شناسهٔ خبر: 69693743 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

مدیر حوزه‌های علمیه کشور:

فعالیت ۲ هزار استاد در سطوح مختلف حوزه علمیه

مدیر حوزه‌های علمیه کشور گفت: سال گذشته حدود ۲ هزار استاد در سطوح عالی، خارج و آزاد فعالیت داشته‌اند و تعداد ۴۵۱ کلاس درس خارج فقه و اصول برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، آیت‌الله علیرضا اعرافی در چهاردهمین گردهمایی و مجمع‌عمومی اساتید علوم عقلی حوزه‌های علمیه که پیش از ظهر امروز در سالن همایش‌های امام خامنه‌ای حرم مطهر حضرت معصومه (س) برگزار شد، بیان کرد: فقه پایه و اساس حوزه و تأمین‌کننده سبک زندگی جامعه است.

وی افزود: مراحل علوم عقلی در حوزه قم با پیشینه بالا از مکتب‌های فلسفی و عقلی متفاوتی استفاده کرده است و فلاسفه و حکمای زیادی را در خود جای داد و تربیت کرد.

اعرافی در ادامه با اشاره به اینکه هم‌زمان با رشد حوزه قم، علمای عقل‌گرای بسیاری از نجف به قم منتقل شدند، گفت: علامه طباطبایی (ره) جز بزرگ‌ترین علمای عقل‌گرا هستند که به قم نقل‌مکان کرد و در این شهر مقدس بارور شد.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور قم را در یک‌صد سال گذشته جایگاه فقاهت و کانون تشیع و پذیرای اندیشه‌های بلند فیلسوفان، حکیمان و علمای اخلاق عنوان کرد و ادامه داد: در طول ۱۰۰ سال اخیر حتی حکمای تهران هم به قم منتقل شدند و این انتقال انجام شد و بزرگانی این دانش‌ها را بارورتر کردند و اندیشه فلسفی، عقلی و حکمی در قم بارورتر شد و گسترش یافت.

عضو مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: حوزه قم در دوره رشد علوم عقلی محل آشنایی و ارتباط با فلسفه غربی شد و با روی باز وارد تعامل فعال با پایگاه‌ها و مراکز فلسفی در غرب و کشور شد.

اعرافی در ادامه با بیان اینکه حوزه قم محل بارور شدن افکار و اندیشه‌های علمای بزرگ است، اظهار کرد: در یک‌صد سال اخیر قم پایگاه اصلی علوم اسلامی بوده، ازاین‌رو محل بارور شدن افکار و اندیشه‌های علمای بزرگی از تمامی مشارب بوده است.

وی با اشاره به جایگاه و نقش علوم عقلی و حکمی در حوزه قم، افزود: حوزه متأخر و نوین قم یک حوزه پیشرو و ممتاز شده که پایه‌گذار آن آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری (ره) است که توانسته در قلمرو‌های عقلی و حکمی دستاورد‌های زیادی به ارمغان آورد.

اعرافی در خصوص فعالیت‌های آموزشی فعال حوزه نوین قم گفت: سال گذشته حدود ۲ هزار استاد در سطوح عالی، خارج و آزاد فعالیت داشته‌اند و تعداد ۴۵۱ کلاس درس خارج فقه و اصول برگزار شده است، هم اکنون به‌صورت روزانه بین ۶ تا ۷ هزار درس در حوزه علمیه قم ارائه می‌شود و ۲۷۵ درس تفسیر آزاد در سطوح مختلف وجود دارد.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور در خصوص فعالیت‌های علوم عقلی افزود: ۲۲۷ درس فلسفه و ۶۶ درس کلامی، ۱۷ درس عرفان، در مراکز و مدارس حوزوی قم دایر است و طلاب سطوح مختلف از این دروس بهره‌مند می‌شوند.

اعرافی به رشته‌ها و گرایش‌های مربوطه اشاره و اظهار کرد: در حال حاضر حوزه علمیه دارای رشته‌ها و گرایش‌های متعدد فلسفی، کلامی و عرفان است که در سطح ۳ چهار رشته، در سطح ۴، ۱۴ رشته، در رشته کلام سطح ۳ شش رشته و ۱۲ گرایش، سطح ۴، شش رشته و ۱۶ گرایش وجود دارد و در هر دو بخش بیش از ۱۰ مؤسسه فعال فلسفی، کلامی دوره آموزشی و پژوهشی دارند.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ویژگی‌های علامه طباطبایی (ره) بیان کرد: تولید ادبیات گفتگو با جهت‌گیری درست و فعال که متناسب با زمان بود برآمده از زحمات و تلاش‌های علامه طباطبایی است و ایشان توانست دریچه و پلی برای ارتباط و تولید ادبیات لازم برای ارتباط با دیگر مکاتب فکری ایجاد نماید.

وی ادامه داد: رویکرد فهم و نقد فعال و پاسخگویی به شبهات و مسائل روز جامعه یکی از رویکرد‌ها و جهت‌گیری‌هایی است که در قم متأخر ایجاد شده و امروز به‌روزتر در حال فعالیت است.

اعرافی در پایان تاکید کرد: قم با تلاش علمای بزرگ باعث جریان‌سازی در محور‌های متفاوتی شد که اوج آن کار رهبری انقلاب اسلامی توسط امام خمینی (ره) است.