سه تن از نزدیکان ترامپ به نیویورک تایمز گفته اند که انتظار میرود ترانپ مارکو روبیو سناتور فلوریدا را به عنوان وزیر خارجه معرفی کند. آنها گفته اند ترامپ ممکن است دقیقه نود نظرش را تغییر دهد، اما تا الان احتمال انتخاب روبیو بیشتر از بقیه بوده است.
مارکو روبیو کیست؟
روبیو در سال ۲۰۱۰ به عنوان نماینده سنا انتخاب شده و در سیاست خارجی مواضع سختی علیه چین، ایران، ونزوئلا و کوبا دارد.
روبیو یک سیاستمدار آمریکایی و از اعضای حزب جمهوری خواه است. او در ۲۸ می ۱۹۷۱ در میامی فلوریدا از پدر و مادری مهاجر کوبایی به دنیا آمد. روبیو از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸ رئیس مجلس ایالت فلوریدا بود.
او در طول مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۱۶ خود برای نامزدی ریاست جمهوری جمهوری خواهان، شهرت ملی به دست آورد، و خود را به عنوان یک محافظه کار معرفی کرد و از سیاست خارجی قوی، اقتصاد بازار آزاد و مواضع سنتی در مورد مسائل اجتماعی حمایت کرد. از جمله مواضع اجتماعی او، بیانیههایی علیه ازدواج همجنسگرایان و سقط جنین است. اگرچه روبیو نامزدی را در برابر دونالد ترامپ از دست داد، اما همچنان به دلیل مواضع تندش در سیاست خارجی، مهاجرت و امنیت ملی، به عنوان یک چهره برجسته در سیاست آمریکا باقی ماند.
او یکی از منتقدان سرسخت رژیمهای کوبا و ونزوئلا بوده و حمایت قاطعی از اپوزیسیون کشورهایی مانند ایران کرده است. او معتقد است چین به هیچ عنوان شریک آمریکا نیست بلکه یک رقیب استراتژیک است روبیو بارها به طور مستقیم مواضع خود را علیه تهران اعلام کرده است. در این گزارش تندترین بیانیههای او علیه ایران جمع آوری شده است.
۱- برجام خطرناکترین شکست دیپلماتیک تاریخ آمریکاست
مارکو روبیو از مخالفان سرسخت برجام است. او استدلال کرده که این توافق به ایران اجازه میدهد که به تدریج به سلاح هستهای دست یابد و به طور کامل مسائل دیگر فعالیتهای منطقهای ایران را پوشش نمیدهد. روبیو مکرراً خواستار تحریمهای شدیدتر و تدابیر سختگیرانهتر برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای شده است.
او سال ۲۰۱۵ در یک مصاحبه گفته بود: توافق دولت اوباما با ایران یکی از خطرناکترین شکستهای دیپلماتیک تاریخ آمریکا بود. این توافق به ایران اجازه میدهد که برنامه هستهای خود را ادامه دهد در حالی که هیچ محدودیتی برای توانایی آن در توسعه سلاحهای هستهای وجود ندارد.
۲- ایران بزرگترین حامی تروریسم در جهان است
روبیو مدعی است که ایران "رهبر بزرگترین دولت حامی تروریسم در جهان" است. او بارها مدعی شده که نفوذ ایران در خاورمیانه باعث بیثباتی در این منطقه شده و تهدیدی مستقیم برای متحدان ایالات متحده، از جمله اسرائیل، محسوب میشود.
او سال ۲۰۱۶ مدعی شده بود: «ایران بزرگترین دولت حامی تروریسم در جهان است و گروههای افراطی خشونتبار را در سراسر جهان، از حزبالله تا حماس و شبهنظامیان شیعه در عراق و فراتر از آن، تأمین مالی میکند.»
۳- نفوذ ایران بر تنگه هرمز قابل تحمل نیست
روبیو به طور مکرر سیاستهای ایران در خاورمیانه را مورد انتقاد قرار داده، و مدعی دخالتهای ایران در درگیریهای سوریه، عراق و یمن است. او معتقد است نفوذ ایران بر تنگه هرمز که یک نقطه مهم دریایی برای حمل و نقل جهانی نفت است، قابل تحمل نیست.
مارکو روبیو سال ۲۰۱۸ مدعی شده بود "ایران به نیروی مسلط در خاورمیانه تبدیل شده است، که از طریق نیروهای نیابتی، گروههای تروریستی و ارتش خود برای گسترش نفوذ خود در این منطقه تلاش میکند و منافع ایالات متحده و امنیت متحدان ما را تهدید میکند.»
۴- نباید تحریمها علیه ایران را لغو کنیم
روبیو خواستار حفظ و افزایش تحریمهای اقتصادی علیه ایران، به ویژه پس از توافق هستهای بوده است. او مدعی است که لغو تحریمها تنها به تقویت جمهوری اسلامی میانجامد و به آن اجازه میدهد تا تروریسم را تأمین مالی کرده و منطقه را بیشتر بیثبات کند.
سناتور فلوریدا سال ۲۰۱۶ در یک گفتگوی رسانهای مدعی شده بود «ما نباید تحریمها علیه ایران را لغو کنیم. این تحریمها تنها ابزاری هستند که ما برای وارد آوردن فشار واقعی بر رژیم ایران داریم، رژیمی که بارها و بارها نشان داده که به خوبی نیت ندارد.»
۵- از مبارزه مردم ایران علیه دولت حمایت میکنیم
مارکو روبیو جزو مقامات آمریکایی است که در جریان اعتراضات داخلی در ایران بارها ادعاهایی در حمایت از مردم ایران مطرح کرده است. او رفتار دولت ایران با معترضان، مخالفان سیاسی و اقلیتهایی مانند بهاییها و کردها را محکوم کرده و از تغییر رژیم در ایران حمایت کرده است.
