، از جنابعالی انتظار داریم که نسبت به این مسئله با دقت بیشتری عمل کرده و هرگونه تصمیمگیری درخصوص انحلال مؤسسه فناوران را صرفا با هماهنگی شورای اسلامی شهر تهران اتخاذ فرمایید تا از بروز اختلال در روند خدماترسانی و تضییع حقوق شهروندان جلوگیری شود.
در این جلسه احمد صادقی، رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران در حوزه شهرسازی تذکری به شهرداری داد و یادآوری کرد: تذکراتی که اخیرا در حوزه شهرسازی داده شده، بیپاسخ مانده است.
او در ادامه به محاسبه غیرشفاف عوارض شهرسازی اشاره کرد و گفت : شفافیت و دوری از سلیقهگرایی و حذف محاسبات شخصمحور در تعیین عوارض بهویژه عوارض حوزه شهرسازی است. پس از آنکه عمده مراحل عوارض شهرسازی در صدور پروانه به صورت سامانه صورت گرفته، برخلاف قولها و وعدهها محاسبات عوارض نظارت فنی در مراحل پایانکار و عدم خلاف به صورت سامانه کامل درنیامده است.
صادقی ادامه داد: شمول و عدم شمول آیتمها، تعیین نرخ ضریب پایه p برای سنوات مختلف، شمول و عدم شمول ضوابط ماده ۱۰۰ اینها به صورت سلیقهای به صورت شخصمحور، منطقه به منطقه، پرونده به پرونده، متنوع و متناقض صادر شده است.
عضو شورا گفت: این موضوع بیش از سه مرتبه در صحن شورا تذکر داده شده و هر مرتبه، یا از سوی حوزه شهرسازی بیپاسخ مانده یا وعدههای چند ماه آتی برای حل آن داده شده است.
زمان آغاز به کار پایانه جدید شرق
در این جلسه گزارش حسابرسی «سازمان مدیریت حملونقل بار و پایانههای مسافری شهر تهران، برای سال مالی 1402» در جلسه شورا بررسی شد و بندهای تکلیفی آن به تأیید اعضا رسید.
مهدی بابایی، عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری، در جریان بررسی این حسابرسی با اشاره به پایان عملیات پایانه شرق و افتتاح آن در خردادماه سال جاری، در قالب سؤالی بیان کرد: با توجه به اینکه عملیات عمرانی پایانه شرق به اتمام رسیده و در خردادماه امسال افتتاح شده، اما هنوز به بهرهبرداری نرسیده است، درخواست میشود درباره زمان دقیق بهرهبرداری این پایانه و نیز خط مترویی که قرار است به این پایانه برسد، توضیح داده شود.
در ادامه حمیدرضا رحمانی، سرپرست سازمان مدیریت حملونقل بار و پایانههای مسافری شهر تهران نیز با بیان اینکه در چند هفته اخیر بحث راهاندازی پایانه شرق جدید به صورت جدی پیگیری میشود، گفت: بخشی از آن تأسیسات و ابنیه و خدمات اجتماعی و بخشی دیگر استقرار تعاونیهای اتوبوس و کرایه بهعنوان بخش اصلی کار است. به دنبال این هستیم که پایانه به صورت عملیاتی به بهرهبرداری برسد.
او با بیان اینکه براساس جلسات برگزارشده پیشبینی میکنیم بهرهبرداری در آذرماه به نتیجه برسد، گفت: تعاونیها هم همکاری خوبی با ما داشته و کار بهخوبی جلو میرود. اقدامات عمرانی ابنیه نیز تقریبا به پایان رسیده و همکاران ما به صورت عملیاتی در محل حضور دارند.
رحمانی با اعلام اینکه تعدادی از نیروها نیز از پایانه شرق قدیم به پایانه جدید منتقل شدهاند، یادآور شد: ادامه خط ۲ مترو به سمت پایانه شرق ادامه پیدا خواهد کرد و یکسوم تونل حفاری شده و روند ادامه دارد و بین ۱۲ تا ۱۵ ماه آینده تکمیل خواهد شد. اقدامات تأسیساتی و مترو تخصصی است و اقدامات آن در حال انجام است.
او ادامه داد: تا پایان سال اتوبوسها و ونها مستقر خواهند شد و مسافران را منتقل خواهند کرد تا کمترین حاشیه و مشکل را داشته باشیم.
درخواست شفافسازی درباره وضعیت پروژه باغ صبا
گزارش حسابرس رسمی شورای شهر درباره شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران هم برای سال مالی ۱۴۰۲ در صحن شورا بررسی شد و بندهای تکلیفی آن به تأیید رسید.
گزارش حسابرس نشاندهنده وضعیت نامساعد مالی این شرکت بوده و به زیاندهی ناشی از هزینههای بالاتر از بودجه و تطابقنداشتن داراییهای جاری با بدهیهای جاری اشاره دارد. همچنین، در این گزارش به عدم استفاده بهینه از منابع و ضرورت تدوین استراتژیهای مالی و عملیاتی برای بهبود شرایط شرکت اشاره شده است.
علیرضا نادعلی، عضو شورای شهر تهران، با اشاره به اهمیت شرکت توسعه فضاهای فرهنگی، خواستار ارائه گزارشی از وضعیت حقوقی و فرهنگی پروژه باغ صبا شد.
