شناسهٔ خبر: 69672113 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

در کنفرانس بین‌المللی کرامت انسانی مطرح شد

مفهوم شئ‌انگاری زن در جوامع غربی، به معنای کاهش انسانیت و ارزش زن است

رئیس نهاد نمایندگی ولی‌فقیه در دانشگاه‌ها با تاکید بر اینکه مسئله مهم امروز بشری هجمه‌ای است که در برخی جوامع به شخصیت زن به عنوان محور خانواده، وارد شده با انتقاد از دیگاه شی‌انگاری به زن در غرب گفت: رویکرد جوامع غرب مفهوم شئ‌انگاری زن به معنای کاهش انسانیت و ارزش زن است که به خصوص در فرهنگ مدرن رایج شده و این دیدگاه تبعاتی برای خانواده داشته است.

صاحب‌خبر -

مصطفی رستمی امروز ۲۱ آبان ماه در نخستین کنفرانس بین‌المللی کرامت انسانی و چالش‌های خانواده در جهان معاصر که در سالن رودکی دانشگاه فردوسی برگزار شد، اظهار کرد: امروز احساس می‌شود که بشر نیاز به بازخوانی مفهوم کرامت بشری و انسان دارد. 

وی افزود: خانواده به عنوان بنیادی‌ترین نهاد، نقش اساسی در شکل‌گیری فرد و جامعه دارد و در جهان امروز ساختار خانواده با چالش مهمی مانند فقر، بی‌عدالتی و سایر موضوعات دچار اختلالاتی شده است. جنگ‌، مهاجرت و مشکلات اقتصادی سبب تغییرات زیست انسانی شده که کرامت خانواده را زیر سوال برده است.

در دنیای امروزی کرامت انسانی با چالش مواجه شده است

رئیس نهاد نمایندگی ولی‌فقیه در دانشگاه‌ها گفت: راهکار دانشمندان و بزرگان علمی برای کرامت خانواده چیست؟ اسلام تعریف ویژه برای انسان و خانواده ارائه داده که بسیار افتخارآفرین است و بر اساس فطرت بشری تعریف شده و دچار تغییر نمی‌شود. انسان و زن به عنوان محور و کانون خانواده مورد تکریم قرار گرفته و نقش آن تجلیل شده اما در دنیای الان کرامت انسانی با چالش مواجه شده است.

رستمی بیان کرد: انسانیت‌زدایی از انسان انجام می‌شود و این مفهوم روشن نسبت به بخش‌هایی از جوامع بشری در حال اعمال است. هم جریان‌هایی که به نام اسلام و دست‌پرورده اتاق امنیتی غرب بودند و زخم عمیقی بر پیکره اسلام وارد کردند و هم کسانی که بعد داستان داعش به عنوان توجه به اسرائیل و حفاظت از موجودیت غاصب اسرائیل تلاش کردند به صورت روشن و واضح کرامت انسانی را زیر سوال بردند.

وی تصریح کرد: آنچه که ما از تعاریف غربی از کرامت انسانی شنیده بودیم، جا دارد مطالبه کنیم که مفهوم کرامت چیست؟ در زمان جنگ اوکراین وقتی بحث پناهندگان مطرح شد، در اروپا گفتند که پناهندگان غیراروپایی باید اخراج شوند. مجامع تصمیم‌گیری اعلام کردند بین رنگ چهره و مو پناهندگان فرق دارد. بیش از هزار خانواده، تمام اعضای آنان به شهادت رسیدند و دیگر وجود ندارند. غیر از شهدای لبنان، ۲۸ هزارزن و کودک در غزه به شهادت رسیدند؛ اینجاست که از افرادی که اصرار بر حرکت بشری برای دفاع از حقوق بشر دارند باید بپرسیم چه موضعی گرفتند؟ برای حمله به چند صهیونیست، اعلام می‌کنند سیاه‌ترین‌ روز بشر است و در برابر کشتن ۵۰ هزار انسان مظلوم خم به ابرو نیاوردند.

رئیس نهاد نمایندگی ولی‌فقیه در دانشگاه‌ها بیان کرد: ما باید از پژوهشگران علوم انسانی مطالبه کنیم که با این پرده بر افتادن از ادعای تاریخی، برای حقوق بشر انتظار چه مواجهه‌ای از دانشگاه داشته باشیم؟ حرکت رسمی و معنادار مطالبه حقوق بشر بعد جنگ جهانی دوم با میثاق دوگانه حقوق بشر شکل گرفت و دنیا افتخار کرد که بشریت بعد جنگ خانمان‌سوز به فهم کرامت انسانی رسیده است.

