شناسهٔ خبر: 69684490 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

روزنامه‌های امروز در یک نگاه؛

خرد جمعی به جای تکروی پوپولیستی

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _سه‌شنبه بیست‌ودوم آبان ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.‌

خرد جمعی به جای تکروی پوپولیستی

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «خرد جمعی به جای تکروی پوپولیستی» نوشت: چرا دولت تصمیم گرفت به قیمت خاموشی، مازوت‌سوزی را متوقف کند؟ مگر پیش‌بینی نمی‌شد که خاموشی‌ها باعث نارضایتی می‌شود و برخی تلاش خواهند کرد این نارضایتی را به پای ناکارآمدی دولت بگذارند؟ بهتر نبود که مانند گذشته، مازوت‌سوزی ادامه پیدا کند تا مردم برق داشته باشند و وقتی هم که هوا غیرقابل تنفس شد، اعلام کنند: اصلاً مازوت‌سوزی نداریم! چرا دولت مسعود پزشکیان این راه ساده، یعنی پاک کردن صورت مسئله ناترازی برق را انتخاب نکرد و به جای آن، راه دشوار، پرمسئولیت و طعنه‌برانگیز خاموشی را انتخاب کرد؟ خاموشی، یعنی اذعان به اینکه ایران مشکل ناترازی برق دارد و این مشکل را نمی‌توان زیر فرش سیاست پنهان کرد. رئیس‌جمهور پاسخ این سؤال‌ها را داده است.

پزشکیان دیروز در دیدار جمعی از اقتصاددانان گفت: «بنده به مردم قول می‌دهم که در مسیر اصلاح ساختارها، صادقانه با آنان سخن بگویم و به آنان اطمینان می‌دهم همانگونه که تاکنون هیچ‌گاه دروغ نگفته‌ایم، پس از این نیز هرگز از من دروغ نخواهند شنید.» حل مسئله، هزینه دارد و اولین هزینه، صداقت با مردم و به میدان آوردن آبرو است، آن هم حالا که مسئله‌های ایران پیچیده، تودرتو و چندبعدی شده‌اند. حتی بالاتر از آن، ایران، امروز حتی در مرحله حل مسئله هم قرار ندارد، بلکه در مرحله شناخت و کشف مسئله قرار دارد.

طی سال‌های طولانی، یا مسئله‌ها ساده‌انگاری می‌شد، یا راه‌حل‌های دم‌دستی و مقطعی برای آنها ارائه می‌شد یا اصلاً وجود آن انکار می‌شد. حالا، وقتی پس از آن همه سال تکرار این حرف که مسئله‌های ما چیزی نیست و می‌شود با یک دستور حل کرد، اگر کسی بخواهد نشان دهد اتفاقاً معضلات ما پیچیده هستند و ما هنوز نتوانسته‌ایم پیچیدگی آن‌ها را به‌درستی بشناسیم، طبیعتاً باید هزینه‌های سیاسی سنگینی بپردازد؛ اولین بخش این هزینه‌های سیاسی، آبروی دولت و رئیس‌جمهور است. وقتی پزشکیان و دولت پذیرفتند که به قیمت خاموشی‌های دوره‌ای، مازوت‌سوزی را متوقف کنند تا سلامت و جان بیش از ۱۲ میلیون ایرانی را در چهار کلان‌شهر تهران، کرج، اراک و اصفهان به مخاطره نیندازند، در عمل با صداقت تمام عمل کرده و آبروی خود را وسط گذاشتند. ولو اینکه این وسط عده‌ای هم بخواهند برچسب ناکارآمدی به دولت بچسبانند!

خرد جمعی به جای تکروی پوپولیستی

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بازگشت به شمال ممنوع‌» نوشت: حزب‌الله عصر دیروز با بزرگ‌ترین حمله موشکی به حیفا که در آن دست‌کم ۹۰ موشک به طور همزمان، طی حدود ۱۵ دقیقه شلیک شد، تصمیم رژیم صهیونیستی برای کاهش محدودیت‌های زندگی و بازگشت زندگی به حالت عادی در شمال را بی‌معنا کرد. منابع اسرائیلی تأیید کرده‌اند که حمله دیروز عصر، بزرگ‌ترین حمله موشکی از زمان آغاز جنگ بوده و چندین خودرو و ساختمان در آتش سوختند.

یک روز بعد از حمله هوایی رژیم صهیونیستی به منطقه زینبیه دمشق که چند عضو حزب‌الله شهید شدند، دیروز حمله موشکی گسترده از لبنان به مناطقی در شمال فلسطین اشغالی از جمله حیفا و عکا انجام شد. به گزارش المیادین، در پی حمله گسترده موشکی از لبنان به فلسطین اشغالی، آژیر خطر در بخش‌های وسیعی از اراضی اشغالی به صدا درآمده است. ارتش رژیم صهیونیستی شلیک ۸۰ فروند موشک از لبنان به سمت منطقه حیفا را تأیید کرده که به این ترتیب، تعداد کل موشک‌های شلیک شده را طی روز دوشنبه به نزدیک ۱۵۰ موشک می‌رساند.