روبیو سال ۲۰۱۷ در جریان اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ مدعی شده بود "مردم ایران حق دارند در آزادی و کرامت زندگی کنند، اما رژیم ایران این حق اساسی را از آنها دریغ کرده است. ما در مبارزه مردم ایران علیه دولتی سرکوبگر و فاسد با آنها همراه هستیم.»
۶- آمریکا نباید به برجام برگردد
به عنوان عضو کمیته روابط خارجی سنا، روبیو به شدت از تصمیم ترامپ برای خروج از توافق هستهای ایران در سال ۲۰۱۸ حمایت کرد. او از کمپین "فشار حداکثری" دولت ترامپ که شامل بازگرداندن تحریمها علیه ایران بود، تمجید کرده و خواستار ادامه انزوای ایران شده است.
او سال ۲۰۱۸ بعد از خروج آمریکا از برجام گفته بود: ایالات متحده نباید به توافق هستهای ایران بازگردد. در عوض، ما به استراتژی جامعتری نیاز داریم که شامل تحریمهای اقتصادی، فشار دیپلماتیک و حمایت از مردم ایران در جستجوی آزادی باشد.»
۷- تجارت اروپا با ایران به معنای حمایت از تروریسم است
روبیو همچنین به شدت از کشورهای اروپایی، روسیه و چین برای ادامه تعاملات تجاری با ایران انتقاد کرده، به ویژه پس از خروج ایالات متحده از توافق هستهای. او مدعی شده که این کشورها با ادامه همکاری با ایران، رفتارهای بد آن را تشویق میکنند.
مارکو روبیو سال ۲۰۱۹ گفته بود: اروپاییها و دیگر کشورهایی که به تجارت با ایران ادامه میدهند، عملاً از رژیمی حمایت میکنند که بزرگترین حامی تروریسم در جهان است و میخواهد خاورمیانه را بیثبات کند.
۸- اقدامات ایران علیه منافع آمریکا و متحدانش نباید بی پاسخ بماند
روبیو به طور مداوم اقدامات نظامی ایران را محکوم کرده است؛ او ایران را به خاطر سرنگونی پهپادهای آمریکایی، حملات به متحدان آمریکا و درگیریهای نظامی در خلیج فارس مورد اعتراض قرار داده و از پاسخهای نظامی ایالات متحده، از جمله حملات هوایی و گشتزنیهای دریایی، به منظور بازدارندگی از تهاجمات ایران حمایت کرده است.
روبیو سال ۲۰۱۹ مدعی شده بود: اقدامات تحریکآمیز ایران در تنگه هرمز و علیه متحدان ما نباید بدون پاسخ بماند. ایالات متحده باید به وضوح اعلام کند که هرگونه حمله به داراییهای آمریکایی با واکنش سریع و قاطع نظامی روبرو خواهد شد
۹- دخالت ایران در سوریه و عراق چالشی برای منافع آمریکاست
روبیو ایران را به خاطر نقشی که در جنگ داخلی سوریه یا حمایت از شبهنظامیان شیعه عراق داشته متهم کرده و خواستار اقدام ایالات متحده برای مقابله با این اقدامات شده است، که آن را تلاشهایی برای گسترش نفوذ ایران و بیثبات کردن منطقه میداند.
او سال ۲۰۱۷ مدعی شده بود که دخالت ایران در سوریه و عراق یک چالش مستقیم برای منافع ایالات متحده و امنیت متحدان ما است. ما باید ایران را برای نقش آن در این درگیریها و حمایت از تروریسم پاسخگو کنیم.
۱۰- ایران باید در جهان منزوی شود
روبیو برای سیاست خارجی تهاجمیتر ایالات متحده نسبت به ایران حمایت کرده و از انزوای بینالمللی تهران پشتیبانی کرده است. او از تلاشها برای متقاعد کردن کشورهای دیگر و سازمانهای بینالمللی به اعمال تحریمهای جدید علیه ایران و محدود کردن دسترسی آن به سیستمهای مالی جهانی حمایت کرده است.
این سناتور جمهوری خواه سال ۲۰۱۸ گفته بئد: ایران باید از جامعه بینالمللی جدا شود و دسترسی آن به سیستم مالی جهانی باید قطع شود. اقدامات رژیم نشان میدهد که هیچ علاقهای به صلح یا دیپلماسی ندارد.
۱۱- دیدار با رضا پهلوی
شاید مهمترین اقدام ضد ایرانی مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه ایالت فلوریدا، دیدار او با رضا پهلوی باشد. این دیدار در شرایطی صورت گرفت که موج اعتراضات در ایران به دنبال مرگ مهسا امینی در سال ۲۰۲۲ شدت گرفته بود. روبیو، در این ملاقات از ادامه فشارهای سیاسی و اقتصادی علیه ایران حمایت کرد و بر لزوم حمایت جامعه جهانی از خواستههای مردم ایران برای تغییر و اصلاحات تأکید کرد. این دیدار بخشی از تلاشهای گستردهتر برای افزایش فشار بر ایران بود.
بیانیههای مارکو روبیو علیه ایران همواره بر لزوم مقابله با جاهطلبیهای منطقهای ایران، برنامه هستهای آن و نقض حقوق بشر در این کشور تأکید داشته است. او غالباً خواستار سیاستهای تهاجمیتر ایالات متحده بوده، از جمله حفظ یا افزایش تحریمها، حمایت از گروههای مخالف ایرانی و مقابله با اقدامات نظامی ایران در خاورمیانه. در طول دوران حرفهای خود، روبیو همواره ایران را تهدیدی بزرگ برای امنیت ملی ایالات متحده، اسرائیل و ثبات خاورمیانه میدانسته است.
منبع: رویداد 24