بهگزارش قدس آنلاین، رسوب کالا در گمرکات و بنادر کشور بهویژه در مورد کالاهای اساسی و نهادههای دامی یکی از مشکلات اقتصادی است که در چند سال اخیر بسیار شنیده میشود. باتوجه بهاینکه رسوب این کالاها همیشه اعتراض تولیدکنندگان و فعالین اقتصادی را بهدنبال داشته، بههمین منظور طی جلسهای که با حضور معاون اقتصادی دولت و دستگاههای مربوطه برگزار شد پیشنهاداتی برای رفع موقتی این مشکل مطرح که ضمن موافقت رئیس جمهور با این پیشنهاد، طرح«ترخیص ۹۰ درصدی کالاها از گمرکات» مصوب میشود.
بهصورت کلی طبق اصلاحیه قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز جز در مواردی که بهتشخیص شورای امنیت کشور یا شورای عالی امنیت ملی ضرورت یا مصالح کشور اقتضا کند، همه واردکنندگان کالا موظف هستند منشاء ارزکالای وارداتی خود را پس از ثبت سفارش و قبل از ترخیص در سامانه مربوطه ارسال کنند، همچنین ثبت سفارش تا قبل از دریافت شناسه رهگیری بانک، قابل استناد برای ترخیص کالا در گمرک نیست.
اما با توجه بهاینکه دریافت اطلاعات منشاء ارز بهدلیل پروسه ثبت سفارش، تخصیص و تأمین ارز زمانبر است؛ ترخیص بهموقع کالا از گمرکات را با مشکل مواجه مو اصطلاحا خواب کالا در گمرکات و بنادر را طولانی میکند، بههمین منظور برای تأمین بهموقع مایحتاج خطوط تولید و کالاهای اساسی کشور همه ساله شورای عالی امنیت ملی یا سران قوا مصوبهای صادر میکنند که بر اساس آن ۹۰ تا ۱۰۰ درصد کالاهای وارد شده در گمرکات که دارای ثبت سفارش معتبر هستند، مطابق با فهرستهای تعیین شده وزارت صنعت و بدون ارائه شناسه رهگیری بانک و با تعهد صاحب کالا مبنی بر ارائه بعدی آن، قابل ترخیص باشند. اما؛ گویا از ابتدای آبان ماه مهلت این مصوبه بهاتمام رسیده و هنوز تمدید نشده و این درحالی است که این مصوبه بهگمرکات کشور این امکان را میدهد که بر اساس فهرست اعلامی از سوی دستگاههای مرتبط، گمرک با نگه داشتن ۱۰ درصد از کالاهایی که دارای مجوز ثبت سفارش هستند، ۹۰ درصد مابقی را بدون اخذ کد رهگیری بانک و با رعایت سایر مقررات ترخیص کند. با مصوبه ترخیص درصدی این امکان فراهم میشود تا با ترخیص ۹۰ درصدی مواد اولیه و کالاهای ضروری، از توقف فعالیت خطوط تولید و یا معطلی کالاها در اماکن بندری و گمرکی پیشگیری شود.
بهگفته محمدرضا فاروقی، رئیس کمیسیون گمرک اتاق ایران؛ مهلت این مصوبه از ابتدای آبان ماه پایان یافته و در حال حاضر تنها ۲۵ قلم کالای اساسی امکان ترخیص کالا از گمرکات کشور را دارند.
این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران ضمن اینکه پیشنهاد تمدید مصوبه را مطرح کرد، گفت: بهموجب مصوبه خرداد ماه سال جاری کماکان امکان ترخیص ۲۵ قلم کالای اساسی بدون ثبت شناسه رهگیری بانک تا انتهای فروردین ماه سال آینده وجود دارد؛ اما برای سایر کالاها این امکان میسر نیست. بنابراین بهمنظور جلوگیری از رسوب کالا در بنادر و اماکن گمرکی کشور، جلوگیری از انتقال کالا بهسازمان جمعآوری وفروش اموال تملیکی، مقابله با افزایش حجم کالاها در انبارهای گمرکی، جلوگیری از تحمیل هزینههای سرسامآور ارزی بابت حق توقف کانتینرها و همچنین هزینههای ریالی انبارداری، نگهداری و بیمه کالاها و با توجه بهضرورت تبدیل این مصوبه بهقانون دائمی، پیشنهاد تمدید ترخیص درصدی کالاهای فاقد منشأ ارز مطرح شد.