شناسهٔ خبر: 69667293 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

اختلاف نظرها بر سر قطع برق |‌ آسمان با خاموشی ها آبی می شود؟

پس از ۳دهه، خاموشی‌های گسترده در شهرها از سال۱۳۹۹ آغاز شد و تا پایان دولت دوازدهم ادامه داشت. در دولت سیزدهم خاموشی‌ها متوقف شد و بعد از ۳سال بار دیگر قرار است خاموشی‌ها از سر گرفته شود. این خاموشی‌ها حاصل کاهش سرمایه‌گذاری در صنعت برق در طول سال‌های گذشته است.

صاحب‌خبر -

به‌گزارش همشهری آنلاین، حالا پس از یک دوره توقف قطع برق شهرها قرار است بار دیگر برق شهرها براساس جدول زمان‌بندی قطع شود. آنطور که دولت اعلام کرده است با توجه به کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاه‌ها به‌جای مازوت سوزی و آلودگی هوا، از این پس شاهد خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده خواهیم بود. این برنامه بین ساعت ۹ صبح تا ۱۷ عصر خواهد بود و توزیع خاموشی‌ها به‌صورت برنامه‌ریزی شده و منظم انجام می‌شود. روز گذشته جدول زمان‌بندی این خاموشی‌ها منتشر شد.

اختلاف نظرها بر سر قطع برق

به‌دنبال تصمیم دولت برای حذف مازوت به‌عنوان سوخت نیروگاه‌ها اختلاف نظرهایی بر سر این تصمیم به‌وجود آمده است. از یک طرف عده‌ای موافق این طرح هستند و تصمیم دولت برای جلوگیری از آلودگی هوا و حذف مازوت را تصمیم شجاعانه‌ای می‌دانند و در مقابل عده‌ای دیگر بر این باورند که اگر قرار است مصرف مازوت متوقف شود باید در کل نیروگاه‌ها متوقف شود و نباید استثنایی در این‌باره وجود داشته باشد.‌علی جعفری‌آذر، نماینده مردم تبریز در مجلس دیروز درباره دستور رئیس‌جمهوری برای توقف مازوت‌سوزی در 3نیروگاه کرج، اراک و اصفهان گفت: دولت دستور داده که برای چند نیروگاه در کشور گاز تامین شود اما ‌ در نیروگاه تبریز در این شرایط سخت آلودگی هوا ‌ به نیروگاه و شرکت گاز دستور داده‌اند که سوخت آن از طریق مازوت تامین شود. مردم تبریز انتظار دارند به این موضوع رسیدگی شود.

چمران: سال‌هاست در تهران مازوت‌سوزی نداریم

رئیس شورای اسلامی شهر تهران می‌گوید سالهاست که در تهران مازوت‌سوزی صورت نمی‌گیرد. ‌رئیس شورای اسلامی شهر تهران درحاشیه دویست و هفتاد و هشتمین جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران گفت: سال‌هاست که در تهران مازوت‌سوزی نداریم و بر اساس مصوبات دولت، کرج و شازند نیز از مازوت‌سوزی منع شده‌اند.‌مهدی چمران افزود: منابع دیگر آلودگی را نیز سازمان حفاظت محیط زیست اعلام می‌کند که فهرست بلندبالایی است.

چرا کشور با بحران تولید برق مواجه شد؟

در ابتدای دهه۹۰ مسئولان وزارت نیرو از صادرات برق به کشورهای اروپایی، آفریقایی و کشورهای منطقه سخن می‌گفتند اما اکنون کار به جایی رسیده است که حجم ناترازی برق به ۱۸هزار مگاوات رسیده است و این موضوع کشور را با چالش تامین برق مواجه کرده است. سلسله عوامل مختلفی در ناترازی شبکه برق دست داشته‌اند که اصلی‌ترین علت آن غیراقتصادی بودن سرمایه‌گذاری در صنعت برق بوده که منجر به کاهش سرمایه‌گذاری در صنعت برق برای ساخت نیروگاه‌های جدید شده است.

در واقع اقتصاد برق مسئول و متهم اصلی همه خاموشی‌ها در ایران است. در شرایطی که برق به قیمت یارانه‌ای عرضه می‌شود ساخت نیروگاه توسط بخش خصوصی توجیه اقتصادی ندارد. دولت نیز در طول سال‌های گذشته به‌دلیل وضع تحریم‌های ظالمانه با کسری شدید بودجه مواجه است و قادر به تامین مالی لازم برای ساخت نیروگاه‌های جدید نیست.

در واقع ساخت نیروگاه‌های جدید جز با منابع دولتی توجیه اقتصادی ندارد چرا که هزینه تمام‌شده تولید برق گران‌تر از قیمت فروش آن است و این یعنی اینکه اگر کسی نیروگاه بسازد اول از همه باید منابع ساخت نیروگاه را تامین کند و در گام بعد هر سال باید زیان‌های سنگینی را برای تولید و فروش برق به زیر قیمت تمام‌شده متحمل شود.

نکته اصلی‌تر اما این است که منابعی که دولت متعهد به پرداخت به نیروگاه‌ها در قبال برق یارانه‌ای است نیزدر طول سال‌های گذشته پرداخت نشده و اکنون نیروگاه‌ها هزاران میلیارد تومان از دولت بابت تولید برق یارانه‌ای طلب دارند و این موضوع منجر به چالش‌های مالی بزرگی برای نیروگاه‌ها شده است.

اختلاف نظرها بر سر قطع برق |‌ آسمان با خاموشی ها آبی می شود؟