به گزارش خبرگزاری ایمنا، مریخنورد یوت و-۲ چین که بخشی از مأموریت چانگئه -۴ است، توانسته به دستاوردهای علمی جدیدی در زمینه کشف ساختارهای زیرسطحی در سمت تاریک ماه دست یابد. این مریخنورد با استفاده از رادار نفوذگر سطح ماه (LPR) موفق به شناسایی لایههای پنهان تا عمق ۳۰۰ متری شده است که شامل لایههای مختلفی از سنگهای آتشفشانی و مواد مذاب است. این یافتهها نشاندهنده تاریخچهای ناشناخته از فعالیتهای آتشفشانی روی ماه است که قبلاً تصور میشد به طور کامل غیرفعال بوده است.
براساس نتایج منتشرشده در مجله Journal of Geophysical Research: Planets، لایههای اولیه تا عمق ۴۰ متری شامل گرد و غبار، خاک و سنگریزه هستند، در حالی که لایههای زیرین بهتدریج نازکتر شده و حاوی مواد مذاب با قدمتی میلیارد ساله هستند. محققان معتقدند این لایههای مذاب نشاندهنده فعالیتهای آتشفشانی متوالی هستند که به مرور زمان کاهش یافته است. بررسی ضخامت این لایهها به دانشمندان کمک کرده است تا به این نتیجه برسند که ماه پس از شکلگیری اولیه خود بهتدریج سرد شده و فعالیتهای آتشفشانیاش کاهش یافته است.
این یافتهها به پژوهشگران کمک میکند تا درک بهتری از روند تکامل ماه و تاریخچه زمینشناسی آن به دست آورند و برای مأموریتهای آینده، از جمله اکتشافات بیشتر در سطح و زیر سطح ماه، برنامهریزی دقیقتری انجام دهند.