به گزارش خبرنگار ایلنا سید جواد حسینی، رییس سازمان بهزیستی در نشست خبری این سازمان پیرامون دختر کاشمری گفت: خانم دختر ما، مهسا که متولد ۱۳۹۲ هست، به سببعدم صلاحیت والدین در نیمه سال ۱۴۰۰ به همراه برادری که پنجساله است، از خانواده زیستیاش جدا میشود و در اسفند همان سال حکمعدم صلاحیت والدین زیستیاش توسط دستگاه قضایی صادر میشود. بنابراین این دو کودک، یک مهسا و یک پسر پنجساله و مهسا، از ناحیه دستگاه قضایی صلاحیت خانوادهشان سلب میشود. بنابراین به مراکز شبانهروزی نگهداری کودکانی که ما داریم، ، منتقل میشوند. مراکز نگهداری ما در استان خراسان رضوی یکی در شهرستان بینالود و دیگری در شهرستان گناباد است.
وی افزود: نکته دوم این است که خانوادهای بر اساس همان سامانهای که داریم، تقاضای فرزندپذیری میکند از شهرستان کاشمر. این خانواده در سامانه ثبتنام میکند و مراحل نیز طی میشود. یعنی وقتی این خانواده ثبتنام میکند، مصاحبه اولیه توسط کارشناس بهزیستی شهرستان صورت میگیرد. در کاشمر بازدید مددجو انجام میشود توسط مؤسسه مثبت زندگی ما و گواهیعدم سوءپیشینه صادر میشود. همچنین گواهی سلامت جسم و روان نیز صادر میشود. در جلسات مشاوره فرزندپذیری به مدت سه جلسه انجام میشود و دریافت نظر روانشناس و روانپزشک هم دارد. تاییدیه روانپزشک و روانشناس دریافت میشود و نهایتاً:
حسینی اضافه کرد: واحد مددکاری ما اینها را به مجتمع قضایی مشهد معرفی میکند و پس از اخذ قرار آزمایشی فرزندخواندگی که به دادگاه معرفی میشوند، روند واگذاری کودک پسر به خانواده بر این اساس شکل میگیرد. یعنی با طی مراحل کاملاً قانونی.که در نهایت در تاریخ ۱۲/۰۳/۱۴۰۳به دستور معاون محترم دادستان این پسر پنج ساله به خانواده متقاضی تحویل میشود. اما در ارتباط با خانم گلستانی که در مرکز گناباد بودند.
رییس سازمان بهزیستی همچنین اضافه کرد: پس از چهار جلسه دیدار متقاضیان، یعنی این که بعداً همین خانواده متوجه میشود خواهر این کودک در مرکز نگهداری ماست و به فرزندخواندگی قبول شده است. بنابراین ملاقاتهای آنجا انجام میشود. و بالاخره در تاریخ۲۸/۰۴/۱۴۰۳ باز با حکم قضایی، این دختر هم به عنوان فرزندخوانده آزمایشی به مانند همان پسر به خانواده تحویل میشود.
حسینی در تشریح روند فرزندخواندگی گفت: روند کاری به این صورت است که پس از واگذاری کودک در دوره آزمایشی، طبیعتاً بازدیدهای مددکاران ما و مشاوران ما از این خانواده صورت میگیرد.طبق روال مذکور، این دوره آزمایشی باید تأیید شود و پیوندها برقرار گردند. در بازدیدهایی که انجام میشود، مشاوران و مددکاران ما متوجه اختلاف بین مادر این خانواده و دختر میشوند. به عبارتی، احساس و درک مشاهدات آنها نشان میدهد که بین این دو ناسازگاری وجود دارد. هر دو، دختر و مادر، این ناسازگاری را ابراز میکنند. این گزارش به شهرستان ارسال میشود و شهرستان نیز آن را به استان منتقل میکند. معاون اجتماعی سازمان بهزیستی استان، این گزارش را به کارشناسان میسپارد تا وضعیت را مورد بررسی قرار دهند. در حال بررسی هستند که متأسفانه، کودک توسط خانواده فرزندپذیر در صبح روز چهارشنبه۰۹/۰۸/۱۴۰۳، با علائم کودکآزاری به بیمارستان کاشمر منتقل میشود و پس از چند ساعت، خانم گلستانیزاده، یازده ساله، فوت میکند.