خرد جمعی به جای تکروی پوپولیستی

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «سوخت نیروگاه‌ها چرا تأمین نشد؟ ضرورت پاسخگویی وزرای نفت و نیرو» نوشت: برای نخستین بار به دستور دولت خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده در بخش خانگی، در میانه پاییز اعمال شده است. از سوی مسئولان دولتی، این‌طور ادعا شد که سلامت مردم از تولید برق با مازوت و آلودگی هوای ناشی از آن مهم‌تر است؛ بنابراین سه نیروگاه تولید برق با مازوت دست از کار می‌کشند و در عوض خاموشی‌های روزانه دو ساعته در کل کشور اجرایی می‌شود.

اما خیلی زود مشخص شد که این توجه به سلامت مردم، ربط زیادی به اعمال خاموشی‌های سراسری نداشته و علت اصلی خاموشی پاییزه دلیل دیگری دارد.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی علت تصمیم دولت برای قطعی برق را کاهش ذخایر گازوئیل و نفت‌کوره نیروگاه‌ها و افزایش ناترازی گاز اعلام کرده است.

آدرس غلط و تکالیف بر زمین مانده

«مالک شریعتی» عضو کمیسیون انرژی مجلس هم ضمن اشاره به «قطعی برق»، گفت: اعلام جدول خاموشی به بهانه حذف مازوت و کاهش آلودگی آدرس غلطی است که دولت می‌دهد.

خرد جمعی به جای تکروی پوپولیستی

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود با تیتر «غایبان میدان حکمرانی» نوشت: یکی از چالش‌های اقتصاد ایران، تعمیق شکاف بین‌نسلی بوده که نمود آن در عرصه حکمرانی نیز مشاهده می‌شود. درحالی‌که در شرایط کنونی، عمده چالش‌ها بر نسل‌های جوان تحمیل شده است، اما این نسل‌ها عمدتاً در حکمرانی غایب بوده و تصمیمات اصلی و سیاست‌گذاری‌ها، از سوی نسل‌های میانسال و کهنسال اتخاذ می‌شود. به نظر می‌رسد که ترجیحات این نسل‌ها متفاوت بوده و این موضوع در سیاستگذاری رایج نیز اثرگذار بوده است.

اما از نگاه کارشناسان، جمعیت «غالب» در عرصه سیاستگذاری باید به مرور، شرایط را برای ورود جمعیت «غایب» به این عرصه فراهم کنند. از نگاه کارشناسان، اصرار بر تداوم سیاست‌های گذشته و تشدید گسل‌های بین‌نسلی می‌تواند پیامدهای مخربی در آینده کشور داشته باشد و نیاز به خانه‌تکانی در عرصه سیاست‌گذاری وجود دارد.

خرد جمعی به جای تکروی پوپولیستی

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود با تیتر «رتوش خاموشی‌» نوشت: دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش‌های مجلس روز گذشته در گزارشی تحت عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور: تبصره ۳ نفت و روابط مالی آن با دولت»، به تحلیل وضعیت بودجه سال ۱۴۰۴ پرداخت. این گزارش ۴۳ صفحه‌ای از جمع‌بندی نظرات کارشناسی، نشان می‌دهد ایران با ناترازی‌های گسترده در تمام حامل‌های انرژی، از جمله گاز طبیعی، برق و بنزین روبه‌رو است.

ناترازی گاز طبیعی، سوخت مایع و عدم مدیریت مصرف

در سال ۱۴۰۱ ناترازی گاز طبیعی در اوج مصرف به ۳۱۵ میلیون متر مکعب در روز رسید و با افزایش دما در سال ۱۴۰۲، این مقدار به حدود ۲۸۰ میلیون متر مکعب کاهش یافت اما همچنان در ماه‌های سرد سال چالش ناترازی گاز طبیعی وجود دارد. همچنین مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌های حرارتی افزایش و ذخایر گازوئیل و نفت‌کوره نیروگاه‌ها در نیمه اول سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.

گزارش مرکز پژوهش‌ها به وجود کسری در تأمین بنزین نیز اشاره دارد و تاکید می‌کند که بی‌توجهی به سیاست‌های مدیریت مصرف منجر به واردات اجباری و خرید محصولات داخلی شده است. از این رو، انتظار می‌رود که لایحه بودجه با در نظر گرفتن وضعیت ناترازی انرژی و چالش‌های آن، راهکارهایی برای مدیریت و کاهش این ناترازی ارائه دهد.