او عنوان کرد که این پروژه با وجود برخورداری از سوابق درخشان، به دلایل حقوقی در وضعیت قفل قرار گرفته و امیدوار است با تلاشهای شورا، این پروژه به مرحله بهرهبرداری برسد. رضوی، مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی هم با اشاره به پروژه باغ صبا و پیچیدگیهای حقوقی آن، بیان کرد که با همکاری شرکتهای دانشبنیان و دانشگاه صنعتی شریف، این پروژه در چند ماه آینده از بنبست خارج خواهد شد.
دلیل ملکفروشی همشهری
در این جلسه گزارش حسابرسی مؤسسه همشهری برای سالهای 1402 بررسی شد و اعضا پس از طرح تذکرات و اظهارنظرها، بندهای تکلیفی آن را تأیید کردند.
در این جلسه نرجس سلیمانی، رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورا، گفت: متأسفانه درحالحاضر این شرکت به مجموعهای تبدیل شده که با فروش میراث گذشتگان در حال ادامه حیات خود است.
عضو شورا با بیان اینکه سؤال اینجاست که چطور یک هلدینگ چندوجهی در ابعاد مؤسسه همشهری که صاحب اموال از جنس مادی است و دارای نشان تجاری است، به چنین فلاکتی دچار شده، ادامه داد: با وجود ۱۱ ردیف مشخص تحت عنوان سایر هزینهها، یک ردیف جداگانه سایر هزینهها نیز با رقم ناچیز سه میلیارد تومان وجود دارد.
سلیمانی یادآوری کرد که ۳۲ نفر نیرو در سالهای اخیر وارد این مجموعه شدهاند و این سؤال پیش میآید که تمام افراد تخصص دارند؟ و از کدام صافی حقیقی رد شدهاند؟
رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورا با بیان اینکه الان ما در عصر هوش مصنوعی هستیم، یادآور شد: باوجوداین رسانههای مکتوب همچنان جایگاه خاص خود را دارند. به هر شکل امیدواریم روزنامه همشهری از وضعیتی که به آن دچار است، خارج شود.
ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا، با بیان اینکه در حدود 260 میلیارد از بودجه 1403 شهرداری تهران به مؤسسه اختصاص پیدا کرده است، گفت: این رقم برای اولینبار بود که از اعتبارات شهرداری به این مجموعه کمک شد و مدیرعامل مؤسسه همشهری در کمیسیون قول داده بودند که اگر این رقم به ما تعلق بگیرد، این مجموعه را از زیان خارج خواهیم کرد و ما در زمان بودجهریزی کمترین سختگیری را در این زمینه اعمال کردیم.
در روند بررسی گزارش حسابرس شورا مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورا، با بیان اینکه لشکری در فضای مجازی اقدام به عملیات تخریب و تهمت میکنند که دیگر برای ما عادی شده است، گفت: حلقه پیرامون شهردار تهران که مدیریتهای مختلفی را در دست دارند، در صورت بیان هر نکتهای به ما حمله میکنند. اما با وجود همه اینها وظیفه داریم نکات خود را بیان کنیم. گزارش حسابرسی حاکی از آن است که حال همشهری خوب نیست. در اینجا از مسئول همشهری درخواست میشود توضیح دهد که چه تعداد روزنامه در طول روز تولید میشود و چه تعداد برگشت داده میشود.
او افزود: نکته بعدی اینکه این روزنامه متعلق به همه شهروندان تهرانی با تمام گرایشها و سلایق سیاسی است. البته ما این نقد را به دوره پنجم نیز داشتهایم. در اینجا توضیح داده شود که آیا مبلغ پوسترهای تبلیغاتی که برای شهردار تهران از سوی همشهری به چاپ رسیده، دریافت شده است یا خیر. اگر دریافت شده است، توضیح داده شود که در گزارش حسابرسی لحاظ شده یا خیر.
در ادامه مهدی عباسی، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورا نیز در قالب سؤالی مطرح کرد: آیا بنرهای سازمان زیباسازی از طرف مؤسسه همشهری به چاپ میرسد که اگر چنین است، آیا این کار با واسطه انجام میشود یا همشهری به صورت مستقیم این اقدام را انجام میدهد. سؤال دوم این است که چرا برخی از ساختمانها رها شده و اجاره داده نمیشود؟ چراکه میتوان از طریق اجاره همین ساختمانها بخشی از منابع مالی مؤسسه را تأمین کرد.
300 نفر را بیصدا تعدیل کردیم
محسن مهدیان، مدیرعامل مؤسسه همشهری، در جریان بررسی گزارش حسابرس رسمی شورا درباره این مؤسسه، در صحن شورا حاضر شد و درباره تحولات ساختاری و مالی این مجموعه در صحن شورای شهر تهران سخن گفت.
او از رشد ۵۴درصدی درآمد عملیاتی این مجموعه در یک سال گذشته خبر داد و اعلام کرد که این رشد در شرایطی رخ داده که همشهری در آستانه ورشکستگی قرار داشت.
مهدیان به کاهش حدود ۳۰۰ نیروی انسانی اشاره کرد و گفت که این تعدیل نیرو بدون هرگونه تنش و با رعایت مصالح کارکنان انجام شده است.
او بیان کرد: ما نزدیک به ۳۰۰ نفر را بدون هرگونه مشکلی کم کردیم و درعینحال حدود ۳۳ نفر نیروی متخصص نیز اضافه شد. این تعادل به سمت بهرهوری و کارآمدی سوق پیدا کرده است.