خبرگزاری میزان – سران اتحادیه اروپا روز چهارشنبه گذشته و پس از قطعی شدن پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، در رسانههای اجتماعی به وی تبریک گفتند، اما احتمالا تعداد کمی از آنها نسبت به تغییر مدیریت آمریکا در زمینه امنیت و تجارت احساس مثبتی داشته باشند.
ترامپ بهوضوح گفته است که اروپاییها باید هزینههای دفاعی خود را بیش از این افزایش دهند؛ او خواهان ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی است و به نظر میرسد که این خواسته خود را پیش ببرد.
چالش ناتو با ترامپ درباره اوکراین
اعضای ناتو از یک دهه پیش متعهد شدند که هزینههای دفاعی را تا دو درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) افزایش دهند و دستیابی به آن تا سال جاری طول کشیده است، زیرا بسیاری از کشورها تا آغاز جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ اقدامی در این زمینه انجام نداده بودند.
اروپاییها مدتهاست که نیاز به تقویت امنیت و دفاع را تشخیص دادهاند، اما این درک با منابع یا اراده سیاسی واقعی آنها مطابقت نداشته است.
ترامپ سال گذشته کنگره آمریکا را تحت فشار قرار داد تا کمک نظامی ۶۱ میلیارد دلاری به اوکراین را به تعویق بیندازد.
وی نسبت به تصویب کمکهای بیشتر ابراز تردید کرده است و بهطور بالقوه اروپاییها را با این لایحه علاوه بر ۴۳.۵ میلیارد یورو (۴۶.۳ میلیارد دلار) که اتحادیه اروپا پیش از این هزینه کرد، ناراحت کرده است.
جنگ تعرفهای میان ترامپ و اروپا
وعده ترامپ برای اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر همه واردات از جمله واردات از اروپا نگرانی بزرگتری خواهد بود.
این وعده ترامپ، حمله به کشاورزی، تولید و تجارت اروپایی است که ممکن است در نهایت احزاب جریان اصلی و ضدسیستم اروپایی را متحد کند.
آنچه برای اروپا معنا خواهد داشت این است که آنها چقدر زمان را صرف کشاندن اختلافها در مقابل سازمان تجارت جهانی و دادگاه دادگستری اروپا خواهند کرد.
به گزارش گاردین، در پیروزی دونالد ترامپ چیزی جز یک خبر بد برای اروپا وجود ندارد؛ تنها سوال این است که این پیروزی برای اروپاییها چقدر بد خواهد شد.
اروپاییها از نظر استراتژیک، اقتصادی و سیاسی از سیاستهای «اول آمریکا» و همچنین از رویکرد غیرقابل پیشبینی و مبادلهای ترامپ به امور جهانی آسیب خواهند دید.
تضعیف ناتو، جسارت ملیگراها، جنگ تجاری فراآتلانتیک و نبرد درباره مقررات اروپایی برای پلتفرمهای رسانههای اجتماعی آمریکا، هوش مصنوعی و ارزهای دیجیتال تنها برخی از خطرهای اصلی ریاستجمهوری دوم ترامپ برای اروپا هستند.
علاوه بر این، اروپا در خطر تحت فشار قرار گرفتن در تعمیق درگیری تجاری آمریکا و چین قرار دارد.
شکنندگی بزرگ برای اروپا با پیروزی ترامپ
چشمانداز تنش شدید روابط فراآتلانتیک، اروپا را در شکنندگی بزرگی گرفتار میکند؛ اقتصادهای اروپایی از نظر نوآوری، سرمایهگذاری و بهرهوری از آمریکا عقب هستند و در اثر بحرانهای سیاسی ضعیف شدهاند؛ علاوه بر این پوپولیستهای راستگرا در سراسر اروپا در حال افزایش هستند.
در صورتی که دولت جمهوریخواه آمریکا تعرفههای تهدید شده بر تمامی کالاهای اروپایی را ادامه دهد، مشخص نیست که آیا کشورهای اتحادیه اروپا میتوانند در دفاع از منافع مشترک متحد شوند یا خیر.
دونالد تاسک، نخستوزیر لهستان، یکی از سران راستمیانه اتحادیه اروپا، بهتازگی گفت که «دوران برونسپاری ژئوپلیتیکی به پایان رسیده است»؛ او گفت که اروپا باید بالاخره رشد کند و به قدرت خود ایمان بیاورد.
فرانسه مدتهاست که برای چنین «استقلال استراتژیک» تلاش میکند، اما بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا نسبت به هر چیزی که میتواند پیوند فراآتلانتیک را تضعیف کند، محتاط هستند.
کشورهای اتحادیه اروپا سیاست تجاری را با هم انجام میدهند، بنابراین کمیسیون اروپا هفتهها یک تیم پشتیبان برای بازگشت احتمالی ترامپ آماده کرده است و راههایی را برای مقابله سریع و سخت در صورت لزوم در هر اختلاف تعرفهای آماده میکند.
اما روشن نیست که آیا اورسولا فون درلاین میتواند ۲۷ کشور اتحادیه اروپا را در پشت یک خط مشترک مدیریت کند یا خیر.
ممکن است تقلای نامطلوب با واشنگتن که در دوره قبلی ریاستجمهوری ترامپ وجود داشت، برای جلب لطف کاخ سفید و تلاش برای تضمین شرایط بهتر برای کشورهای اروپایی، شاید در ازای خرید بیشتر تسلیحات آمریکایی، تکرار شود.
تأثیر دومین دوره ریاستجمهوری ترامپ بر سیاست داخلی اروپا ممکن است به همان اندازه تجارت و روابط بینالملل آسیبرسان باشد.
انتهای پیام/