وی همچنین افزود: در توضیحاتم، رویکردم این است که اقدامات خود را در سه جنبه توصیف کنم. یکی جنبه قضایی است که در آن، سازمان بهزیستی همکاری نزدیکی با دستگاه قضایی برای پیگیری پرونده دارد. این همکاری در حال حاضر نیز ادامه دارد و ما با دستگاه قضایی همگام هستیم. از این جهت هیچ مشکلی وجود ندارد و در انتظار نظر پزشک قانونی هستیم که هنوز ارائه نشده و دستگاه قضایی حکم خواهد داد و حکم دستگاه قضایی برای ما تعیین کننده است. این اصل قضیه است، زیرا بلافاصله متهمان دستگیر شدند و خانواده در حال حاضر در بازداشت هستند. دستگاه قضایی نیز در حال بررسی پرونده است و این اطلاعات را خود دستگاه قضایی اعلام خواهد کرد.
حسینی اضافه کرد: دومین جنبه، فعالیتهای همکاران ما در سازمان بهزیستی است که از دو منظر قابل بررسی است: اول، آیا فرآیندهای ما برای فرزندخواندگی به درستی انجام شده یا با مشکلاتی مواجه است؟ ممکن است کسی به ما بگوید که در فرآیندهای ما اشکالاتی وجود دارد که ممکن است به چنین مشکلاتی منجر شود. در یک موقع هم ممکن است با اشکالات فردی مواجه باشیم. این فرآیند اشکالی ندارد. من مددکار یا مدیر یا معاون در انجام وظیفهام بر اساس آن فرآیند دچار مشکل میشوم. ما از هر دو منظر به موضوع نگاه کردیم. لذا توضیحات ما در این قالب، اقدامات را به طور مختصر و دقیق خدمت شما ارائه خواهد داد.
رییس سازمان بهزیستی همچنین گفت: مدیران نظارتی ما در استان خراسان رضوی به شهر کاشمر سفر میکنند و از نزدیک ماجرا را بررسی مینمایند. در تاریخ شنبه ۱۲/۰۸/۱۴۰۳تیمی متشکل از مدیرکل بهزیستی استان، معاون امور اجتماعی، رئیس اداره حراست، کارشناس مسئول و کارشناس مسئول فرزندخواندگی و جانشین مسئول امور حقوقی بهزیستی استان خراسان رضوی به شهرستان کاشمر میروند. این تیم با فرماندار، دادستان و رئیس دادگستری ملاقات کرده و موضوع را مورد بررسی کارشناسی قرار میدهند.ما به این اقدامات اکتفا نکردیم و بلافاصله یک تیم کشوری متشکل از کارشناسان معاونت اجتماعی و بازرسی ما از سازمان بازرسی کل کشور در روزهای دوشنبه و سهشنبه به محل وقوع این حادثه در کاشمر میرود.
حسینی در بخش دیگری از سخنانش افزود: متاسفانه گزارش ناسازگاری میان خانواده و دختر نه از سوی رئیس شهرستان و نه از سوی معاون اجتماعی استان به حدی که باید جدی تلقی میشد، مورد توجه قرار گرفت و مداخلات مؤثر حرفهای انجام نشد. به همین دلیل، خدمت شما عرض میکنم که بلافاصله پس از دریافت این گزارش، پنج تن از کارکنانی که در این مسئله در حلقه خدماترسانی به نظر ما کوتاهی کردند، به هیئت تخلفات کمیته تخلفات اداری ارجاع داده شدند و امروز جلسهای در این خصوص تشکیل خواهد شد تا مراحل قانونی آن برای برخورد با این کوتاهیها طی شود.
