جوان آنلاین: مدیر عامل بانک خون بندناف رویان با بیان اینکه سلولهای بنیادی خون بندناف و ضمائم زایمانی به عنوان زباله بیولوژیکی دور ریخته میشوند، گفت: این در حالی است که ضمائم زایمانی ارزشمند هستند و در صورتی که ذخیره شوند در حوزه پزشکی کاربرد دارند.
مرتضی ضرابی، مدیر عامل بانک خون بندناف رویان گفت: سلولهای بنیادی خون بندناف و ضمائم زایمانی به عنوان زباله بیولوژیکی دور ریخته میشوند، اما بررسیها بیانگر این است که ضمائم زایمانی و سلولهای بنیادی خون بندناف، زباله بیولوژیکی نیستند؛ بلکه ضمائم ارزشمندی هستند و در صورتی که ذخیره شوند، در حوزه پزشکی کاربرد دارند. مدیر عامل بانک خون بندناف رویان ضمن گرامیداشت مرحوم کاظمی آشتیانی اظهار کرد: مرحوم کاظمی آشتیانی، بنیانگذار پژوهشگاه رویان، بنیانگذار تحقیقات سلولهای بنیادی و بانک خون بند ناف بود. شرکت فناوری بنیاختههای رویان در سال ۱۳۸۴ با هدف تأمین سلولهای بنیادی مورد نیاز مراکز پیوند راهاندازی شد.
ضرابی درباره کاربرد سلولهای بنیادی توضیح داد: اگر سلولهای بنیادی میتوانند جایگزین سلولهای بدن در بافتهای آسیبدیده شوند، میتوانند در درمان بیماریهای مختلف اثرگذار باشند. سلولهای بنیادی خونساز در بیماریهایی که منشأ خونی دارند، کاربرد دارند و سلولهای بنیادی غیر خونساز نیز در بیماریهایی که منشأ عصبی دارند، قابلیت کاربرد دارند.
مدیر عامل شرکت فناوریبنیاخته رویان ادامه داد: سلولهای خونساز برای درمان بیماریهایی مانند سرطان خون، تالاسمی، نقص سیستم ایمنی و کمخونیهای مادرزادی استفاده میشوند. همچنین سلولهای بنیادی غیرخونی میتوانند برای بیماریهای عصبی و بیماریهای ارتوپدی استفاده شوند که این موضوع در حال سپری کردن کارآزمایی بالینی است و محققان امیدوارند بتوانند از این سلولها برای درمان بیماری استفاده کنند. او ادامه داد: همچنین موفق به ایجاد بانکهایی از سرم خون بندناف و پلاسمای خون بندناف شدهایم که در امور تحقیقاتی و درمانی کاربرد دارد. یکی از مهمترین بانکهای شرکت فناوری بنیاخته رویان، بانک اطلاعاتی HLA است که نمونه مناسب را از میان ۲۳۰هزار نمونهای خون بندنافی که ذخیره کردهایم برای پیوند انتخاب کنیم. مدیر عامل شرکت فناوری بنیاخته رویان گفت: تنها بانک ذخایر ژنتیک هستیم که توانستهایم بانک خون بند ناف، بانک سلول بنیادی مغز استخوان، بانک سلول بنیادی خون محیطی، بانک سلول بنیادی غیرخونی بند ناف، بانک سلولهای بنیادی پالپ دندان، بانک HLA، پلاسمای خون بند ناف، بانک سلولهای غیرخونی بندناف را درکنار یکدیگر ذخیره کنیم و به مراکز پیوند و تحقیقاتی ارائه دهیم.
مدیر عامل شرکت فناوریهای بنیاخته رویان در ارتباط با بومیسازی دانش فنی بانک خون بندناف توضیح داد: در حال حاضر، دانش فنی دستیابی به منابع، امکان تمایز، استفاده تحقیقاتی و درمانی و نگهداری طولانی مدت بیش از ۲۰سال در این بانک بومیسازی شدهاست.
ضرابی با بیان اینکه ذخیره سلولهای بنیادی از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: اگر بخواهیم نمونه برای پیوند بیماران نیازمند را از سایر کشورها وارد کنیم، وزارت بهداشت میبایست برای هر نمونه بیش از ۴۰هزار یورو پرداخت کند.
ضرابی درباره کاربرد سلولهای بنیادی برای درمان بیماریها نیز گفت: سلولهای بنیادی، پتانسیل درمان ۸۰ بیماری را دارد. منظور از پتانسیل سلولهای بنیادی برای درمان بیماریها این است که اگر بتوان یک سلول بنیادی را جایگزین سلول یا بافت آسیبدیده کنیم، میتوان به درمان آن بیماری فکر کرد. به طور مثال در مواجهه با افرادی که مبتلا به تالاسمی هستند، گفته میشود که سلولهای بنیادی را از فردی که بیمار با او تطابق ژنتیکی دارد، سلولهای بنیادی خونساز را دریافت کنند و به بیمار پیوند زنند.
درمان ۸۰ بیماری با خون بندناف
صاحبخبر -
∎