شناسهٔ خبر: 69692913 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

پرویز: در مسائل فرهنگی نباید تک‌ساحتی پیش رفت

نویسنده و معاون اسبق امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نباید در مسائل فرهنگی، تک‌ساحتی پیش رفت. نباید این تصور را داشته باشیم که یک سازمان می‌تواند کاری کند که اتفاق ویژه‌ای بیافتد. نویسنده و معاون اسبق امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نباید در مسائل فرهنگی، تک‌ساحتی پیش رفت. نباید این تصور را داشته باشیم که یک سازمان می‌تواند کاری کند که اتفاق ویژه‌ای بیافتد.

صاحب‌خبر -

محسن پرویز؛ نویسنده و معاون اسبق امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا، درخصوص اهمیت ترویج موضوع کتاب‌خوانی بیان کرد: نباید در مسائل فرهنگی، تک‌ساحتی پیش رفت. نباید این تصور را داشته باشیم که یک سازمان می‌تواند کاری کند که اتفاق ویژه‌ای بیفتد. معمولاً در مسائل فرهنگی نیازمند همکاری و همراهی مراکز فرهنگی زیادی هستیم. مجموعه فعالیت‌هایی که تعریف می‌شود، می‌تواند تأثیر فرهنگی در جامعه بگذارد.

وی افزود: یکی از مسائل و مشکلاتی که از سال‌های دور درباره موضوع کتاب داشتیم این بود که میزان کتاب‌خوانی جامعه از توقع ما پایین‌تر بوده است. اینکه می‌گویم نسبت به میزان توقعی که داریم برای این است که برخی تلاش می‌کنند به گونه‌ای وانمود کنند که انگار وضعیت کتاب‌خوانی در کشور ما خیلی خراب است. در حالی که این‌گونه نیست و در قیاس با خیلی از کشور‌های دیگر وضعیت کتاب‌خوانی در ایران خوب است و شاید بعضاً بالاتر از برخی از کشور‌ها باشد.

پرویز در ادامه تصریح کرد: به نظر می‌رسد به‌عنوان کشوری با فرهنگ، اصیل و با قدمت که مسائل دانشی یکی از پایه‌های اساسی آن بوده است، هنوز آمار کتاب‌خوانی قانع‌کننده نیست. صداوسیما یکی از حلقه‌هایی است که اگر همراهی کند، باتوجه برنامه‌های کلان کتاب‌خوانی که در کشور تدوین می‌شود، می‌تواند خیلی اثرگذار باشد و به رشد کتاب‌خوانی کمک کند، اما اگر تصورمان این باشد که صداوسیما یا هر سازمان دیگری به تنهایی کاری کند، این درست نیست. اینکه بگوییم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید به تنهایی کاری کند که آمار کتاب و کتاب‌خوانی زیر و رو شود، امکان‌پذیر نیست.

این نویسنده و منتقد ادبی در ادامه عنوان کرد: شاید صداوسیما غفلت ۲۰ سال اخیرش را نسبت به حوزه کتاب تا حدودی جبران کرده و نقش خود را به‌عنوان یکی از حلقه‌های مربوط به ترویج کتاب‌خوانی بهبود بخشیده باشد. به‌عنوان نمونه، آنچه در حوزه کتاب‌خوانی تأکید می‌کنیم، این است که اگر تبلیغ غیرمستقیم کتاب‌خوانی در برنامه‌های نمایشی اتفاق بیفتد، این روند تا حد زیادی نسبت به آن چه در گذشته‌های دور بوده، اصلاح شده است. اگر چه ما هنوز هم اعتقاد داریم که در این بخش جای کار فراوانی وجود دارد، ولی نسبت به نقش فراموش‌شده گذشته، رشد زیادی صورت گرفته است.

پرویز در پاسخ به این سؤال که پیشنهاد شما برای بهبود برنامه‌های صداوسیما در حوزه کتاب چیست، گفت: تأکید می‌کنم که ما برای گسترش کتاب‌خوانی و برطرف کردن مشکلاتی که در این حوزه داریم، نیاز به برنامه کاملی از طرف نهاد‌های مرتبط با برنامه‌ریزی کلان مسائل فرهنگی داریم. این برنامه باید در شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شود. باید آنجا نقش بخش‌های مختلف فرهنگی تعریف شود و هرکسی وظیفه و کار خود را به شکل درست انجام دهد. اگر این حالت کلان را در نظر بگیریم، وظیفه صداوسیما تسهیل‌کننده ترویج کتاب و کتاب‌خوانی خواهد بود.

وی افزود: وقتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جایزه کتاب سال را اهدا می‌کند، بعد از آن باید برنامه‌ای داشته باشد تا کتاب‌هایی را که در این مراسم انتخاب شده‌اند، ترویج دهد و معرفی کند. در این معرفی کتاب بخشی از کار به صداوسیما برمی‌گردد که باید کمک کند تا این معرفی به شکل درست انجام گیرد. اگر جلسات نقد و بررسی هم هست باید به شکل مناسب منعکس شود.

پرویز اضافه کرد: البته صداوسیما می‌تواند خودش هم به‌طور مستقیم به این ماجرا‌ها بپردازد، ولی قاعدتاً در آن بخش‌هایی که مسئولیت برعهده سازمان‌های دیگر است باید امکانات صداوسیما در اختیار دیگر بخش‌های مرتبط باشد.

وی با اشاره به برنامه‌های شورای کتاب صداوسیما گفت: گزارش‌هایی که در جلسه شورای کتاب، بخش‌های مختلف صداوسیما، شبکه‌های مختلف و مسئولان حوزه‌های دیگر صداوسیما ارائه می‌شود نشان‌دهنده توجه صداوسیما به این موضوع است. اگر قرار باشد هرکدام از این مجموعه‌ها و مراکز به‌طور جداگانه مشغول به کار و برنامه‌ریزی باشند، رسیدن به نتیجه مطلوب خیلی سخت خواهد بود.

انتهای پیام/