رستمی گفت: اما امروز پرده افتاده و می‌بینیم چهره حقوق بشر، از جنایت غصاب کودک‌کش حمایت دارد. برخی متفکرین حتی جنایت را تئوریزه می‌کنند؛ جا دارد نگاه خود را بازخوانی  و نگاه بشری را نقد کنیم و به مطالبه بکشانیم و در پی بازخوانی مجدد تعریف از حقوق بشر ارائه‌ دهیم.

وی در ادامه گفت: امروزه یک‌سوم نوزادان در جوامع غرب از غیر خانواده متولد می‌شوند و ۴۵ درصد فرزندان قبل ۱۸ سالگی در جوامع غربی طلاق  را تجربه می‌کنند. رابطه خویشاوندی در جامعه از هم گسسته، ما از قبل انقلاب صنعتی مفاهیم مثل پدربزرگ، مادربزرگ و غیره در پیرامون خانواده در خویشاوندی داشتیم، اما امروزه در کشورهای غربی این مفاهیم به شدت کمرنگ شده است.

وی تصریح کرد: آمار بالای خودکشی و از دست رفتن مفهوم خانواده، فرار از ازدواج و فقدان عواطف و مفاسد اخلاقی، رشد میزان طلاق، سواستفاده جنسی از کودکان و خیانت همسران، کاهش ازدواج مسائلی است که مفهوم خانواده و کرامت انسانی را زیر سوال برده است.

رئیس نهاد نمایندگی ولی‌فقیه در دانشگاه‌ها افزود: مسئله مهم امروز بشری هجمه‌ای است که به شخصیت زن به عنوان محور خانواده در جوامع اتفاق افتاده و اگر موضوع زن در جایگاه واقعی قرار گیرد، موضوعات در مسیر حل شدن است. رویکرد جوامع غرب مفهوم شئ‌انگاری زن که در تراز بالای ارزش علمی مورد مطالعه است، به معنای کاهش انسانیت و ارزش زن است به خصوص در فرهنگ مدرن رایج شده و این دیدگاه تبعاتی برای خانواده داشته است.

 تبدیل شدن زن به یک شئ، مسئله‌ای است که مردان را هم مورد آسیب قرار می‌دهد

رستمی ادامه داد: بر اساس پژوهش‌های حقوق اساسی اتحادیه اروپا، ۸۳ درصد زنان جوان در اروپا به دلیل نگرانی از تبعات آزار و اذیت به مکان‌هایی می‌روند و افراد می‌بینند که نسبت به قبل محدود شده‌اند. ابزار ترویج کالا زن است و زیبایی زنان در تبلیغات در مقام مقایسه هست. 

وی گفت: این قضاوت مبتنی بر زن که در رسانه عمومی است و تبدیل شدن زن به یک شئ مسئله‌ای است که مردان هم مورد آسیب قرار گرفتند. حجاب حریم مرزبندی و فاصله انداختن بین زیبایی جسمی با کارکرد اجتماعی است، آرامش محیا می‌کند، حجاب فضای امن و محترم در داخل خانواده است و به‌خصوص در عصر حاضر حجاب اهمیت بیشتر پیدا می‌کند.

رئیس نهاد نمایندگی ولی‌فقیه در دانشگاه‌ها گفت: حجاب به نوعی پاسداری از ارزش خانواده است و نه به عنوان محدودیت، بلکه به عنوان ارزش است. حجاب زن را از کالاشدگی و شئ‌انگاری محافظت کرده و کمک می‌کند زن به عنوان شخصیت مستقل زن فعال شود. دین اسلام آموخته خانواده متعهد و پایدار باید بر اساس درک متقابل باشد و حجاب یادآوری می‌کند زن ارج و قرب بالا دارد.

رستمی بیان کرد: چه به واسطه رشد حرکت بشری و مراجعه به سرچشمه حیاتی، دین اسلام یادآور شده، انسان و کرامت آن واقعیت و ضرورت است و خانواده و زن نقش بقا و اعتلاء جامعه بشری دارد.

انتهای پیام