به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، به مناسبت گرامیداشت اقبال لاهوری مراسمی در دانشگاه جی سی لاهور با حضور اصغر مسعودی مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران و منیب اقبال، نوهی علامه اقبال، شاهد اقبال رئیس پیشین گروه زبان فارسی دانشگاه، استادان و دانشجویان برگزار شد.
اصغر مسعودی مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور در این مراسم ضمن ابراز خرسندی از دیدار با نوهی علامه اقبال، منیب اقبال، در خوابگاه اقبال در دانشگاه جی سی – مکانی که زمانی خود اقبال در آن زندگی میکرد – به اهمیت این دیدار و فضای معنوی آن اشاره کرد. وی این تجربه را فرصتی ارزشمند برای نزدیکتر شدن به اندیشهها و میراث ماندگار اقبال دانست و از این فرصت بهعنوان لحظهای خاص و بهیادماندنی یاد کرد.
مسعودی با قرائت اشعاری از اقبال اظهار داشت که اقبال لاهوری شخصیتی با ابعاد گوناگون بوده است که هر بعد از زندگی او میتواند موضوع یک کتاب مستقل باشد. او فیلسوف، شاعر، عارف، اسلامشناس، سیاستمدار و مصلح اجتماعی برجستهای بود که زبان فارسی را بهعنوان وسیلهای برای انتقال اندیشههایش برگزید.
وی فارسی را زبان عشق و تمدن نوین اسلامی توصیف کرد و گفت: این زبان ظرف مناسبی برای بیان اندیشههای عمیق و بلند اقبال است. در آثار او عشق به پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) موج میزند.
مسئول خانه فرهنگ ایران در لاهور همچنین، بیان کرد که اقبال لاهوری سالها پیش از انقلاب اسلامی ایران، وقوع این انقلاب و ظهور امام خمینی (ره) را پیشبینی کرده بود. در یکی از اشعارش او ایران آن زمان را مانند زندانی با دیوارهای بلند توصیف میکند که مردی بزرگ خواهد آمد و زنجیرها را خواهد گسست.
عشق و ایمان اقبال لاهوری به اسلام
منیب اقبال، نوه علامه اقبال، بر تأثیر اشعار و اندیشههای علامه بر نسل جوان و نگاه ویژهی او به جوانان تأکید دارد. وی خاطرنشان کرد که اقبال لاهوری همواره جوانان را بهعنوان مخاطب اصلی خود برمیگزید و از آنها میخواست که به ارزشهای والای انسانی و معنوی توجه کنند. این مسئله تا حدی برای اقبال اهمیت داشت که وی آرزوی تأسیس یک کشور مستقل اسلامی را برای مسلمانان در دل داشت؛ کشوری که در آن، مسلمانان بتوانند با آزادی و عزت زندگی کنند و با امنیت به اعتقادات خود بپردازند.
منیب اقبال به این نکته اشاره کرد که عشق و ارادت به پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع) بهوضوح در اشعار اقبال دیده میشود. اقبال در بسیاری از سرودههایش از پیامبر (ص) بهعنوان نماد و الگویی کامل برای مسلمانان یاد میکند. این عشق و احترام نسبت به پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) نشانگر ایمان عمیق اقبال به اسلام و پایبندی او به اصول آن است.
شاهد اقبال، رئیس پیشین گروه زبان و ادبیات فارسی، دربارهی علاقهی اقبال به مولانا جلالالدین رومی سخن گفت و افزود که اقبال مولوی را «مرشد و راهنمای» معنوی خود میدانست. اقبال معتقد بود که کتاب مثنوی مولوی بهمانند «قرآن به زبان فارسی» است که سرشار از حکمتهای عمیق اسلامی و عرفانی است و برای اقبال بهعنوان منبعی بیپایان از الهام بهشمار میرفت.
در ادامه، سلطان شاه، مسئول خوابگاه اقبال در دانشگاه جی سی، به اهمیت خواندن قرآن و عشق به پیامبر در اشعار اقبال اشاره کرد و توضیح داد که اقبال جوانان را به مطالعه و درک عمیق آموزههای دینی و پژوهش در این زمینه تشویق میکرد. اقبال علاوه بر جنبههای معنوی، به جوانان توصیه میکرد که در پی دانش باشند و از طریق پژوهش، معرفت خود را افزایش دهند.
دانشجویان با اجرای اشعار اقبال لاهوری، فضای مراسم را با صوتی دلنشین و روحانی همراه کردند و شور و حال خاصی به حاضران بخشیدند. در پایان مراسم، منیب اقبال به پاس تلاشهای اصغر مسعودی در ترویج فرهنگ و زبان فارسی و بزرگداشت شخصیت اقبال، لوح تقدیری به وی تقدیم کرد. این لوح تقدیر، نشانی از قدردانی و احترام به خدمات ارزشمند مسعودی در تقویت پیوندهای فرهنگی میان ایران و پاکستان و گسترش آموزههای اقبال در میان نسل جوان بود.