شناسهٔ خبر: 69673642 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

یک پژوهشگر مطرح کرد؛

هفته کتاب باید مسئله‌محور باشد

سیدسعید میرمحمدصادق گفت: رویدادهایی مثل هفته کتاب باید مسئله‌محور باشند. فکر می‌کنم بد نیست بعد از ۳۱ دوره برگزاری هفته کتاب، ارزیابی‌هایی انجام شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سیدسعید میرمحمدصادق در گفت‌وگو با ستاد خبری سی‌ودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران درباره نسبت رویدادهای فرهنگی با همدلی و وفاق ملی، اشاره کرد: در حوزه فرهنگ و در گستره تمدنی ایران یک زبان، تاریخ و فرهنگ مشترک داریم. تنوع این گزینه‌ها میان قومیت‌های فرهنگی مختلف ایران گسترش یافته است. در طول هزاران سال قبل و بعد از اسلام یک زبان مشترک و معیار داشتیم که همه مفاخر ایرانی بر اساس آن تولید محتوا می‌کردند.

وی افزود: اگر به اسامی نویسندگان کتاب‌های تاریخی قدیمی نگاه کنیم متوجه می‌شویم که این آثار مکتوب فقط برای یک منطقه خاص نیست و متعلق به کل ایران است. مثلاً «تاریخ بخارا» که بخشی از تاریخ سامانیان را بازگو می‌کند نوعی تاریخ محلی محسوب می‌شود که مربوط به شمال غربی ایران است. همه این کتاب‌های فارسی نوعی وفاق ملی هستند. وفاقی که در گستره ایران قرار دارد و همه به نوعی به آن معتقد بودند. این فرهنگ بین ما وفاق ایجاد کرده است.

مصحح کتاب «تاریخ جهان آرای عباسی» در ادامه به تاریخ‌سازی فرهنگی آثار مکتوب اشاره کرد و ادامه داد: با ریشه‌یابی فرهنگ‌های مشترک مثل عید نوروز، حتی قبل از قراردادهای گلستان و ترکمنچای که طی آنها بخشی از سرزمین ما جدا شد، می‌بینیم که این فرهنگ‌ها در همه جای این مرز تاریخی به صورت مشترک برگزار می‌شود. این موضوع نشان‌دهنده این است که مردم در این سرزمین گسترده در باب موضوعات فرهنگی با یکدیگر وفاق داشتند و آن فرهنگ را به صورت مکتوب یا نسل به نسل منتقل کرده‌اند.

وی ادامه داد: رویدادهایی مثل هفته کتاب باید مسئله محور باشند. فکر می‌کنم بد نیست بعد از ۳۱ دوره برگزاری هفته کتاب، ارزیابی‌هایی انجام شود. باید بررسی شود حوزه کتاب از زمان آغاز این رویداد تاکنون چه تغییر و تحولاتی را طی کرده است؟

مصحح کتاب «قصص الخاقانی؛ تاریخ صفویه از آغاز تا پایان عصر شاه عباس دوم» نوشته ولی‌قلی خان شاملو، در بخش دیگری از سخنان خود به توجه به مباحث نوین در صنعت نشر اشاره کرد و گفت: قریب به دو دهه این موضوع مطرح بود که کتاب وارد فضای مجازی خواهد شد و تیراژ کاغذی پایین می‌آید،. اما این اتفاق عملاً رخ نداد. کتاب کاغذی هنوز جایگاه خود را دارد و کتاب در فضای مجازی هم راه پیدا کرده است. حالا باید این موضوع را ریشه‌یابی کنیم. آن زمان نظر من این بود که این قابلیت برای همه کتاب‌ها نیست. مثلاً برخی کتاب‌ها مثل کتاب‌های درسی و آموزشی در فضای مجازی مطرح شوند. سوال مهم این است که آیا می‌توان در حوزه‌های درسی و آموزشی از تکنولوژی و نرم‌افزار استفاده کنیم؟ اگر این امکان وجود دارد باید میزان مصرف کاغذ را در این حوزه‌ها کم کنیم و به حوزه‌های دیگر اختصاص دهیم.

میرمحمدصادق ادامه داد: این‌ها همه مسائلی هستند که باید در هفته کتاب به آن بپردازیم. در ایران دو رخداد مهم برای کتاب ترسیم شده است. نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که اقتصاد کتاب و هفته کتاب که حوزه فرهنگ و ترویج آن را در اختیار دارد. این دو مقوله باهم تفاوت دارند. می‌توان در این دو رویداد از صاحبان آثار تجلیل کرد که این نوعی ترویج فرهنگ است. به نظر من این موضوعات به برنامه‌ریزی دائمی نیاز دارند. باید به آینده کتاب فکر شود.

به گزارش ایبنا؛ سی‌ودومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» از بیست‌وسوم تا سی‌ام آبان (۱۴۰۳) برگزار می‌شود.

برچسب‌ها: