شناسهٔ خبر: 69673046 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

به بهانه سالروز شهادت «حسن طهرانی‌مقدم»؛

معجزه‌ توانایی‌های پدر موشکی ایران+ فیلم

تهران- ایرنا- رهبر معظم انقلاب در سال ۸۹ به پاس تلاش‌های شهید «حسن طهرانی مقدم» و همرزمانش پس از بازدید از نمایشگاه سازمان جهاد خودکفایی فرمود که با دیدن چنین نمایشگاهی، معجزه‌ توانایی‌های عزم راسخ انسان مومن عیان شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایثار و شهادت ایرنا، امروز ۲۱ آبان سالروز شهادت حسن طهرانی‌مقدم معروف به پدر موشکی ایران، دانشمندی است که در روزگاری نه‌چندان دور با کمترین امکانات زیربنای صنعت موشکی کشور را پی‌ریزی کرد.

وی ۶ آبان سال ۱۳۳۸ در تهران دیده به جهان گشود. پس از پایان دوره تحصیلات متوسطه در رشته صنایع (برش قطعات صنعتی) در مقطع فوق دیپلم مدرسه عالی تکنیکیوم نفیسی پذیرفته شد. در سال ۱۳۵۸ در مقطع کارشناسی رشته مهندسی صنایع قبول شد و مدرک مهندسی در این رشته را اخذ کرد.

طهرانی‌مقدم در اولین روزهای تشکیل سپاه پاسداران به عضویت این نهاد درآمد و در دوران جنگ تحمیلی بنیانگذار واحد توپخانه سپاه و نخستین فرمانده این واحد بود. وی جانشین نیروی هوا فضای سپاه در سال ۱۳۸۴، رئیس سازمان جهاد خودکفایی سپاه در آذر سال ۱۳۸۵ و یکی از پایه‌گذاران برنامه موشکی بود.

تلاش برای استقلال در صنعت موشکی در سال ۱۳۶۵، راه‌اندازی یگان موشکی حزب‌الله لبنان، دستیابی به موشک نازعات اولین موشک ایرانی در سال ۱۳۶۶، شرکت در عملیات مرصاد در مرداد سال ۱۳۶۷ و موفقیت در ساخت شهاب ۳ در سال ۱۳۷۷ از دیگر افتخارات این شهید است.

طهرانی مقدم با شروع جنگ تحمیلی تصمیم گرفت؛ عازم مناطق جنگی شود اما لزوم یادگیری آموزش‌های نظامی در پادگان امام حسین(ع) این اجازه و فرصت را به او نمی‌داد. او سرانجام بیست روز پس از شروع جنگ راهی جبهه‌ها شد و اولین خبر ناگواری که مدتی پس از حضورش در جبهه شنید شهادت برادرش علی بود. او به مرخصی آمد و برای رعایت حال مادر مدتی را در سپاه و کمیته تهران به فعالیت پرداخت و به مقابله با عناصر ضد انقلاب از جمله منافقان و خانه‌های تیمی آنان پرداخت. وی در بحبوحه حوادث خرداد سال ۱۳۶۰ دوباره عازم جبهه‌ها شد و با گروهی از رزمندگان به کار تخریب و خنثی سازی مین پرداخت.

معجزه‌ توانایی‌های پدر موشکی ایران+ فیلم شهید «حسن طهرانی‌مقدم»

ساخت موشک نازعات؛ اولین موشک بومی

از آنجایی‌که موشک‌های اسکاد در دوران دفاع مقدس هزینه‌های بالایی داشتند و معمولا برای هدف قراردادن اهداف مهم و کاربردی استفاده می‌شدند، تهرانی مقدم بر آن شد که با استفاده از ظرفیت‌های علمی داخلی به سمت ساخت موشکی با هزینه‌های پایین‌تر حرکت کند تا بتواند اهداف نزدیک و کم اهمیت‌تر را هدف قرار دهد. سرانجام وی موفق شد با تکیه‌ بر دانش بومی و ظرفیت‌های علمی، صنعتی داخلی در سال ۱۳۶۶ راکت نازعات را که برد آن بین ۸۰ تا ۱۵۰ کیلومتر بود، تولیدکند.

با ساخت این موشک بومی فصل نوینی در پیشرفت صنعت و فناوری نظامی ایران آغاز شد. بعد از جنگ هم ساخت و تولید انواع موشک‌های پیشرفته‌تر بومی همچون شهاب ۳ با برد بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر ادامه یافت و زمینه برای افزایش قدرت بازدارندگی نظامی ایران در سطح منطقه و بین‌الملل و بالطبع افزایش قدرت و امنیت ملی ایران اسلامی ایجاد شد.

تهرانی مقدم که صاحب ایده‌های بزرگی در زمینه موشک بود، ماموریت راه‌اندازی و سازماندهی فرماندهی موشکی زمین به زمین سپاه در آبان سال ۱۳۶۲ به او محول شد. حضرت امام خمینی (ره) اواخر سال ۱۳۶۲ که با مقابله به مثل حملات موشکی عراق موافقت کردند؛ سردار تهرانی مقدم مسئول حمله توپخانه ای به شهر بصره با توپ های ۱۳۰ میلیمتری شد که حداکثر بُرد آنها بین ۲۸ تا ۳۰ کیلومتر بود ولی یک سال بعد نخستین موشک ایرانی به سمت عراق و شهر کرکوک شلیک شد.