رییس سازمان بهزیستی همچنین از دیگر اقدامات این سازمان در واکنش به این اتفاق تلخ گفت: این اقدام به منظور برخورد با اشتباهات فردی و همچنین برکناری دو تن از مدیران، شامل یک معاون اجتماعی استان ودیگری رئیس بهزیستی شهرستان، از سوی مدیرکل استان انجام خواهد شد. این تصمیم به دلیل قصورهایی است که در انجام وظایف خود داشتهاند. باید تأکید کنم که این به معنای عدم انجام وظیفه نیست، بلکه از نظر ما باید موضوع را جدیتر میگرفتند.
وی افزود: ما به لحاظ مدیریتی دو تن از این افراد را برکنار کرده و پنج نفر دیگر را به هیئت تخلفات اداری ارجاع دادهایم تا مراحل قانونی آن طی شود. این به لخاظ برخورد فردی؛ که دستگاه قضایی در حال پیگیریست به لحاظ مدیریتی دو نفر برکنار شدهاند و به لحاظ قصور کارکان هم پروندهها در هیئت تخلفات اداریست که آن مرجع هم تقریبا اشد مجازاتها را در نظر گرفتهاست.
وی تصریح کرد: از نظر فرآیندها، ما معتقدیم که طی دوازده تا پانزده سال گذشته، بیست و پنج هزار کودک به فرزندخواندگی سپرده شدهاند و این مورد خاص، یک مورد نادر به شمار میرود. از تمامی همکاران و مدیران در سراسر کشور به خاطر خدمات و تلاشهایشان قدردانی میکنم. ما ضمن پاسداشت خدمات و زحمات و رویکردهای خانوادهمحور و خدمات عزیزان با کمترین دستمزد و پاداش هم مواجه هستند و خداقوت به آنها میگوییم از هیچ مورد کوتاهی هم عبور نخواهیم کرد.
حسینی همچنین اضافه کرد: بنابراین یک گفتیم که اولاً طی همین هفته بین ما به عنوان سازمان بهزیستی و دو دستگاه قضایی یک نشستی را برگزار کنیم و فرآیند همکاریها و واسپاریهای فرزند خانواده را یک بار دیگر مرور کنیم که اگر احیاناً جایی نیاز به تصحیح یا تعدیل دارد، این کار را انجام دهیم.دو، طی همین هفته، سرکار خانم دکتر موسوی گرامی، معاونت سلامت اجتماعی و همکارانشان فرآیند کارهای درون سازمانی ما و همان رویکرد خانوادهمحوری را یک بار دیگر با فرآیند مهندسی و مهندسی مجدد فرآیند بررسی خواهند کرد که اگر ما هم حس کنیم که با یک تغییر رویهای روند کار ما با بهبودی بهتر مواجه شود، این روند اتفاق بیفتد.
وی افزود: سه، طی یک ماه به رئیس مرکز مشارکتهای مردمیمان گفتیم با حضور تشکلها و شبکههای غیردولتی در واقع بنشینند و شیوه مکانیزم نظارت علاوه بر نظارتی که ما میکنیم، توسط تشکلها بر خدمات ما را تدوین کنند و به من تحویل بدهند.یعنی به عبارتی ما دنبال این هستیم که برای تقویت نظارت بر این مراکز از خود تشکلهای غیردولتی، خود شبهخانوادهها، خود مراکز و مؤسسات هم برای مثال اصناف در واقع کمک بگیریم.و چهارمین اقدام فرآیندی است که قرار شد طی چهار ماه آینده انشاءالله نظارتهایمان را به سمت الکترونیکی کردن کامل پیش ببریم و لذا سامانه جامع کودک از یک سو و سامانه جامع مجوزدهی و نظارت بر اسناد و مراکز را از دیگر سو انشاءالله طراحی کردهایم که رونمایی شود و از این طریق بر نظارتهای الکترونیکی خودمان هم بیفزاییم.