آشنایی با نکات تغذیهای در فصل سرما، مناسبترین دمنوشهای زمستانی برای افزایش ایمنی بدن و روشهای خانگی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در زمستان نکات کلیدی هستند که والدین با رعایت آنها میتوانند از فرزندان خود در برابر سرماخوردگی محافظت کنند.
با آغاز فصول سرد سال، اهمیت تغذیه در تقویت سیستم ایمنی بدن بیش از پیش نمایان میشود. در این دوره، کاهش دما و افزایش شیوع بیماریهای تنفسی، افراد را در معرض خطر بیشتری قرار میدهد. بنابراین، توجه به نوع مواد غذایی مصرفی و انتخاب گزینههای سالم میتواند نقش حیاتی در حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریها داشته باشد. غذاهایی که سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند، میتوانند به افزایش مقاومت بدن کمک کنند. مصرف میوهها و سبزیجات تازه، غلات کامل، پروتئینهای با کیفیت و نوشیدنیهای گرم از جمله راهکارهای تغذیهای موثر برای تقویت سیستم ایمنی در این فصل هستند. در این راستا ایسنا با مصاحبه با یک کارشناس تغذیه به بررسی نقش مواد غذایی مختلف در تقویت سیستم ایمنی و ارائه نکات عملی برای تغذیه سالم در فصل سرما میپردازد.
آراز محمد قرنجیکنژاد در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه با خشک شدن آب و هوا و افزایش اختلاف دمای شبانه و روزانه رطوبت هوا کاهش پیدا میکند، اظهار کرد: خشکی هوا و کاهش رطوبت یکی از عوامل مهم سرماخوردگی افراد در این فصول است.
وی با اشاره به اینکه در اکثر خانهها از بخاری گازی برای گرمایش منازل استفاده میشود، اذعان کرد: استفاده از بخاری گازی بدون کنترل رطوبت فضای خانه و اتاق خوابها سبب ایجاد حساسیتهایی برای سیستم تنفسی و کاهش آب بدن در افراد میشود.
کاهش آب بدن یکی از عوامل تضعیف سیستم ایمنی
کارشناس تغذیه با بیان اینکه کاهش آب بدن سبب تضعیف سیستم ایمنی خواهد شد، خاطرنشان کرد: در بزرگسالان حدود ۶۰ الی ۶۵ درصد بدن را آب تشکیل داده است و در کودکان و خردسالان این میزان گاهاً به ۷۰ درصد بیشتر نیز میرسد.
قرنجیکنژاد با اشاره به اینکه کاهش آب بدن سبب میشود افراد در معرض بیماریهای عفونی، میکروبی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و حتی بیماریهای آلرژیک مثل آسم آلرژی قرار گیرند، تأکید کرد: یکی از کارهای مهم در این فصل برای پیشگیری از چنین بیماریهایی داشتن تغذیه مناسب و حفظ درصد مایعات بدن در حالت نرمال است.
وی مصرف شیر با مصلحاتش را برای کودکان و بزرگسالان در این فصل از ملزومات برشمرد و گفت: خوردن یک الی دو لیوان شیر جوشیده مخلوط با نصف قاشق مرباخوری دارچین و زنجفیل به همراه عسل یا خرما یکی از راههای تقویت سیستم ایمنی در فصول سرما میباشد.
کارشناس تغذیه مصرف انواع و اقسام سوپها و آشها را از دیگر تغذیههای مناسب این فصول دانست و ادامه داد: یکی از شرطهای داشتن یک سوپ مناسب برای فصل سرما استفاده از ادویهجاتی مانند زنجفیل، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه است که طبع گرمی را به سوپ میدهند.
قرنجیکنژاد در خصوص مصرف لبنیات که در طب سنتی به عنوان غذاهای سرد ازش یاد میشود، خاطرنشان کرد: این مواد حتماً باید با مصلحاتشان مصرف بشوند؛ همچنین مصرف ماست با نعنا، پونه و آویشن فراوان میتواند باعث پیشگیری از سرماخوردگی شود.
کارشناس تغذیه پرهیز استفاده از مایعات در کنار غذاهای خشک را از دیگر عوامل تقویت سیستم ایمنی بدن در کودکان و بزرگسالان برشمرد و توضیح داد: هنگام سرو ناهار و شام نباید از نوشیدنیهایی مثل نوشابه، دوغ و آبمیوههای دیگر استفاده شود.
قرنجیکنژاد با اشاره به اینکه گرسنگیهای طولانی مدت برای کودکان به دلیل داشتن معده کوچک در این فصل مضر است، تصریح کرد: فرزندان به خصوص خردسالانی که به مهدکودک میروند حتماً باید از میان وعدههای مغذی چون آجیل، نان، قلات و نان سبوس دار تغذیه کنند.
چگونه سیستم ایمنی کودکان را در برابر سرماخوردگی تقویت کنیم؟
آشنایی با نکات تغذیهای در فصل سرما، مناسبترین دمنوشهای زمستانی برای افزایش ایمنی بدن و روشهای خانگی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در زمستان نکات کلیدی هستند که والدین با رعایت آنها میتوانند از فرزندان خود در برابر سرماخوردگی محافظت کنند.
صاحبخبر -
∎