معجزه‌ توانایی‌های پدر موشکی ایران+ فیلم شهید طهرانی مقدم

حضور طهرانی مقدم در جبهه مقاومت

شهید طهرانی مقدم و همکارانش در اواخر جنگ با حضور در لبنان، زمینه‌های راه‌اندازی و تجهیز یگان موشکی حزب الله را فراهم کردند و نقش بسزایی در پیشرفت نظامی حزب الله و قدرت گیری آن داشتند. با این اقدام پایه ای آنان بعدها زمینه موفقیت حزب الله و فلسطینیان در جنگ های ۲۲ و ۳۳ روزه را فراهم کرد. بدین ترتیب نقش این شهید در موفقیت‌های محور مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی نیز اساسی و تأثیرگذار بوده است.

طهرانی مقدم در بهمن سال ۱۳۶۲ با الهام حیدری ازدواج کرد که خطبه عقد آن ها را امام خمینی(ره) در جماران خواندند و سه روز بعد هم مراسم عروسی آنها برگزار شد. نیاز به حضور جدی وی در جبهه‌ها سبب شده بود او نتواند بیش از دو روز کنار همسرش بماند؛ به سرعت عازم جبهه شد و سه ماه در جبهه ماند و در همان سال پدرش را هم از دست داد.

این دانشمند شهید علاوه بر فعالیت در عرصه های فنی و مهندسی، در امور خیریه نیز بسیار فعال بود. کمک به دارالقرآن، حمایت از حوزه‌های علمیه جیرفت و زینب کبری (س)، کمک به موسسات خیریه، کمک به ساخت مساجد و مدارس، تکفل چهل یتیم از طریق موسسه عترت فاطمی و تکریم خانواده‌های شهدا از فعالیت‌های خیرخواهانه طهرانی مقدم است.

معجزه‌ توانایی‌های پدر موشکی ایران+ فیلم شهید طهرانی مقدم

رهبر معظم انقلاب در نهم خرداد سال ۱۳۸۹ ضمن بازدید از نمایشگاه سازمان جهاد خودکفایی در تقدیر از طهرانی مقدم و همرزمانش نوشتند: شما به کمک و هدایت خداوند علیم و قدیر توانسته‌اید کار بزرگی را به سامان برسانید. این، بار دیگر معجزه‌ توانایی‌های عزم راسخ انسان مؤمن را در معرض نگاه ما می‌گذارد و ما را امیدوارتر از همیشه به همت و تلاش برمی‌انگیزد.
ایشان افزودند: از پیشروی در راه شناختن هدف‌های بلند و راه‌های میان‌برُ برای رسیدن به آن و آنگاه همت گماشتن و گام برداشتن خسته نشوید؛ به ایستگاه‌های میان راه دلخوش و قانع نشوید؛ به خدای بزرگ اعتماد کنید و همه توان خود را به عرصه بیاورید. خداوند یار و نگهدار شما مردان مؤمن و دانشمند و پرتلاش باد.

سردار طهرانی‌مقدم تا آخرین روز عمرش به عنوان مسئول سازمان جهاد خودکفایی سپاه برای ایجاد یک توان علمی و دانشی پایه و زیربنایی مشغول کارهای علمی و تحقیقاتی بود. او روز ۲۱ آبان سال ۱۳۹۰ وارد پادگان امیرالمومنین (ع) شهرستان ملارد شد تا یک آزمایش موشکی انجام دهد. ابتدا در نمازخانه اقامه نماز کرد و بعد به سمت سوله راه افتاد. او منتظر رسیدن قطعه‌ نازل و دوستانش بود؛ چند دقیقه بعد قطعه‌ نازل رسید و به داخل سوله منتقل شد. طهرانی مقدم وارد سوله شد اما دقایقی بعد انفجاری شدید با صدای مهیب همه چیز را به هم ریخت. دو ثانیه بعد انفجار دوم رخ داد و طهرانی مقدم به همراه چند تن از نیروهای واحد جهاد خودکفایی سپاه به شهادت رسیدند.

معجزه‌ توانایی‌های پدر موشکی ایران+ فیلم

کتاب خط مقدم نوشته فائضه غفار حدادی و محمدحسین پیکانی روایتی داستانی و مستند از تشکیل یگان موشکی ایران با محوریت زندگی شهید طهرانی مقدم است. این کتاب در هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع‌مقدس برگزیده شده است.

مرد ابدی نوشته معصومه سپهری، فاتح قدس به قلم محمدحسین علیجان‌زاده روشن، یادگاران نوشته فرزانه مردی دیگر کتاب های کنتشر شده درباره زندگی این پارسای دانشمند است.

مردی با آرزوهای دوربرد، مردی با آرزوهای بزرگ، سردار عالی قدر، صفر تا صد، تیر اخطار، خیال خام، اهل حدید، خط مقدم و یادگاران، فرمانده - روایت شهید طهرانی مقدم مستندهایی است که درباره شهید طهرانی مقدم ساخته شده است.

مردی با آرزوهای بزرگ، مردی با آرزوهای دوربرد و پویانمایی پدر موشکی ایران چگونه موشک ساخت از جمله مستندهایی است که درباره شهید طهرانی مقدم ساخته شده است.