چشم انداز آتی ایران در زمینه ساخت مسکن به طور فزاینده ای به اهمیت برنامه ریزی استراتژیک در توسعه سکونتگاهی، به ویژه در زمینه مسکن ویلایی اشاره دارد. این روند صرفاً زیبایی شناختی یا بر سبک زندگی ایرانی اسلامی تاکید ندارد بلکه ملاحظات حیاتی مانند امنیت دفاعی، استقلال انرژی و خودکفایی غذایی را نیز در بر می گیرد. مسکن ویلایی که با تراکم کمتر و توسعه افقی شهرها مشخص می شود، مزایای متعددی را ارائه می دهد که می تواند ایمنی شخصی و انعطاف پذیری جامعه را افزایش دهد.
مزیت های استراتژیک مسکن ویلایی را ابتدا باید از دریچه امنیت دفاعی دید. نوع ساختار مسکونی می تواند نه تنها بر ایمنی فردی بلکه بر حفاظت جامعه در برابر تهدیدات مختلف، از بلایای طبیعی تا ناآرامی های اجتماعی تأثیر بگذارد. ویلاهای یک طبقه ذاتاً در برابر خطرات مختلف پایداری بیشتری دارند. طراحی آنها از چالشهای مرتبط با ساختمانهای چند طبقه در مواقع اضطراری مانند آتشسوزی، زلزله یا سیل جلوگیری میکند. با سطوح کمتری برای تخلیه، ساکنان می توانند به سرعت از آن خارج شوند و خطر آسیب دیدگی یا تلفات را کاهش دهند.
در بحث وقوع شرایط جنگی یا تهدید خارجی نیز توسعه افقی شهرها و پخش شدن جمعیت در سطح شهر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر به جای بلندمرتبهسازی در ضاحیه لبنان یا غزه به سمت توسعه ساخت ویلایی مسکن حرکت کرده بودیم؛ قطعا تلفات انسانی جنگی بسیار پایینتر بود و همین امر سبب دست برتر نیروهای مقاومت در جنگ با رژیم صهیونیستی میشد که باید این نکته در بازسازی هر دو منطقه موردتوجه جدی قرار گیرد. همچنین خانههای ویلایی یک طبقه را می توان به گونه ای طراحی کرد که استراتژی های آمادگی اضطراری را در خود جای دهد. فضا را می توان برای تجهیزات اضطراری، پناهگاه ها و سیستم های انرژی تجدید پذیر اختصاص داد. این عناصر طراحی، واکنش سریع و سازماندهی شده را در طول بحران ها، خواه بلایای طبیعی یا تهدیدات انسان ساز، تسهیل می کنند.
خودکفایی در انرژی یکی دیگر از جنبه های استراتژیک مسکن ویلایی است که به طور قابل توجهی انعطاف پذیری و امنیت را افزایش می دهد. با توجه به آسیب پذیری های فزاینده مرتبط با وابستگی جهانی به انرژی، خانوارها به طور فزاینده ای راه حل های انرژی پایدار را در اولویت قرار می دهند. خانه های ویلایی می توانند به راحتی از منابع انرژی تجدید پذیر مانند پنل های خورشیدی و توربین های بادی استفاده کنند. نصب این سیستم ها نه تنها وابستگی به برق شبکه را کاهش می دهد، بلکه می تواند در دراز مدت صرفه جویی مالی را نیز به همراه داشته باشد. در مناطقی که دسترسی به منابع انرژی استاندارد غیرقابل اعتماد است، تولید انرژی خودکفا به یک ضرورت حیاتی تبدیل می شود.
در پایان مزایای استراتژیک ساخت مسکن ویلایی بسیار فراتر از مزایای اقتصادی و طول مدت زمان کمتر ساخت مسکن یا همخوانی آن با معماری ایرانی اسلامی است. با تمرکز بر اهمیت افزایش امنیت دفاعی، ایمنی خانهها، استقلال انرژی و خودکفایی غذایی، مسکن ویلایی به عنوان یک رویکرد اصلی و ایدهآل در بخش توسعه شهرهای کشور نمود پیدا میکند که دولت چهاردهم باید طبق برنامه هفتم توسعه، تمرکز بسیار زیادی بر توسعه افقی شهرها و همچنین عرضه زمین و ساخت مسکن ویلایی داشته باشد.