به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری تشریح برنامههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور در سی و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با حضور مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی، علی رمضانی دبیر هفته کتاب و محمدرضا هراتی دبیر هفته کتاب نهاد کتابخانههای عمومی کشور پیش از ظهر امروز دوشنبه 21 آبان ماه در ساختمان ستادی نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزار شد.
محمدرضا هراتی در این مراسم در سخنانی گفت: از نظر ما هفته کتاب یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی است به اقتضای رویدادهای متفاوتی که در آن برگزار میشود، نسبت به نمایشگاه کتاب تهران متفاوت است و باید تلاش کنیم که توجه بیشتری به آن جلب شود.
وی ادامه داد: در راستای همافزایی ما نیز همان شعار «خواندن برای همدلی» را معیار قرار دادیم.
هراتی با اشاره به ساختار نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: وقتی ما از نهاد کتابخانههای عمومی کشور حرف میزنیم، در مورد 3700 کتابخانه حرف میزنیم، از 6700 همکار یا جهادگر حوزه فرهنگ حرف میزنیم، بنابراین نهاد جایگاه مهمی دارد، مهدی رمضانی به عنوان دبیرکل نهاد در این 3 سال در کف میدان بوده همه شهرها را از نزدیک بررسی کرده به مشکلات رسیدگی کرده است.
وی ادامه داد: در نهاد کتابخانههای عمومی کشور برنامههای مرتبط با هفته کتاب از چند روز پیش شروع شده است و امیدوارم این برنامهها در دولت چهاردهم هم ادامه پیدا کند و بتواند نتایجی که به دست آمده را ضریب بخشد.
هراتی به برگزاری اختتامیه کارتون کتاب، برگزاری نشست کتابسازی با موضوع آسیبشناسی چاپ شعر در ایران، برگزاری رویداد تجلیلی از تبار قلم، برگزاری رویداد کسب و کار در اصفهان، اجرای رویش اهدای کتاب اهدای دانایی اشاره کرد و گفت: برگزاری گعده امین که از نمایشگاه کتاب شروع شد ولی با پیشامد حادثه هلیکوپتر رئیسجمهور ادامه نیافت و حالا در هفته کتاب دنبال خواهد شد.
وی به برگزاری مراسم تجدید بیعت با آرمانهای امام راحل در حرم مطهر با حضور حجتالاسلام سیدحسن خمینی اشاره کرد و گفت: برنامههای افتااح کتابخانه نیز در دستور کار قرار گرفته است.
هراتی با اشاره به طرح «یادگار ابراهیم» گفت: پس از شهادت رئیس جمهور قرار شد ، تکمیل کتابخانههای نیمه کاره با سرعت بیشتری پیش رود و تا مراسم چهلم نیز تعداد زیادی از کتابخانهها افتتاح شدند، اکنون قریب به 25 کتابخانه نیز در دست افتتاح است و 12 هزار و 500 متر مربع به فضای کتابخانهای کشور اضافه خواهد شد.
توزیع منابع کتابخانهای، برپایی نمایشگاه کارتون کتاب و مقاومت در استانها، اجرای پویش کتابخوان. عملیات سازی بازی طریق ازدیگر برنامههایی بود که هراتی به آنها اشاره کرد و گفت: بازی طریق به همت همکاران ما در مجموعه معاونت توسعه طراحی شده است.میدانیم که یکی از قالبهایی که میتوان برای کتابخوانی به خدمت گرفت بازی است. بازی طریق بازی کارتی است که بین 2 تا 5 نفر بالای 8 انجام میشود، این بازی یک پیشینه تاریخی دارد، حزب بعث در دورهای کتابهای شیعیان را از کتابخانهها دور کرده و سعی میکردند، نابود کنند، گروهی بنام کاروان آنها را جمع کرده و به حرم امام حسین(ع) میرساندند که حفظ شود. جریان این بازی نیزی با همین محوریت تاریخی است.
وی به برگزاری مراسم تجلیل از کتابداران که به مناسبت روز کتاب و کتابخوانی و کتابدار برگزار میشود، اشاره کرد و گفت: ضبط و تدوین سری دوم برنامه «هدهد سفید» و خانوم و آقای کتابدار از جمله دیگر برنامههای ما است.
هراتی گفت: همکاری با سازمان زیباسازی شهر تهران برای تزئین هویت بصری شهر با معرفی کتابهای نویسندگان و ارائه خلاصهای از کتابها، افتتاح کتابخانهای بنام استاد فاطمینیا که مجموعهای از آثارشان توسط بیت ایشان نیز اهدا شده است، از دیگر برنامههای ما در هفته کتاب است.
وی ادامه داد: در مجموع 17 هزار و 200 برنامه در این ایام توسط نهاد برگزار میشود و استان فارس بیشترین برنامهها را دارد.
هراتی از عدم افتتاج کتابخانه مرکزی رشت که بنام شهید رئیسی نامگذاری شده بود، در هفته کتاب خبر داد و گفت: با توجه به اینکه قرار بود که وزارت راه این کتابخانه را آماده و در اختیار ما قرار دهد، نمیتوانیم این کتابخانه را در هفته کتاب افتتاح کنیم، چون با وجود اینکه کتابخانه را تجهیز کردیم، اما برق آن هنوز وصل نشده است.
وی از ثبتنام رایگان در کتابخانههای عمومی در روزهای 23، 24 و 25 آبان ماه خبر داد و گفت: کارتهای جدید اعضا نیز هوشمند شده است.
کتابخانههای سیار موضوع دیگری بود که از هراتی پرسیده شد و او در پاسخ گفت: با توجه به تغییر دولت، وعده دولت قبل از طرف سازمانهای مربوطه پیگیری نمیشود، ما تجهیز چند کتابخانه سیار را در این ایام انجام خواهیم داد، اما پلاک این خودروها باید از طرف سازمانهای مربوطه صادر شود.
هراتی در پاسخ به پرسش تسنیم مبنی بر اینکه وزارت آموزش و پرورش کجای برنامههای هفتده کتاب قرار داد و چرا هنوز مسئله توسعه کتاب و کتابخوانی در این وزارتخانه حل نشده، شما چه همکاریهایی داشتید، گفت: این سوال ما نیز هست، برای زنگ مطالعه در مدارس نهاد کار جدی کرد، دغدغه هیئت دولت نیز بود، و داشت جلو میرفت، کارگروهها در آموزش و پروش دیده شده بود، اما با تغییر دولت این موضوع کند شده است. در برخی استانها مثل یزد ما در این زمینه تفاهماتی را با وزرات آموزش و پرورش به امضا رساندیم اما به صورت رسمی هنوز کاری شکل نگرفته است.
مهدی رمضانی دبیرکل نهادکتابخانههای عمومی کشور نیز که به دلیل حضور در جلسه سازمان صدا و سیما دیر به نشست خبری آمد در سخنانی با اشاره به خودروهای سیار گفت: مکاتبهای در این زمینه با وزیر صمت داشتیم. البته ما در دوره قبل به مرحله اجرا رسیده بودیم و کارخانهها آماده تحویل خودروها بودند، اما اکنون این توافقات به اجرا نرسیده است.
وی با اشاره به اینکه ما در مجموعهسازی در نهاد تلاش کردیم تا به سمت نیاز پیش رویم، گفت: در شروع کار ما خرید را به سمت اقلام ضروری ولی کم امانت هدایت کردیم، اما اکنون ردههای پرامانت خریداری میشود، یکی از ردههای اصلی خرید ما کودک و نوجوان و ادبیات و رمان است.
وی با انتقاد از عدم آمادهسازی کتابخانه رشت به دلیل وصل نشدن برق گفت: مجموعهای از کتابخانهها آماده بهرهبرداری است، آنچه در شیراز و فارس رخ میدهد یک تحول است. اکنون بزرگترین کتابخانه عمومی ایران و غرب آسیا در اراک در دست بهره برداری است.
رمضانی افزود: ما در نهاد تلاش کردیم هر چه اجرا میشود، پیوست عملیاتی ـ پژوهشی داشته باشد.
بخش دیگری از سخنان دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی به برونسپاری و واگذاری امور به مردم اختصاص داشت، به گفته او، مردم باید نقش پررنگی داشته باشند، تجربه نشان داده هرجا نقش مردم را پررنگ کردیم، آن کتابخانه اثرگذارترین شد.
وی در پاسخ به پرسش تسنیم مبنی بر نقش آموزش و پرورش در کتابخوانی نیز گفت: ما نظام مسائل فرهنگی را باید در مدارس حل کنیم. ممکن است که پست کتابدار به مدارس قابل بازگشت نباشد، اما میتوان کتاب را احیا کرد، به معلمان آموزش ضمن خدمت داد، اختلالات خواندن را در دانش آموزان برطرف کرد. پرفروش ترین و پرامانت ترین رده در حوزه کتاب، کودک و نوجوان است، ما نمیتوانیم بگوییم کتاب نخوانند.
رمضانی گفت: دوستان ما در آموزش و پروش به این درک رسیدند، گام هایی هم پیش رفتیم اما به نتیجه نرسیده است. زنگ کتابخوانی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و باید انجام شود. معرفی کتاب مساله کتابخوانی را حل نمیکند، ما برای به این بیاندیشیم که چگونه میتوان فضای عمومی جامعه را تحت تاثیر قرار داد. در نهایت اگر دنبال وفاقیم باید از حوزه فرهنگ آن را پیش ببریم.
انتهای پیام/
∎